Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2012.
08:00
večernji.hr A

Najbolje i najlošije namirnice protiv prehlade

Na jesen se aktivira sezona virusnih infekcija, gripa i prehlada, pa za sve one "šmrkave" i "gripozne" evo nekoliko saveta dijetetičarke Ilajze Šapiro o tome šta je najbolje jesti i piti dok ste bolesni, a šta nije...

Prepoznaćete neke bakine savete
 

LOŠE

1. Sokovi - Iako ćete čuti mnoge pametne savete o uzimanju puno tečnosti (što stoji) i uzimanja C vitamina (što takođe stoji), činiće vam se da ćete sokom od narandže jednim udarcem ubiti dve muve. Ali, ne zavaravajte se. Sokovi iz prodavnice previše su zašećereni i sadrže mnogo kalorija. Dodatni šećer ometa bela krvna zrnca u borbi protiv infekcije. Zato, ako tragate za C vitaminom, jedite narandže i grejp ili iscedite limun u čaj. Dobićete samo prirodne šećere, ali i vlakna.

2. Alkohol - Verovatno ne planirate izlazak i napijanje ako ste bolesni, pa ipak, treba naglasiti da ni čaša vina za uspavljivanje nije pametna ideja. Alkohol nagriza imuni sistem i ne dopušta telu da se samo bori protiv infekcije. A da ne spominjemo činjenicu da izaziva dehidraciju organizma...

3. Mlečni proizvodi - Postoje verovanja da mleko može pogoršati situaciju. Međutim to nije baš tako. Mnoge studije su zaključile da mleko ne treba konzumirati zbog proizvodnje povećane količine sluzi u organizmu. Ipak, mlečni proizvodi, pogotovo fermentisani, mogu biti dobar izvor proteina i D vitamina, što može pomoći u borbi s infekcijama.

DOBRO

1. Beli luk - On ubija bakterije i efikasan je zbog jedinjenja alicina koji ima sposobnost da blokira infekcije. Naseckajte ga svežeg u pileću supu ili prokuvajte s brokulijem ili nekim drugim povrćem.

2. Đumbir - Koren ima protivupalno delovanje, a najbolje ga je staviti u vrelu vodu dok ne postane žuta pa je zasladiti medom ili dodati jelima s piletinom...

3. Proteini - Čak i kada ne osećate ukus hrane i teško jedete, važno je pojesti barem malo belančevina - piletine, ribe, ćuretine... koje vam mogu pomoći pri stvaranju belih krvnih zrnaca. Međutim, nemojte zaglaviti s krmenadlom jer vam masti nisu potrebne. Teško ćete je svariti, a time možete opteretiti imuni sistem..

4. Supa - Pileća supa idealna je u borbi protiv infekcija zbog mnogih hranljivih sastojaka, a da ne govorimo o blagodeti tople tečnosti na grlo.

5. Čaj - Bogat je antioksidansima i efikasno se bori protiv infekcija. Dovoljno tečnosti pomaže da se što pre rešite nagomilanog šlajma u nosu, grlu i plućima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online