Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2012.
10:52
Vestionline A

Avantura na Pešterskom grebenu

U sklopu akcije Extreme summit teama i udruženja Wild Serbia - "Tri grebena Srbije", Marko Nikolić i Nemanja Nešković su uspešno prešli Pešterski greben posle Suve planine.

Na skijama po grebenu - privilegija entuzijasta
 

Greben je dugačak 70 kilometara, a oni su to uradili za tri dana na turno skijama.

Usput su izveli zimske uspone na najviše vrhove sve četiri planine u sklopu ovog grebena:
- Planina Jadovnik, vrh Katunic 1732mnv
- Planina Revuša, vrh Orlovača 1693mnv
- Planina Ozren, vrh Velika Greda 1586mnv
- Giljeva planina, vrh Jelenak 1617mnv
 

Netaknuta priroda

 

Dosta često čujete u medijima: "Pešter, to je Srpski Sibir, Tibet, neviđena zabit… Odmah vas asocira na minus, divljinu, nenaseljeno područije. E pa jeste tako i mnogo više od toga ako zađete duboku u njegovu teritoriju zimi. Najnetaknutija priroda, divljina u pravom smislu te reči.
Fenomen Peštera se lako objasnjava, visoravan koja zadržava 'vazdušni oblak', jednostavno, hladan vazduh nema gde da iscuri i tako stoji mesecima. Najbolje ga je ilustrovati kao vazdušno jezero. Hladi se i ništa čudno što je najniža temperatura u Srbiji ikad zabeležena upravo tamo i to u selu Dolići (minus 39).

Kako navode ovi outdoor sportisti, vreme je bilo sjajno. Svaki dan sunce, noću je najniža temperatura bila do minus 13, sneg idealan. Spavalo se kao i uvek u šatoru, sve su nosili u rančevima i ceo greben je “prošpartan” bez ikakve logistike.

Krenuli su iz Sopotnice a završili su turu na gornjem Pešteru u ataru sela Buđevo i Karajukića bunara.


Najzanimljivije im je bilo što veći deo te teritorije nikad nisu videli, utoliko su više uživali, orjentisali su se najviše po vojnim kartama a najveći utisak im je ostavila Giljeva planina gde su se oduševili prizorima prave zimske divljine u jugozapadnoj Srbiji.

Tragovi čopora vukova, udoline pune vrtača, nanosi snega od 5 metara gde u radijusu od 20 kilometara nema prisustva civilizacije ili bilo kakvih znakova da ljudi na planeti postoje. Retko ko je zalazio u ove predele leti a kamoli zimi.

Zahvalni za pomoć

 

Veliko hvala Nacionalnom parku Uvac, planinarskom društvu “Kamena gora”, porodici Rakočević i mauntinbajkerima iz Užica koji su pomogli momcima oko logistike dolaska i prenoćišta u Sopotnici kao i odlaska iz Buđeva.

“Turirali” su i noću, mesečina im je pomagala, kažu da će pamtiti ovaj put kao pravi hedonizam kad su u pitanju njihove aktivnosti u prirodi. Daleko od toga da je kondiciono bilo lako… ali je sve to ne bitno kad uživate u neviđenoj scenografiji majke Zemlje.

Pred njima je sad najduži greben Srbije - Stara planina. Na Staru kreću 14. marta. Procena je da taj greben ima preko 100 km, kreće od Vrške Čuke (opština Zaječar) pa preko vrhova Kadibogaz, Sveti Nikola, Midžor , Vražija Glava, Tri Čuke i Kopren do Srebrne Glave (opština Dimitrovgrad) gde se ovaj planinski venac i završava kad je u pitanju naša zemlja.


Ukoliko urade i tu transverzalu, postaće prvi kojima je to uspelo. Do sad niko nije probao nešto slično, čak ni leti ali kako sami kažu, nije to poenta, već uživanje u prirodi, upoznavanje netaknutih predela Srbije, udruživanje organizacija kad je u pitanju promocija naše zemlje i sportova u prirodi, otkrivanje novih destinacija, razvoj outdoor sportova, borba sa samim sobom i aktivnosti u prirodi kao načinu života.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online