Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 29.06.2012.
08:00
Vestionline A

Bizarni turistički zakoni koje treba da znate

Ograničavanje vokabulara nije jedina zabrana s kojom se posetioci na određenom području suočavaju. Donosimo vam neke od lokalnih zakona koje obavezno morate znati i poštovati pre dolaska u Katar, Vatikan, na Tajland, u Kaliforniju ili Grčku...

Dobro se o svemu raspitajte pre puta ili kod meštana

1. Budite oprezni šta nosite!

Zakone koji regulišu šta treba da nosite od odeće i obuće, uvek treba proveriti pre putovanja u inostranstvo. Katar recimo zabranjuje nepristojnu odeću, a pri tom se misli na odeću koja ne pokriva ramena i kolena, kao i na usku i providnu odeću. Vatikan zahteva da prilikom posete njihovim muzejima ili crkvama, pokrijete ramena, a da suknje ili pantalone budu do kolena. Kastelamare di Stabia, južno od Napulja, kažnjava nošenje mini-suknje, kratkih bermuda i prevelik dekolte kaznom do 280 evra. Tajland ima zakon da se donji veš nosi u svako doba dana. U Italiji, gde ponašanje turista može povrediti lokalni senzibilitet, zakoni često zahtevaju da se na plaži preko kostima mora obući nešto. U Lerici nije dozvoljeno da se ulicom hoda samo u kupaćem kostimu. Na Kapriju je zabranjeno nošenje "bučnih" cipela kao što su klompe ili sandale s drvenom platformom.

2. Cipele

Karmel (Kalifornija), gde je Klint Istvud bio gradonačelnik, ima istorijsko poznatu zabranu nošenja visokih potpetica. Turisti koji žele da nosie cipele s visokom štiklom moraju kupiti dozvolu(?!). Širom Grčke, pogotovo na području istorijskih mesta koja su tokom poslednjih godina oštećeni od strane turista, Vlada je zabranila nošenje cipela s visokim štiklama. U pojedinim delovima Kalifornije zabranjeno je nošenje kaubojskih čizama. Tačnije, nošenje je dopušteno jedino osobama koje imaju dve krave.

3. "Podignite pantalone"!

Dok se moda stalno menja, jedna stvar se ne menja. Ljudi nose spuštene pantalone, tako da im se vidi donji veš. Par gradova u Atlanti zabranili su pantalone, suknje i bermude niskog struka, posebno one koji su 8 cm ispod kukova. Luizijana je prva uvela kažnjavanje "pokazivanja donjeg veša u javnosti". Kazna za ovaj prekršaj je 6 meseci zatvora.

4. NE konfetama ili barbikama!

Guma za žvakanje nije jedina stvar zbog koje se može doći u nevolju radi posedovanja ili korišćenja. Protivzakonito je na bilo koji način posedovati ili koristiti konfete, jer je utvrđeno da su štetne za okolinu. Mnogi gradovi u SAD brane korišćenje navedenih proizvoda dok Los Anđeles konfete zabranjuje samo na Noć veštica. Zato se raspitajte kod meštana

5. Pazite na rečnik!

Virdžinija Bič, poznato porodično odredište, psovke je zabranilo u ranim '90-im. Kazna za nepoštovanje ove zabrane je oko 300 evra i deset dana društveno korisnog rada. Australijska država Kvinslend i Viktorija slične zabrane, doneli su prošle godine. U Long Bičujavni službenici ograničili su rečnik samo na određena područja-u ovom slučaju reč je o golf-terenima. Stoga ako idete na golf - terene pokušajte se suzdržati od suvišnih reči.

6. Nemojte pljuvati!

Pljuvanje je izrazito nekulturna navika, zbog čega je zabranjeno u mnogim gradovima. S kaznom zatvora suočićete se ako pljujete po ulicama u Barseloni, Singapuru, Vankuveru ili Dodž Sitiju (Kanzas). Najbolji kompromis je donet u gradu Burlingamu (Kalifornija). U tom gradu, pljuvanje je protivzakonito, osim naravno na bejzbol igralištima.

7. Zabranjeno je žvakanje žvaka, odlaganje smeća, zaboravljanje ispiranja WC-a nakon korišćenja!

Singapur ima puno zakona. Poznat je po svojoj urednosti i epitetu da je čist grad, ali to nije slučajnost. Naime, kaznu od 700 evra dobićete ukoliko na neprimeren način odložite smeće, a nepuštanje vode u WC-u mogli biste platiti oko 360 evra. Osim toga zabranjeno je pušiti na javom mestu, a prodaja žvakaćih guma je protivzakonito. Tajland i Velika Britanija sledili su singapurski primer po pitanju guma za žvakanje, razlika je samo u tome što u ove dve zemlje možete biti kažnjeni za neprimereno odlaganje gume za žvakanje, ne i za korišćenje istih.

8. Ne dirajte kaktuse!

Kada ste u poseti Arizoni, odolite iskušenju da oštećujete kaktuse. Saguro kaktus je postao toliko ugrožen zbog ljudske nepaženje, da kršenjem ovog zakona možete zaraditi kaznu zatvora u trajanju od 25 godina.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 08:29
Neka pravila se besmislena, kao ono da je zabranjeno nositi kaubojske čizme onima koji nemaju dve krave.
Petak 29.06.2012. 11:37
U Francuskoj je novi zakon donesen da u autu moras imati aparat za merenje alkohola u krvi (za duvanje).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online