Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.10.2013.
08:00
Vestionline A

Maršuta za ljubitelje čokolade

Hladniji, kišni dani u mnogima bude setu koju je, čak i po rezultatima naučnih istraživanja, najlakše oterati kockicom čokolade. Ako volite ovaj slatkiš do te mere da ste zbog njega spremni da krenete na put, postoje mesta koja nikako ne bi trebalo da zaobiđete.

Jedite čokoladu na mestima gde je najbolja
 

Mezon Seler, Brok, Švajcarska
Ova fabrika i muzej čokolade, koja je ujedno i najstariji švajcarski čokoladni brend, smestila se u mestu Brok gde je Seler pokrenuo proizvodnju još davne 1898. Prvo pogledajte i proučite kako se čokolada pravi, a zatim se prepustite zadovoljavanju svojih čula veličanstvenim primercima u fabričkoj sobi za degustacije. Za posetu treba izdvojiti najmanje sat i po vremena, a kada zadovoljite svoje čokoladne prohteve, možete istražiti i obližnje planinarske staze ili prošetati obalom jezera Grijer.

Magnolia, Njujork
Mala prijatna pekara u stilu 50-ih godina prošlog veka postala je globalno popularna jer su likovi iz TV serije "Seks i grad" uživali u slatkom zadovoljstvu. Osim baršunastih čokoladnih kolača u papirnim čašicama, pekara nudi primamljive šarene kolačiće, puding od banana, keks, jedinstvene torte od sira i američki braunis. Posetioci, pak, tvrdee da je pun pogodak nemački čokoladni kolač. Magnolia ima četiri objekta u Njujorku.

Maks Brener, Njujork
Ako se nađete u Njujorku svakako posetite i ovo mesto poznato po vrućoj čokoladi i raznim čokoladnim đakonijama od tartufa do čokoladnog martinija i toplog fondea. Dobra vest je da, osim u Americi, ovu delikatesnu čokolateriju moćete pronaći i u Australiji, na Filipinima, u Singapuru i Izraelu gde je sve i počelo kada su Maks Fihtman i Oded Brener otvorili malu prodavaonicu domaćih slatkiša.

Majanska čokolada, Tabasco, Meksiko
Ima li boljeg mesta za isprobavalje omiljenog slatkiša od mesta na kom je sve počelo. Čak i sama reč verovatno potiče od majanskog naziva "xocoatl". Zato u stilu starih Indijanaca ovde i dalje pripremaju vruće čokoladne napitke koji su gusti, penasti, gorki i začinjeni ljutim papričicama. Španski osvajači napicima su dodavali šećer, cimet, mlevene bademe i mleko pa zašto ne isprobati tekovine obe kulture. U mestu Komalkalko u Tabasku uz muzeje čokolade imaju i posebne tematske haciende.

Torta saher, Beč
Čokoladna sunđerasta torta blago oplemenjena pekmezom od trešanja s tamnom čokoladnom glazurom na vrhu ime je dobila po svom tvorcu Francu Saheru koji ju je osmislio 1832. Dezert je smislio da bi zadivio svog poslodavca grofa Meternika, a legenda kaže da je tada bio tek kuvarski šegrt. Širu slavu ovoj torti je doneo autorov sin Eduard koji je otvorio bečki hotel Saher. Znalci tvrde da se originalna saher torta u Beču mora degustirati sa slatkom pavlakom uz šoljicu kafe ili čašu šampanjca.

Vruća čokolada, Torino
U italijanskoj prestolnici čokolade obavezno naručite "cioccolato caldo". Ovaj zimski napitak služi se vrlo gust, topao i gorkast, s malo šlaga na vrhu. U Torinu je specijalitet i rastopljena čokolada s espresom, ali i đandujom, jedinstvenim bombonama od čokolade i lešnikovog krema. Ako želite da doživite pravu vrednost za novac, posetite Torino u februaru, jer se tokom festivala čokolade s kupljenim Choco-Passom mogu dobiti popusti na poslastice širom grada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online