Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
08:00
Tanjug A

Kako da upoznate lepote Beograda

Turisti tokom leta mogu da upoznaju Beograd posmatrajući je iz autobusa sa otvorenim krovom, "turističkog tramvaja", rečnog broda ili balona, rekao je danas portparol Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov.

Veselinov je rekao da je u junu zabeleženo smanjeno interesovanje za takvu vrstu turističkih obilazaka prestonice zbog loših vremenskih prilika, ali se sa poboljšanjem vremenskih uslova povećao i broj onih koji žele da vide Beograd i na taj način.

Za one koji žele nešto više da saznaju o životu Beograda u vreme vladavine dinastije Obrenović, iz TOB-a preporučuju posetu Konaku kneginje Ljubice, gde pored istorijskih zanimljivosti, posetioci mogu da saznaju kako su se oblačile srpske vladarke, na koji način su vodile domaćinstvo, vaspitavale decu...

U ponudi razgledanja Beograda turistima su dostupna tri autobusa sa otvorenim krovom, tramvaj sa turističkim vodičem, kao i organizovani obilasci kulturno-istorijskih objekata.


"Postoji 'Hop on-hop off' tura, u kojoj dva otvorena autobusa svakodnevno saobraćaju od Savskog pristaništa, preko Beogradske arene, Centra 'Sava', Muzeja '25. maj', hrama Svetog Save, Terazija, do Kalemegdana, a cena karte koja važi 24 ili 48 sati je 1.500 odnosno 2.000 dinara", rekao je Veselinov.


Kako je istakao, popularan je i trosatni izlet do Avale koji, pored vožnje autobusima sa otvorenim krovom, obuhvata i zadržavanje kod Avalskog tornja i realizuje se uz pratnju turističkog vodiča.


Besplatno, jednočasovno turističko razgledanje Beograda, gostima srpske prestonice ponuđeno je u "Tramvaju zvanom Beograd", uz pratnju turističkog vodiča.


"U poslednje vreme veoma je popularan obilazak dvorskog kompleksa dinastije Karađorđević na Dedinju, odnosno Belog i Kraljevskog dvora, koji se organizuje vikendom i košta 450 dinara ", rekao je Veselinov i dodao da turisti, uz pratnju profesionalnih vodiča, imaju mogućnost da posete i dvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog, koja se nalazi u sklopu kompleksa.


Turisti i građani, koji hoće Beograd da vide sa reka, mogu da iskoriste ponudu panoramskog razgledanja grada sa broda i prokrstare Savom i Dunavom oko Velikog ratnog ostrva, Kalemegdana, do Ušća, Ade Ciganlije, Nebojšine kule, Ade Međice i Gardoša.


"Pored razgledanja sa broda građani mogu da 'otplove' na izlet do Bele Stene, Vinče, Sremskih Karlovaca ili Đerdapa, ali i da vide lepote prestonice iz balona", rekao je Veselinov i dodao da se za letenje balonom iznad Beograd najčesće odlučuju zaljubljeni parovi.


Razgledanje Beograda iz vazduha traje sat vremena, moguće je svakog dana kada nema padavina i kada brzina vetra ne prelazi pet metara u sekundi, a leti se do visine od 1.000 metara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online