Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.02.2013.
08:00
dobrahrana.jutarnji.hr A

Prepečeni hleb – bojama i mirisima protiv sive sezone

Prepećeni hleb najjednostavnija je baza za eksplozivne arome. Bacite ga na tiganj s belim lukom i ruzmarinom, dodajte usitnjene peurke i sve prelijte jajima. To jednog recepta, a ima ih koliko vam mašta ide daleko!

U ovo vreme godine nije neki izbor, ali prava domaćica i od tri stvari zna da napravi čudo
 

Kada je o kuvanju reč, ušli smo u najsumornije razdoblje u godini. Utisak bljuzgavice kasne zime širi se do šporeta i stolova. Ne radujemo se više čak ni sarmi, a proleće je još daleko. Lek za simptome kulinarskog sivila i mrtvila je jednostavan. Kuhinjsku depresiju treba zatrti svežim, jakim bojama i intenzivnim neodoljivim mirisima.


Klorofil je prvi i najjači adut zimske kuvarske ofenzive. Zelena salata ne nosi uzalud boju u svom imenu. Prevladavajuće zelenilo naglašavamo kontrasnim bojama. To znači da zelenu salatu pospemo grubo izrendanom šargarepom, svežom cvekolom i belinom koja se krije ispod kore crne rotkve. Svežina soka limuna u ovim situacijama od velikog značaja. Ako nam je pri ruci i domaći limun, onda iskorištavamo i predivnu žutu boju njegove kore tako da je izrendamo po salati. Time smo već zakoračili u prostor privlačnih mirisa.

Žestinu mirisa postižemo i kada na vrelo ulje stavimo začinsko bilje.


Prepečeni hleb najjednostavnije je brzo pripremljeno jelo, savršeno za našu priču. Dakle prvo zagrejemo prazan tiganj, u njega stavimo ulje, najbolje maslinovo. Nekoliko iglica ruzmarina učiniće čudo. Hleb će se zarumeneti, upiti vreli eliksir i postati hrskav za nekoliko trenutaka. Ako smo na tiganj stavili i malo naseckane dimljene slanine, pojačaće se zavodljivost mirisa. Kome ni ovaj aromatični vatromet nije dovoljan, uvek mu je na raspolaganju ultimativno zimsko kulinarsko oružje: beli luk.


Italijani su od prepečenog filma napravili filozofiju. Taman kada smo savladali lekciju zvanu "brusketi" i toliko je odomaćili, italijanski kuvari su nas upozorili - nije to sve, imamo mi i krostine. A kada smo mnogo gladni, krostini izrastu u krostone. U Umbriji postoje još i panunte, gastronomski tradicionalisti od zaborava su spasili fetunte. Genijalni i pomalo šašavi talijanski kuvari ispisali su cele sveske posvećene isključivo familiji brusketa.

Ne treba se preplašiti neiscrpnog bogatstva italijanskog kuvarskog rečnika. Jednostavno, hleb možemo prepržiti na razne načine, namirisati ga i na njega staviti razne delikatese. Nijanse su, naravno, beskrajne. Nije, na primer, isto da li ćemo beli luk utrljati u već prepečeni hleb ili ga samo staviti na vrelo ulje. Ko je skloniji masti treba ga uputiti i na fantastičan ukus hleba prženog na guščjoj ili pačjoj masti. Tu je još i izazov maslaca i masti. Zagovornici mešanja maslinovog ulja i maslaca sve su brojniji, a poreklo im je najčešće francusko.
 

Ako želimo da prepečeni hleb uzvisimo do glavnog jela, onda vrelom ulju i masti možemo dodati razne seckane ili mlevene sastojke. Fino iseckane pečurke, ribe ili meso neće mnogo produžiti vreme pripreme.

Počeli smo sa salatom zelenom, u međuvremenu napravili hleb sa nečim, a gastronomsko trojstvo će zaokružiti činija sira i pavlake. Sir i pavlaku možete posuti alevom paprikom koja, naravno, može biti i ljutkasta. Seckani peršunov list najlakši je završni koloristički odabir. Ako činiju sa sirom i pavlakom na kraju dopunimo i bundevinim uljem, ukus će biti zaokružen. A ulje će u dodiru sa sirom pokazati niz prekrasnih zelenih i smeđih tonova…

Uživajte u svetom trojstvu čula ukusa, mirisa i boja!

POVEZANE VESTI

TRPEZA Pica brusketi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online