Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.10.2014.
08:00
Vestionline A

Najbolji načini da uništite salatu

Kada odlučite da pojedete salatu, treba znati da nije dovoljno samo ubaciti u činiju zelenu salatu i dodati ulje i sirće. Ako želite da ona bude kompletan obrok, onda treba da vodite računa o tome da dovoljno zasiti, bude hranjiva i, naravno, zdrava. Stoga je dobro izbjegavati uobičajene greške prilikom pripremanja salate

Recimo, lubenica, feta sir, bosiljak, pasulj... Svega ima i sve je zdravo
 

Birate povrće koje brzo uvene - Navikli smo se na salate u kojima je glavni sastojak ona zelena. I to je jedna od najčešćih grešaka koje pravimo. Salata će biti hranjivija ukoliko u nju umesto zelene salate stavite zeleno lisnato povrće bogato vlaknima i hranjivim sastojcima, poput listova kelja ili spanaća. Ako niste sigurni šta biste stavili, birajte lisnato povrće tamnozelene boje.

Kombinujte i igrajte se sastojcima - Neka salata bude što raznovrsnija. Osim krutona ili orašastog voća, stavite u nju što više različitog sezonskog povrća. I nemojte se ograničiti samo na povrće, jer i voće može biti sjajan dodatak salatama. Kombinujte kisele jabuke, isprobajte kruške kojima dodajte malo sira i oraha, a ako ste ljubitelj citrusnog voća, osim pomorandže u salati će se sjajno uklopiti i grejp. Listovi mladog spanaća, grejp i feta sir su hranjiva i vlaknima bogata kombinacija, pa zašto je ne biste probali?

Niste dodali dovoljnu količinu proteina - Određena količina proteina u salati može je uništiti ili joj podariti sasvim novu dimenziju. Ako pojedete salatu bez proteina, velike su šanse da ćete vrlo brzo ogladneti. Krto meso i riba uvek su dobre opcije, ali ako ste vegetarijanac, onda je najbolje da se držite namirnica bogatih proteinima.

Izbegavate čak i dobre masnoće - Nije dobro izbegavati sve vrste masnoća. Orasi, avokado ili maslinovo ulje su namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Stavljate previše preliva - Izbegavajte gotove prelive za salatu. U njima je previše veštačkih sastojaka, a jednom kada pročitate sve što piše sitnim slovima na deklaraciji i kada vidite količinu zloglasnih E-ova, sve će vam biti jasno. Mnogo ukusnije i zdravije prelive možete napraviti kod kuće - bez hemikalija, konzervansa i viška šećera. Tako ćete tačno znati šta ste stavili u salatu, a možete se igrati sastojcima i ukusima. Nećete pogrešiti s maslinovim uljem, limunom ili balzamiko sirćetom, a nemastan jogurt u komunikaciji sa začinima je uvek dobra varijanta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online