Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.12.2009.
13:58
Tanjug A

"Najzaraznija" mesta na planeti

Na listi po zdravlje "najopasnijih" lokacija na našoj planeti, pored Afrike i jugoistočne Azije, sve češće figuriraju Sjedinjene Američke Države (SAD) i Japan, a pojedini epidemiolozi prognoziraju da svetu prete nove nepoznate opasnosti.


U raznim regijama sveta sve češće se beleže prave "eksplozije" u poslednje vreme uobičajenih infekcija, kao na primer tuberkuloze otporne na antibiotike, prenose analize epidemiologa svetski mediji.

Dimenzije i brzina širenja te bolesti primoravaju Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da ovaj problem proglasi za jedan od najvećih, pored malarije, HIV virusa, hepatitisa i slicnih infektivnih bolesti.

Sve ove tendencije, smatraju američki i britanski stručnjaci, u velikoj meri zavise od gustine naseljenosti, povećanja međunarodne trgovine, razvoja turizma i putovanja uopšte, kao i primetnim izmenama tehnologija u poljoprivredi. Upravo ove promene u svakodnevnom životu ogromne većine stanovnika od 1940. godine, proglašene su za ključne uzroke katastrofalnog rasta novih infekcija.

U tom smislu posebno se ističu osamdesete godine prošlog veka, kada se pojavilo oko 100 novih infekcija. Značajnu ulogu u ubrzavanju širenja i mutacije novih infekcija imao je i HIV virus. Kao i 60 odsto proučenih infekcija HIV se svrstava u zoonoze, odnosno u viruse koji prelaze na ljude sa životinja. Od 355 ispitanih infektivnih "eksplozija" najveći broj je izazvan bakterijama, a zatim virusima, pa tek onda slede najprostije gljivice i helminti.

Prvo mesto po broju otkrivenih infekcija čvrsto drže SAD, gde su često opisivani slučajevi nastali na drugim lokacijama. Drugi razlog sumnjivog vođstva Zapada po broju opasnih epidemija su antibiotik-rezistentne infekcije, nastale zbog prekomernog korišćenja antibiotika. Prema poslednjim podacima 72 odsto svih zoonoza vodi poreklo iz divlje prirode, a preostalih 28 odsto su "darovi" domaćih životinja. Među nima je i virus "Nipah" u Maleziji i mnogo poznatiji SARS, kao i virus ptičjeg gripa kome se pripisuje kinesko poreklo.

Ovi virusi su prouzrokovali višekratno smanjenje ne samo turističkih već i poslovnih putovanja u jugoistočnu Aziju. Najsvežiji primer je ovogodišnja epidemija svinjskog gripa, sa izvorištem u Meksiku. Ovaj grip izazvao je poznati virus H1N1, primoravši SZO da objavi šesti stepen pandemije. Epidemiolozi su, praktično, jednoglasni da je najvažnije da se po svaku cenu zaustavi širenje epidemije u što kraćem roku, posebno u slučajevima kada ne postoji specifičan način lečenja.

Kako je pokazao slučaj čuvenog SARS-a ova logika je jednostavna i bez alternative - što se pre zaraza zaustavi, manje će štete naneti. U vreme sveopšte globalizacije izolacija i banalni načini individualne zaštite (maske i ograničeni kontakti) mnogo su efikasniji u borbi sa epidemijama i imaju mnogo veću ulogu u sprečavanju širenja infektivniih bolesti nego što se to ranije smatralo.

Najznačajniji zaključak istraživanja epidemiologa je da se pojava novih još nepoznatih infekcija u suštini ne razlikuje od transformacije već postojećih u oblike rezistentne na antibiotike. Zato su na listu "vrućih tačaka" lociranih na osnovu 64-godišnjih posmatranja, pored Ekvatorijalne Afrike u jugoistočne Azije, dospeli i Australija, Evropa i severna Amerika.

U celini gledano najveća opasnost preti od zemalja u razvoju Latinske Amerike, Azije i Afrike.

U ovim regijama su zabeležene veoma intenzivne migracije stanovništva i mešanje različitih etničkih grupa, dok je kontakt sa raznovrsnim i često divljim životinjama stil života. U ovim regijama, osim toga, i dalje je veoma loša zdravstvena zaštita, posebno dostupnost medicinskih usluga, dijagnostike i lekova, posebno mnogobrojnih antibiotika i savremenih antivirusnih preparata.

Autori istraživanja naglašavaju da je za precizniju lokaciju "vrućih tačaka" potrebno mnogo više proračuna, zbog čega planiraju da u perspektivi uporede svoje podatke sa najmodernijim klimatskim i demografskim modelima. Oni posebnu pažnju obraćaju i na to da se u poslednje vreme moraju uzimati u obzir globalne promene životne sredine, koje već sada izazivaju nove migracije životinja, koje nose sa sobom i mikroorganizme, izazivače novih bolesti.
 

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2011. 18:48
neka udare zaraze u americi i neka se tamo zadrze. do istrebljenja naopake nicije nacije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online