Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
01:30
Vestionline A

Najbizarnija stajališta: Prilegni malo dok ne stigne bus

Gradski prevoz je uglavnom noćna mora većine ljudi. Čekanje na stanicama u pojedinim metropolama na svetu je velika muka.

facebook.com/First People Solutions
Remek delo Denis Openhajma u Atlanti

Ukoliko ove skalamerije nemaju nadstrešnicu, leti se dobija besplatan solarijum. Najčešći scenario je da dok ovaj osinjak buja - autobusa ni na vidiku. Ipak, određeni gradovi su sušta suprotnost. Gradske vlasti u američkom gradu Baltimor su na kreativan način oplemenile okolinu i pružile nesvakidašnji ugođaj putnicima koji se svakodnevno voze.

Jedna od stanica je izrađena od tri džinovske skulpture u obliku slova. Izrađena su od drveta i čelika i ispisuju reč "bus". Ovo idejno rešenje je zamenilo klupe u okolini, jer oni koji čekaju mogu na njima da odlože stvari i odmore se. Ovo stajalište je omiljena zabava za mališane kojima natpis služi umesto penjalica u parku.

U Atalanti vlasti su se dosetile da spoje lepo i korisno, pa su od starog autobusa reciklirali školjku i postavili je kao nadstrešnicu za autobusko stajalište. Na ovaj način rasteretili su auto-otpade, a o jednom trošku ulepšali okolinu. Možda i najimpozantnija autobuska stanica krasi Kaliforniju. Ovo remek-delo arhitekture je dizajn konceptualnog umetnika Denisa Openhajma. Apstraktni oblici podsećaju na kuću, sve u cilju da putnike umire i podsete ih da će uskoro otvoriti vrata doma. Ovo stajalište je popularno nazvano autobus-kuća.

Dubai pod klimom

Klima u Dubaiju može da bude surova. Kako bi se ljudi zaštitili od sunca, vlage i peščanih oluja autobuske stanice u ovom gradu su futurističke, kao i većina građevina. Stajališta su izrađena od metala i stakla i potpuno su zatvorena kako bi ugrađene klime mogle da osveže putnike.

Posetioci grada Nagasaki u Japanu najčešće fotografišu i na društvenim mrežama dele slike usputnih stanica pored kojih prolaze tokom puta. Ova stajališta su inspirisana voćem, pa tako možete da ugledate džinovsku izdubljenu jagodu, paradajz, lubenicu ili pomorandžu u kojima putnici kao u kućicama iz bajke strpljivo sede i čekaju prevoz.

Trosed u podzemlju

Pariski metro je jedan od najfrekventnijih u svetu. Sastavljen je od 14 linija i ima oko 245 stajališta. Na jednom od njih brend Ikea se dosetio da promoviše svoje proizvode. Tako su Parižani imali priliku da u pauzi dok presedaju na drugu liniju odmore noge na trosedima, koji su podzemlje pretvorili u dnevni boravak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online