Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.07.2014.
08:00
mondo.rs A

Šta treba da znate pre nego što odete u Španiju?

Ukoliko planirate put u Španiju, pročitajte nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da maksimalno uživate u putovanju.

Madrid, glavni grad Španije (Foto: Arhiva)
 

Za početak, kupite neku knjigu o Španiji ili istražite na Internetu sve što možete, kako biste odlučili šta tačno želite da obiđete u toj zemlji. Važno je da pre putovanja napravite plan mesta koje ćete obići jer je Španija druga najveća zemlja Zapadne Evrope, posle Francuske.

Čime putovati

Madrid je geografski centar Španije, a ukoliko ste odseli u tom gradu, najbolje je da do drugih mesta putujete brzim vozom. Ukoliko karte za ove vozove kupite putem Interneta, moguće je da ćete ih platiti jeftinije. Ako putujete sa kraja na kraj države, avion je bolji izbor.

Ukoliko planirate da iznajmite automobil kojim ćete obilaziti Španiju, pre toga pročitajte Saobraćajni vodič za strance i imajte na umu da je gotovo nemoguća misija pronaći slobodno mesto za parkiranje na ulici, a mesto u garaži će vas koštati između 18 i 30 evra dnevno. Parking se dodatno naplaćuje i u hotelima, od 11 do 12 evra za noć.

Takođe, potrudite se da malo proučite geografiju Španije i imajte na umu da je udaljenost između gradova velika. Na sajtovima poput Google Maps ili Via Michelin možete saznati koliko je neko mesto udaljeno, a samim tim i koliko vremena ćete putovati do željene destinacije. Ne planirajte da posetite mnogo mesta, jer su uglavnom dosta udaljena jedna od drugih, pa ćete pola odmora izgubiti u vožnji, i verovatno ćete ubrzo zaboraviti gde ste i šta videli.


Raspitajte se o hrani - Mnogi u Španiju putuju zbog gastronomije, a tapasi su, po mišljenju većine, najbolja hrana koju ćete tamo jesti. Pročitajte forume i istražite na Internetu gde možete jesti najbolje tapase.

Aranžmani u turističkim agencijama možda nisu pravi izbor za putovanje u Španiju, jer većina vodiča pokušava da grupi pokaže što više gradova, znamenitosti, zbog čega nećete imati dovoljno slobodnog vremena da obilazite i uživate u onome što vi želite da vidite.

Leti su u Španiji temperature prilično visoke, naročito u Sevilji, Kordobi i Madridu. Ako niste neko ko uživa u "prženju" na suncu, bolje je da putujete u aprilu, maju, junu, septembru ili oktobru.

U odmaralištima duž Mediterana su u sezoni velike gužve, pa bi trebalo smeštaj da rezervišete ranije. Ako putujete na sever Španije i želite da obiđete mesta poput San Sebastijana, Ovijeda, Santijago de Kompostele ili ostatak Galicije, najbolji period za to su jul i avgust. Idealno vreme za posetu Barselone, Kosta Brave, Valensije ili Balearskih ostrva je između maja i septembra.

Ima i mesta, poput Koste del Sol, koja je bolje posetiti zimi, jer su u letnjim mesecima temperature nesnosno visoke. Sa druge strane, noći u Granadi su uvek prohladne, jer se mesto nalazi visoko u planinama. U svakom slučaju, pre nego što isplanirate celo putovanje, na Internetu proverite vremensku prognozu, kako vam neočekivane vremenske prilike ne bi upropastile odmor. Na primer, na sajtu Wunderground.com možete da vidite prosečne temperature u svakom gradu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online