Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.06.2014.
20:00
D. N. Petrović - Vesti A

Nemanjina pećina magnet za turiste

Legenda kaže da su mladog i buntovnog Stefana Nemanju braća Tihomir, Miroslav i Stracimir zatočila u Starom Rasu, da su ga danima držali u hladnoj pećini iz koje je u daljini video samo jedno brdo na kome je kasnije sagradio manastir Đurđeve stupove.

U ovoj pećini krio se Stefan Nemanja i molio Svetom Đorđu
 

Moleći se za izbavljenje, Stefan Nemanja se uvek "obraćao" Svetom Đorđu kome je, kad je oslobođen, odmah, u znak zahvalnosti što mu je spasao život, sazidao manastir koji je kasnije, kad je završen, u narodu nazvan Đurđevim stupovima.


Čuvena "Nemanjina pećina" i danas dominira u stenama iznad Starog Rasa i sa Gradinom i Trgovištem deo je kompleksa na kome je, kako tvrdi zvanična istorija, a samo retki osporavaju, začeta prva srpska država.

Čuo ceo svet

- Za Sopoćane, Stari Ras, Petrovu crkvu i Đurđeve stupove zna ceo svet. Imali smo Japance, Filipince i Korejce koji su želeli da bar na trenutak borave tamo gde je Nemanja proveo godine, otišli su oduševljeni, neki su nam pisali i obećali da će ponovo doći - ističe Mladenović.

Sve donedavno je pećina bila nedostupna. Do nje su dolazili samo najuporniji Novopazarci, monasi i retki turisti, a mesto gde je bio čuveni Nemanjin trgovački grad nalazile su se dve-tri oronule barake i korov. Međutim, angažovanjem, najpre arheologa i konzervatora, a potom Ugostiteljskog preduzeća Lipa i Turističke organizacije u Novom Pazaru, "Nemanjina pećina" je uređena, do nje je izgrađena i pešačka staza, pa je ovaj deo zapostavljene srpske istorije dostupan većem broju turista iz zemlje i inostranstva.


U podnožju Gradine i Nemanjine pećine, na mestu gde se Sebečevska reka uliva u Rašku, nikao je i lep turistički kompleks na čijem parkingu se, posebno subotom i nedeljom, mogu videti stotine automobila i autobusa sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, BiH, Crne Gore i drugih bivših YU republika.

Pećinu vikendom obilaze turisti iz svik krajeva bivše Jugoslavije
 


- Imamo spomenike kulture kao retko ko u Srbiji, ovde je nastala prva srpska država, ovde su Petrova crkva, Stari Ras, Sopoćani i Đurđevi stupovi koji su kao svetska kulturna dobra pod zaštitom Uneska, veliko interesovanje turisti pokazuju i za Altun-alem džamiju, Isa-begov hamam, Amir-agin han i druge spomenike islamske aritekture - kaže Miško Miković, direktor Turističke organizacije u Novom Pazaru i najavljuje nove akcije za uređenje spomeničko-turističkog kompleksa u ovom kraju.

Ružna slika

Žitelji sela u blizinu Nemanjine postojbine često puštaju stoku da pase među zidinima Starog Rasa, a da ih u tome niko ne sprečava. Ovakve prizore beleže mnogi stranci i pokazuju ih kao primer lošeg odnosa prema tako vrednoj kulturnoj baštini. I naša kamera zabeležla je sličan prizor (dva bivola) u trenutku kad je u Starom Rasu bilo na stotine turista.

- Turizam je naša najveća, a još nedovoljno iskorišćena šansa, vekovno prožimanje dveju vera i dveju kultura i spomenici koje smo od predaka nasledili, a kojima se ceo svet divi, otvaraju nam mogućnosti za brži privredni razvoj. U narednom periodu turizam će biti glavna privredna grana Novog Pazara - ističe gradonačelnik dr Meho Mahmutović.


- Dok na Pazarištu nije bilo organizovanog turizma, naši gosti i posetioci manastira Sopoćani živo su se interesovali za pećinu u kojoj je bio zatočen Stefan Nemanja, često smo morali da se probijamo kroz granje i probijamo se preko litica da bismo stigli do pećine. Sada je to mnogo lakše - kaže Miroslav Mladenović, upravnik Turističkog doma u Sopoćanima i poznati turistički radnik iz ovog kra

POVEZANE VESTI

Petak 13.06.2014. 13:56
Свакоме(православцу) у Новом Пазару(читај Расу) је јасно где је древни Рас Немањића осим нашој званичној историографији.Попните се и Ви у тзв. Неманјину пећину па погледајте да ли се одатле види брдо на коме је манастир Ђурђеви Ступови !!! Немогуће је то !!! Знамо и где је била саборна црква и где манастир Пресвете Богородице где се својевремено замонашила Света Анастасије, мајка Светог Саве, али и где су биле још неке цркве које су сада џамије.Тога нема више ни у Истамбулу (читај Константинопољу) где Света Софија , макар није џамија више.Има само у центру ислама Новом Пазару, некадашњем Расу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online