Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.09.2011.
08:00
plivazdravlje.hr A

Kako da izbegnete grip ove zime?

Imate glavobolju, nesanicu, otežanu koncentraciju, mučninu, umorni ste ili depresivni? Biće da ste osetljivi na vremenske prilike, što ne treba da vas brine, jer je odavno utvrđeno da vreme snažno utiče na organizam. Pročitajte savete kako da ojačate imunološki sistem i odbranite se od bolesti koje donose jesen i zima.

Ojačajte imunitet uz pomoć voća i povrća
 

Stupanjem jeseni na scenu, priroda nas zove da zavirimo u bogatu jesenju korpu. Voće koje simbolizuje jesen a bitno je za imunitet svakako su grožđe, kesten i jabuke.

Jesenja korpa

Kožica crnog grožđa je puna korisnih bioflavonoida 

Grožđe je vrlo vredan izvor bioflavonoidima (pogotovo kožica crnog grožđa), koji imaju izraziti antioksidativni potencijal, što znači da štite ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala. Osim bioflavonoida, u manjim količinama grožđe sadrži i folnu kiselinu i silicijum, koji je izuzetno bitan za zdravlje i lepotu kože, a posebno kose i noktiju.

Zahvaljujući sadržaju pektina (netopljivog vlakna koje bubri u kontaktu sa vodom), jabuka u želudcu stvara dodatni osećaj punoće i sitosti. Osim toga, jabuka sadrži i fruktozu, šećer koji može zadovoljiti želju za slatkim a da pritom ne izazove velike promene koncentracije glukoze u krvi. Jabuka bez kore ili kuvana preporučuje se u ishrani žučnih bolesnika, osoba s bolestima debelog creva i čirom na želudcu kao i osobama sa šećernom bolešću, bolestima srca, jetre i bubrega, pri hroničnim prolivima, komplikacijama u trudnoći i dugotrajnom gladovanju.

Čim se spomene kesten, odmah pomislimo na ukusan kesten-pire i razne poslastice

Kesten je odličan za hronične bolesnike, ali i u prevenciji starenja

od ovog jedinstvenog voća, ali se i zabrinemo za svoju liniju. Na sreću, većina ljudi greši smatrajući kesten visokokaloričnom namirnicom. Kesten obiluje skrobom i poseduje veliki energetski kapacitet. Međutim, kesten je siromašan mastima i daje upola manje kalorija od jednake količine oraha. Kesten bi trebalo da jedu osobe koje boluju od hroničnih reumatskih bolesti, a preporučuje se i za sprečavanje prevremenog starenja.

Manje stresa, više šetnje i zdravih namirnica

Vodeći se poslovicom "bolje sprečiti nego lečiti", pridržavajte se ovih saveta kako biste spremni dočekali početak sezone prehlade i gripa:
* U prvom redu - nastojte smanjiti stres ili ublažiti njegove posledice
* Uzimajte dodatni vitamin C u obliku vitaminskih napitaka
* U ishrani koristite što više mlečnih proizvoda dobijenih fermentacijom (acidofilno mleko, jogurt, mlečne kulture...)
* Koristite preparate cinka ili jedite namirnice bogate cinkom (crveno meso, ribe i riblji proizvodi, školjke, orasi...)
* Svakodnevno pijte bar litar i po tečnosti-vode i biljnih čajeva
* Jedite hranu koja je bogata prehrambenim vlaknima (voće, povrće, žitarice...)
* Unos alkohola smanjite na najmanju meru
* Beli šećer upotrebljavajte što manje
* Svakodnevnu ishranu organizujte tako da jedete manje i češće obroke tokom celog dana (5 obroka)
* Redovno vežbajte i hodajte kad god vam se pruži prilika. Time držite svoje mišiće i zglobove u stalnoj formi
• Spavajte bar 7 sati dnevno

Ishrana tokom gripa

Po običaju, jesen donosi grip i virusne prehlade, a simptomi su svima već dobro poznati: curenje iz nosa, kašalj, drhtavica, povišena tjelesna temperatura (može, ali i ne mora nastupiti), glavobolja, bolovi u zglobovima, pretjerani umor i nedostatak apetita.

U takvim situacijama je najbolje posegnuti za čajevima, biljnim napicima i razređenim voćnim sokovima. Naravno, ovde je neizostavan energetski bogat med, a posebno se preporučuje med lipe i majčine dušice.

Supe sa mesom su najbolje u borbi protiv gripa

Od jela, važni su lagani obroci napravljeni sa mnogo tečnosti, prvenstveno supe. Supa sa mesom se smatra pravim melemom za organizam pogođen gripom tako da pojedini nutricionisti stavljaju to jelo na najviše mesto u dijetoterapiji obolelih od gripa. Doktori se slažu da je tanjir ovog toplog napitka blagodet svakome ko se zatekne u postelji pogođen gripom.

Za razliku od mesne, na području srednje Europe pravim lekom protiv gripa smatra se supa od crvenog luka. Crveni luk je bogat antioksidansima flavonoidima, a te stvari, poput vitamina C i E i nekih minerala (cinka, bakra, selena) jačaju obrambeni sastav organizma.


Kod gripa bi svi obroci morali biti hranjivi, ali pri tom i vrlo lagani, bogati složenim ugljenim hidratima. U ishranu tada treba bez rezerve uvrstiti testeninu, pirinač, krompir i dosta hleba od integralnog brašna po mogućnosti obogaćenog semenkama susama (kalcijum), suncokreta (vitamin E), lana (izvor esencijalnih masnih kiselina) i soje (izvor esencijalnih aminokiselina).

Vitamini A i C

*Vitamin A jača imunitet i deluje na oporavak i regeneraciju sluzokože gornjih disajnih puteva. *Vitamin C je poznati antioksidans i faktor koji pomaže jačanju imunološkog sistema

Ne možemo zaobići pojedino povrće poput šargarepe, spanaća, blitve i brokula, koji

su bogati beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Sa druge strane, narandža, kivi, peršun i paprika sadrže velike količine vitamina C.

Beli luk se već dugo primenjuje u suzbijanju nakupljanja sluzi, u lečenju gušobolje, a poznat je i po tome da snižava povišenu telesnu temperaturu i pomaže organizmu u borbi protiv crevnih i infekcija disajnih organa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online