Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.01.2019.
03:30
Tanjug, Vestionline A

Turističke agencije u Srbiji će plaćati šest puta veću premiju?

Osiguravajuće kuće u Srbiji odlučile su da za šest puta uvećaju iznos godišnje premije osiguranja turističkim agencijama zbog propusta u njihovom radu, a koji su doveli do toga da su putnici prethodnih godina ostajali bez uplaćenog aranžmana.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

O ovom problemu raspravljalo se danas na sastanku u Privrednoj komori Srbije kome su prisustvovali predstavnici više od 100 agencija članica Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) i Agencije turističkih agencija Srbije (ATAS).

Većini turističkih agencija koje su organizatori putovanja, polisa osiguranja na 300.000 evra ističe 25. januara.

Predstavnici asocijacija turističkih agencija upozoravaju da će odluka o povećanju premije ugroziti opstanak malih i srednjih turističkih agencija koje, kažu, ne mogu da ostvare prihod koji može da pokrije vrednost godišnje premije.

Sekretarka Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković najavila je da će do kraja nedelje biti organizovana dva sastanka, jedan sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugi sa osiguravajućim kućama o visini premije, s obzirom da novi zakon o turizmu koji je trebalo da uredi ovu oblast, još nije usvojen.

Prema njenim rečima, na tim sastancima očekuje se objašnjenje za takvu odluku osiguravajućih kuća.

- Treba napraviti racionalnu gradaciju tih polisa, da se isplaćuju prema prometu i broju putnika na godišnjem nivou - rekla je Maljković.

Navodi da je predlog odluke osiguravajućih kuća napravio problem malim turističkim agencijama, te da treba raditi na tome da one opstanu.

Predsedik Upravnog odbora ANTAS-a Gordana Prodić ukazala je da je problem nastao posle 15. januara.

Kaže da je do ove godine, godišnja premija osiguranja iznosila između 70.000 i 100.000 dinara, zavisno od osiguravajuće kuće, prometa, i da li je agencija imala odštetne zahteve, dok u poslednjih desetak dana osiguravajuće kuće najavljuju novu cenu od 3.500 evra.

To je, navodi, šest i više puta veći iznos od onog koji su plaćali godinama unazad.

- Kolege u manjim sredinama su ovom odlukom najviše pogođene, jer bi za njih najniži iznos premije bio 3.500 evra plus pet odsto poreza. Oni nemaju toliki promet jer ne žive u sredinama od milion ili pola miliona stanovnika - rekla je Prodić.

Turističke agencije traže, dodala je, da se visina premije određuje prema prometu, da se trenutna cifra premije smanji i da se premosti period do donošenja novog zakon koji se očekuje do 1. oktobra.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić ukazao je da je novi zakon o turizmu trebalo da donese i novi pravilnik koji bi regulisao obaveze prema osiguravačima i sistem garancije putovanja.

Zbog toga što nije usvojen novi zakon sve je ostalo isto, uprkos velikom broju štetnih dogadaja koji su se desili ne samo prošle, već i u protekle tri godine, kazao je Seničić.

- Zbog toga su osiguravajuće kuće sa kojima mi radimo izašle sa cenama koje su značajno veće nego što je to bilo prošle godine - rekao je Seničić.

Dodao je da razloga za povećanje premije ima, jer su odluke o iznosu prethnodne premije donete pre situacija kada su putnici ostajali bez aranžmana.

- Počeli smo sa relicenciranjem po cenama koje trenutno imamo, ali su pregovori sa osiguravačima i dalje u toku jer pokušavamo da pronađemo kriterijume po kojima ćemo valorizovati male agencije i omogućiti im da uz značajno smanjene premije, ostanu u poslu - rekao je Seničić.

S druge strane, kako je naveo, u ovom trenutku više od 120 turističkih agencija prihvatilo je novu ponudu osiguravača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online