Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.11.2011.
08:00
Mondo A

Kako preživeti slave

Pre slavskog ručka pojedite voće ili činiju salate. Nikad ne idite gladni. Ako ste se prejeli, posle slave popijte čaj za varenje i pojedite kiselu čorbu.

Foto: ilustracija
 

Dolazi vreme slava i bogatih trpeza punih lepih, ali i teških jela. Domaćini se tradicionalno trude da ponude bogatstvo za oči i stomak i ako sve ne pojedete, rizikujete da ih uvredite, a teško je i odoleti.

Deset zlatnih pravila

1. Nikad ne obaveštavajte domaćine da ste na dijeti ili da ste već jeli na prethodnoj slavi, uvredićete ih i stalno će vas nutkati hranom.

2. Poslužite se po malo i uživajte u prijatnom razgovoru sa gostima.

3. Više pričajte i družite se nego što jedete.

4. Umereno pohvalite umešnost domaćice (ako mnogo hvalite u opasnosti ste da vam se doda još hrane), recite da sve želite da probate i zato ne želite mnogo da jedete

5. Ako se klasično za stolom služi ručak ili večera, pravilo je od svega po malo.

6. Ako su se domaćini odlučili za “švedski sto”, dobro pogledajte šta je sve pripremljeno i proberite.

7. Pridržavajte se pravila jednog tanjira: sve što želite sipajte u jedan (po mogućstvu manji tanjir) i ne dosipajte, ne dodajte...

8. Uvek uračunajte i poslastice, slavski kolači su kalorijske bombe.

9. Ako idete na više slava u toku istog dana ili u dva dana, odlučite čimećete gde da se poslužite.

10.Diskretno obavestite domaćine ako imate nekih zdravstvenih ili drugih problema.

Koji kilogram viška nije najgore što može da se desi. Čak i zdravima može da pozli, a oni sa hroničnim zdravstvenim problemima neretko posle obilne trpeze i dosta alkohola završe u Urgentnom centru.

"Prosečni slavski meni ima od 4.000 do 7.000 kcal. Da bi dobili jedan kilogram viška potrebno je da pojedete 3.500 kalorija više od metaboličke potrošnje. Da bi izgubili taj isti kilogram potrebno je deset puta po jedan sat kardio ili aerobnih vežbi pod uslovom da unosite samo neophodne kalorije za to vreme", kaže za "Bilje i zdravlje" nutricionista Branka Mirković.

Možete imati ozbiljne zdravstvene probleme i posledice ako za kratko vreme unesete veliki broj kalorija čak i ako nemate hronične ili akutne zdravstvene probleme. Šećer i pritisak će vam sigurno skočiti. Mnogima proradi žuč koja ih ranije nije mučila. Mučnine, problemi sa želucem i crevima su česte posledice preteranog unosa kalorične hrane.

"Zato, pre podne jedite voće i pre nego što krenete na slavski ručak pojedite činiju salate", kaže Branka Mirković.

Nikad ne krećite gladni. Ručkovi obično duže traju tako da ćete sigurno osetiti sitost u toku obroka. Ako ste pozvani na večeru koja se služi za stolom jedite voće pre podne i obavezno pojedite neki lagan obrok za ručak. Ako ste posluženi za "švedskim stolom" da bi obuzdali sopstveni apetit, prvo jedite sveže ili kisele salate, najbolje kiseli kupus, a izbegavajte salate sa majonezom i pavlakom.

Ako ste se prejeli popijte čaj za varenje, kamilicu, nanu, čaj sa kimom. Sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno salate od kupusa slatkog ili kiselog. Staro dobro pravilo je kisela čorba koja leči mamurluk i prejedanje. Zakiselite limunom čorbu, popijte malo rasola ili jedite čorbu od kiselog kupusa. Popijte limunadu, jer limun dodaje dobru kiselinu koja pomaže varenju.

"Par dana jedite umereno laganu hranu. Ako imate problem sa varenjem u jogurt dodajte mekinje da se pojedena hrana što pre svari i očisti organizam. Ako ipak osećate da imate nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba obavezno se javite lekaru", savetuje Branka Mirković.

Ako idete na više slava istog dana, jedite malo, umereno. Najjasnije rečeno, probajte po par zalogaja. Jedite toliko da osetite ukus. Sve posle par zalogaja izgleda isto i potpuno se gubi ukus. Umetnost jedenja je u probanju hrane.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 11:14
takvi su nam geni. jesna nacija. eto, ja uzivam u jelu.
Nedelja 27.11.2011. 11:21
Ova pravila u ovom plavom okviru kod nekih uopste ne vaze...totalno su nedokazani:)...cenim zaista trud i umesnost domacica...za njih sam stvarno amater, ali ne cenim da me neko non stop nudi i kljuka hranom iako sto puta kazem da nesto ne zelim...Par puta sam dovodila strance u Srbiju na Slavu i oni su prosto fascinirani kolicinom jela na nasim stolovima...Pitaju obicno zasto smo se zaputili na rad u beli svet kad smo najmanje gladni...neverovatno...Ipak najopasnije je otici u Vojvodinu...odatla ako se izvuces nekako a da ne pretovaris stomak svaka cast...Opet treba reci da mlad svet i moze tako da jede obilno i bez razmisljanja o kolicini ali stariji bogami zbog zdravlja oprez!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online