Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2012.
08:00
shape.com A

Zdrave namirnice koje smanjuju apetit

Prevarite glad prirodnom hranom sa kojom ćete se uz malo kalorija osećati siti.

Iako možda želite da otopite nekoliko kilograma viška, gladovanje nije pravi put. Važno je jesti zdravo i raznoliko, ali treba jako dobro paziti šta jedete. Naime, mudrim odabirom namirnica možete biti siti, ali u telo uneti znatno manje kalorija.

Prevarite glad prirodnom hranom sa kojom ćete se uz malo kalorija osećati siti
 

Bademi

I šaka badema bogat je izvor antioksidansa, vitamina E i magnezijuma. Bademi povećavaju osećaj sitosti i pomažu u regulisanju telesne mase.

Kafa

Iako od više šoljica kafe možete postati nervozni i razdraživi, umerena količina kafe pojačava metabolizam i potiskuje apetit. Tajna je u kofeinu i antioksidansima. Samo nemojte pokvariti dobre učinke s previše šećera ili šlaga!

Đumbir

Vekovima su mnoge kulture koristile koren đumbira za dobru probavu. Đumbir deluje kao stimulans koji daje telu energiju i podstiču probavu.

Avokado

Pun je vlakana i zdravih mononezasićenih masnoća tako da potiskuje apetit kad se jede u umerenim količinama.

Jabuke

Jabuke svih sorti suzbijaju glad jer su pune topivih vlakana i pektina koji pomažu da se osećamo puni. Jabuke takođe regulišu razinu šećera i pojačavaju nivo energije u organizmu. Konačno, jabuke zahtevaju puno vremena za žvakanje čime telo dobija više vremena da shvatite da više niste gladni.

Jaja

Studije su pokazale da jaje ili dva za doručak pomažu osećaju sitosti tokom 24 sata više od peciva s istom količinom kalorija. U jednom istraživanju je čak utvrđeno da su osobe koje su jele jaja konzumirale 330 kalorija manje tokom dana nego osobe koje su dan počele pecivom.

Voda

Možete ukrotiti apetit čašom ili dve vode? Istraživanja tvrde tako. U jednoj studiji je pokazano da su osobe koje su pile dve čaše vode pre obroka jele između 75 i 90 manje kalorija u obroku od onih koji nisu pili vodu.

Supa od povrća

Vruća supa od povrća može vam ukrotiti glad uz minimalnu količinu kalorija. Pokušajte pojesti manji tanjir supe pre sledećeg obroka ili jednostavno pojedite veliki tanjir kao glavno jelo!

Zeleni čaj

Ako niste kavopija i ne volite vodu, pokušajte sa šoljicom vrućeg zelenog čaja. Zeleni čaj vam može pomoći da zaustavite potrebu da nešto pregrizete, a nutricionisti tvrde da katehini u zelenom čaju inhibiraju pretvaranje glukoze u masne stanice, što usporava rast šećera u krvi, sprečava visok insulin i naknadno pohranjivanje masti. A kada je nivo šećera u krvi stabilan, takva je i glad!

Tamna čokolada

Volite čokoladu, ali ne možete se kontrolisati? Pokušajte polako da jedete dva komada tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. Samo tamna čokolada pomaže smanjenju gladi, jer gorak ukus signalizira telu da smanji apetit.

Tofu

Kao bogati biljni izvor proteina, tofu nije namirnica samo za vegetarijance! Tofu ima veliku količinu isoflavona koji potiskuju apetit.

Vasabi

Jeste li primetili kako vam se kada jedete suši čini da ste se brzo zasitili malom količinom hrane? Čarolija je u toj pikantnoj zelenoj stvari. Ljutina u vasabiju potiskuje apetit i ima antiupalna svojstva.

Zeleno lisnato povrće

Ako ste u potrazi za visoko hranjivim namirnicama koje će vas držati satima sitima, onda je pobednik zeleno lisnato povrće. Kelj, spanać, blitva (ako ih jedete sirove ili skuvane s dodatkom maslinovog ulja) uspešno mogu blokirati i najveću glad.

Cimet

Pospite malo cimeta na žitarice, zobenu kašu, voćnu salatu ili kafu, jer ovaj začin, poput klinčića i đumbira, pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi, što (bravo, pogodili ste!) pomaže kontrolisanju apetita!

Obrano mleko

Ako vas uhvati glad u PMS-u, nemojte odmah zgrabiti kutiju sladoleda nego pokušajte popiti obrano mleko. Istraživanja pokazuju da žene koje konzumiraju najmanje jednu porciju mlečnih proizvoda dnevno tokom dve nedelje pre menstruacije imaju značajno manji apetit za nezdravom hranom i obrađenim ugljenim hidratima.

Lanene semenke

Kao mešavina topljivih vlakana i esencijalnih masnih kiselina, lanene semenke su savršen dodatak jogurtu, žitaricama ili salati.

Salata

Ako želite zadržati glad pod kontrolom, pojedite malu salatu pre obroka. Mala posuda  povrća dovoljna je da mozak primi signal da ste dobili potrebne kalorije. Budući da je potrebno oko 20 minuta da želudac pošalje signal mozgu da ste puni, počnite s malim salatama pre obroka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online