Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.02.2013.
08:00
tportal, Vestionline A

Smanjite holesterol za samo 3 meseca

Povišeni holesterol je jedan najvećih zdravstvenih problema današnjice. Razlozi za to su brojni – od nezdrave ishrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete da promenite situaciju nabolje. Donosimo vam top šest namirnica koje će vam pomoći da iz borbe s holesterolomm izađete kao pobednk i to u svega tri meseca.

Izaberite "pametnu" hranu
 

Vlakna
Vlakna su zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od onih nezdravih poput šećera i skroba, biljna vlaka do kraja varenja putuju netaknuta.

Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze npr. grašak i kaša, a u kategoriju netopivih npr. pšenične mekinje. Vlakna su izuzetno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih stvari iz našeg tela. Brojna istraživanja su potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu delovati i preventivno. Grašak, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi svakako trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Koštunjavo voće (Orašasti plodovi)
Većina orašastih plodova, uključujući i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje holesterola. Međutim, izbegavajte slane orašaste plodove, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku. Smatra se da se blagodeti orašastih plodova kriju u njihovom sastavu. Naime, sadrže sterole i mononezasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja. Bogati su i vlaknima i vitaminom E. Nastojte da uvek pri ruci imate orašaste

"Pametna" hrana

U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanoli koje možete pronaći u biljkama. Oni su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol pa sprečavaju apsorpciju holesterola. Mogu se pronaći u nerafinisanim biljnim uljima, koštunjavo voće (orašasti plodovi), žitaricama, semenkama, ali i u jogurtima. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Naravno, svakog dana.

plodove jer će vam biti moćni saveznici u borbi protiv holesterola. Osim toga, to su u svakom slučaju bolje i zdravije grickalice nego čips ili štapići.

Soja
Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su veoma zdravi i ljudskom organizmu donose niz blagodeti, uključujući i smanjenje holesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovno konzumirati. Budući da soja ima specifičan okus, u ishranu je uvodite postepeno – svaki dan malo više. Opskrbite se sojinim mlekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua.

Stručnjaci kažu da ćete pozitivne rezultate primetiti već nakon dve nedelje konzumiranja soje.

Zdrava ulja
Maslinovo ili ulje od repe ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadrže uglavnom mononezasićene masti, što znači da niti povećavaju, ali i ne smanjuju nivo holesterola u krvi.
Međutim, pomažu i jačanju zidova arterija, a to znači da je malo verovatno da će ih oštetiti holesterol. Istraživanja pokazuju da zamena zasićenih masti (svinjske i maslaca) zdravim uljima rezultira smanjenjem holesterola.

Zob
Zob sadrži spojeve beta glukana koji imaju zaštitnički učinak na ljudski organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sistema veže na sebe holesterol i na taj način sprečava njegovu absorpciju. Holesterol se tada izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružiće vam redovna konzumacija zobi i to najbolje u obliku doručka od zobene kaše. Po mogućstvu, svako drugo jutro.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.02.2013. 08:17
Da bi se odlučio za bilo kakav korak u promeni načina ishrane, navika itd. čovek prvo mora da se reši stresa, ode na odmor i razmisli dobro o svojim problemima ma koje vrste.
Četvrtak 07.02.2013. 09:35
Холестерол је здрав: http://www.ivonazivkovic.net/HOLESTEROL.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online