Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2013.
11:24
Vestionline A

Lužnički megdan - avantura za izdržljive

Početkom februara, u prelepoj prirodi na teritoriji opština Babušnica, Pirot i Dimitrovgrad, održaće se Lužnički megdan - sportsko-avanturistička trka za ljubitelje dobrog provoda “u divljini”.

U netaknutoj prirodi samo vučji tragovi (Foto: Nemanja Nešković)
 

Ova trka iziskuje nadprosečnu kondiciju, osnovno skijaško znanje i odlično snalaženje u prirodi. Sastoji se iz više disciplina i zahteva svestranost učesnika koji se bave "outdoor" sportovima. Svaki tim se sastoji od dvoje sportista.To su uglavnom ljudi koji poseduju vrhunsku sposobnost i znanje iz alpinizma, orjentacije, skijanja, planinarenja i sličnih veština.

Cilj je da na turno skijama pređu što brže zadatu trasu sa što više različitih prepreka. Pred takmičarima je blizu 60 kilometara neobeleženih staza na kojima će biti specijalnih zadataka iz orjentiringa, alpinističkih prepreka (spuštanje i penjanje uz vertikale) i obaveznog bivakovanja u snegu.

Obavezna oprema (pored osnovne zimske odeće i obuće) je: kompas I primus boca sa gorionikom (zajednički), astro folija, kresivo ili šibice/upaljač, čeona lampa (minimum jedna po timu), vreće za spavanje, podloška, termosi, pojas, sprava za abzajl sa matičnjakom, pupkovina od 60cm do 120cm, žimar (malpa) i šlem.

Timovi dobijaju od organizatora prerađenu vojnu kartu u razmeri 1:25.000 sa kontrolnim tačkama i zadacima, koji će se menjati od tačke do tačke. Posebno će se nagrađivati brzina, način bivakovanja i pronalazak tačaka na karti. Gde je nemoguće koristiti skije, stavljaće ih na ranac i tako prelaziti tehničke detalje.

Organizator, Savez ekstremnih sportova Srbije i sportsko udruženje Fristajler, će biti postavljen na određenim punktovima i voditi računa o bezbednosti i regularnosti trke.

Trka je otvorenog tipa, u netaknutoj prirodi. Lokacija je jako zanimljiva i raznovrsna, obiluje kako pitomim tako i teškim terenima kao i atraktivnim kanjonima, vidikovcima, napuštenim tunelima i graničnim putevima.

Kanjon Jerme (Foto: J. Jarić)
 

Biće to i sjajna prilika za promociju Srbije u zimskom ruhu, sporta kao aktivnog načina života i novih atraktivnih lokacija za zimski turizam koji nije usko vezan samo za ski centre a jako je popularan u Evropi.

Opširnije o ovom zanimljivom takmičenju možete videti na www.facebook.com/Luznickimegdan.
 

Prvi dan – 02. februar:


“Dan izdržljivosti” ili “Enduro day”, cilj je da timovi dok su sveži, tog dana pređu najmanje 1.700mnv uspona sa posebnim zadacima na karti, gde će tražiti različite orjentacione tačke (krugove) kako slabiji timovi ne bi samo pratili tragove vodećih timova.Trka će se odvijati na prilično jasnim i velikim makadamskim putevima koji su zapušteni ali dovoljno dobri za “turiranje”. Pritom, “rampa” se spušta na 35km i nije dozvoljen nastavak dalje pre svitanja. Prva 3 tima koja (ukoliko) stignu do te tačke imaju dodatne bodove.


Drugi dan – 03. februar:


“Dan veštine” ili “Skill day”, timovi koji su prethodnu noć napravili vučje jame ili posebne bivake bez šatora će dobiti dodatne bodove.Drugog dana ih očekuje malo uspona ali više tehničkih detalja gde će svi morati da prođu deo trase sa skijama na rancu, niz uže, uz uže, po siparu, odsecima, starim napuštenim tunelima…Jedan deo staze nema klasične makadamske puteve tako da će svakako trebati maksimalna koncentracija i energija da se pređu određene prečice kroz vododerine i šumske useke sa toliko opreme, bez svežine i posle prospavane noći u snegu.


Krajnji rok za prijavu za učešće je 20.01.2013. Sportski lekarski pregledi su obavezni i ne smeju biti stariji od godinu dana. Svaki sportista mora potpisati izjavu o učešću na trci na svoju odgovornost. Detaljni formulari prijava, nagradni fondovi i pravila takmičenja izlaze najkasnije do 10.01.2013.

Najimpozantniji vrh Peštera: Orlovača (Foto: Nemanja Nešković)
 

Dolazak ekipa se očekuje 01. februara (petak) do 20h mesto okupljanja je selo Strelac, a start trke je planiran u 5:45 ujutru 2. februara. U slučaju lošeg vremena takmičenje se pomera za 7 dana dok u slučaju nedostatka snega kamašne menjaju turno skije (nisu dozvoljenje krplje). Sva pomagala su dozvoljena sem gps uređaja.


Za sve timove je organizovan gratis prevoz iz Beograda u oba pravca, smeštaj i hrana.

Kontakt: Marko Nikolić - organizator, 063/86.70.711 marko@udruzenjefreestylera.com
Manja Breberina – host & info, 064/581.12.12 manja_breberina@hotmail.com

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online