Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
08:00
Vestionline A

Hamburške kuće na splavovima

U obnovljenom, starom industrijskom delu Hamburga sve češće se grade, uprkos visokoj ceni, luksuzne kuće na splavovima i šleperima.

Ovakve kuće postaju sve popularnije u Hamburgu

Arhitekte su dobile odrešene ruke u pogledu ideja i materijala, a svaku kuću je dizajnirao drugi arhitekta, preneo je Glas Amerike.

Ploveće kuće u Hamburgu predstavljaju kombinaciju savremene arhitekture i udobnog mesta za stanovanje u gradu. Pre četiri godine, opštinske vlasti dozvolile su gradnju takvih kuća na lokalnim rekama i kanalima. Arhitekte su dobile odrešene ruke u pogledu ideja i materijala. Jedno od prvih naselja na vodi je Eibekanal.

Vlasnik jedne od kuća, veterinar Hening Bosou, kaže da se kuća na vodi i kuća na zemlji znatno razlikuju.

"Razliku primetite tek kada pređete iz ploveće u stabilnu kuću. U plovećoj kući imate osećaj da je kuća živa. Stalno sa po malo pomera, pogled kroz prozor se malo pomeri, sunce se odbija od vode i baca senke po zidovima. Kada se vratite u kuću na zemlji čini vam se da je mrtva", kaže Bosou.

Arhitekte imaju slobodu da izaberu materijal i oblik kakav žele

Hamburški arhitekta Martin Ferster, koji se specijalizovao za ploveće kuće, kaže da su one, uprkos visokoj ceni, veoma tražene.

"Potražnja je ogromna. Mnogi žele da žive na vodi jer im to daje utisak da su neprestano na odmoru. Trenutno nudimo više od 12 modela, od 100 do 5.000 kvadrata. Imamo i ploveće bisokope, čak i stambene zgrade sa apartmanima", kaže Ferster.

Grad Hamburg je pionir u pokretu vraćanja na vodu u Nemačkoj. Glavni urbanista, Hans Peter Boltres, kaže da njegovi stanovnici žele da koriste prirodne resurse kako bi preobrazili svoj grad.

Luksuz naspram stare industrijske zone 

"Cilj nam je da povećamo kvalitet života i privlačnost Hamburga. Kanali, na kojima su sada ploveće kuće, nekada su služili za industrijski transport. Ali te industrije nema više. Pošto su sada slobodni i blizu centra, stavili smo ih na raspolaganje za nove projekte", kaže Boltres.

U Hamburgu je trenutno u toku Međunarodna izložba zgrada, čiji organizatori žele da podstaknu razvitak novih ideja o stambenom prostoru. Glavni prostor i kancelarije izložbe smešteni su u plovećoj zgradi veličine 50 puta 26 metara, u kvartu Vilhelmsburg. Njen arhitekta, Han Slavik, kaže da je podignuta na pontonu od betona.

"Bio nam je potreban veliki ponton. Težak je 1.700 tona, dok je sama zgrada znatno lakša - samo 560 tona. To je trik koji čitavu konstrukciju čini stabilnom", kaže Slavik.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online