Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.01.2013.
08:00
Vestionline A

Najkorisnije zdravstvene vesti 2012.

I ove godine ste čuli da je dugo sedenje nezdravo, da grejpfrut utiče na lekove koje pijete, da je margarin štetan za zdravlje ili da su zaslađeni sokovi loša ideja. Iz niza vesti izdvajamo neke koje su se istakle zbog konkretne i praktične poruke koju biste mogli relativno lako da prihvatite.

Nemojte da preterujete : Svaka dodatna porcija mesa povećava rizik od smrti za 13 odsto
 

Crveno meso skraćuje životni vek

Već duže znamo da previše crvenog mesa nije dobro za zdravlje. Međutim, istraživanje na više od 100.000 osoba prvo je pokazalo šta to konkretno znači za životni vek - i vest nije dobra.

U proseku, svaka dodatna porcija crvenog mesa punog zasićenih masti povezuje se s 13 odsto većim rizikom od smrti u roku od 28 godina koliko je trajalo istraživanje.

Prerađeno meso poput hot doga, slanine i salama je posebno štetno za zdravlje. Protiv-otrov? Jedite više ribe, žitarica punog zrna i mlečnih proizvoda jer ćete tako smanjiti rizik od prevremene smrti.

 Pet ili šest šoljica filter kafe smanjuje šanse za smrt
 

Kafa je povezana s dužim životom

Vesti oko kafe su često kontradiktorne, ali je ove godine poznati "New England Journal of Medicine" objavio najveću ikad napravljenu studiju na ovu temu.

Dnevna šoljica kafe, pokazala je studija, ne šteti zdravlju, a može čak i da smanji šanse od umiranja od hroničnih bolesti kao što je dijabetes.

Ljudi koji piju šest ili više šoljica kafe na dan (reč je o američkoj filter kafi) na dan imali su do 15 odsto manje šanse da umru za vreme trajanja istraživanja, nego oni koji nisu pili kafu. Čak i jedna šoljica na dan je bila povezana s 5 do 6 odsto manjim rizikom.

A čovek misli da je bar pirinač zdrava namirnica
 

Arsen u pirinču

Ove jeseni, serija testova koju je sproveo Consumer Reports, otkrila je alarmantno visoke nivoe arsena u mnogim proizvodima od pirinča, uključujući žitarice za hranu  dece, organskim proizvodima i smeđem pirinču. Arsen može da uzrokuje rak pluća i rak kože, kao i da poveća rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Arsen je pronađen u svih 233 ispitanih uzoraka, a neke žitarice za decu sadržale su pet puta više arsena nego proizvodi koji ne sadrže pirinač (kao što su zobene pahuljice). Consumer Reports, objavio je da su povišeni nivoi arsena pronašli i u soku od jabuke i grožđa.

Pazite koje lekove pijete : Farmaceuti ne govore sve
 

Istorijska odšteta

U julu je farmaceutski div GlaxoSmithKline priznao krivicu zbog promovisanja lekova za upotrebu u slučajevima za koje oni nisu testirani i pristao da plati najveću odštetu od čak 3 milijarde američkih dolara kako bi se rešio optužbe o prevari.

Američko ministarstvo pravosuđa optužilo je kompaniju da je promovisalo antidepresiv Paxil za lečenje dece za šta nisu imali dozvolu i antidepresiv Wellbutrin u svrhu gubitka težine. Osim toga, tužili su ih jer nisu objavili sigurnosne podatke za veoma prodavan lek za dijabetes Avandia, koji više nije na tržištu.

Slučaj jasno ukazuje da moramo biti oprezniji s upotrebom lekova.

 Pomak u istraživanju opake bolesti
 

Otkriven gen koji štiti od Alchajmerove bolesti

Konačno smo čuli i neke dobre vesti o Alchajmerovoj bolesti. Naučnici su identifikovali retku mutaciju gena koji štiti protiv ove razorne demencije. Varijanta je pronađena kod APP gena, koji je prethodno povezan s nizom mutacija koje mogu povećati rizik od Alchajmerove bolesti.

U ovom slučaju, međutim, mutacija sprečava nakupljanje beta amiloid proteina koji čini Alchajmerovu bolest. Iako otkriće ne prati lek ili lečenje, ipak je to značajan napredak koji pokazuje smer daljih istraživanja i jača stanovište da Alchajmerovu bolesti zaista uzrokuje nakupljanje amiloida u mozgu.

Dok naučnici ne nađu lek, pazite na cirkulaciju, krećite se što više možete - kretanje jača snabdevanje mozga krvlju što znači kiseonikom i hranjivim sastojcima i vrlo je važno u prevenciji demencije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online