Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
08:00
S. Gregović - Vesti A

Putevi zarobili Svetog Vasilija

Proleće je stiglo i pod Ostroške grede, ali samo u - kalendaru. Nedeljno je jutro, mraz đavolski štipa, zima se ne predaje. U najpoznatijem crnogorskom svetilištu, međutim - gužva. Vernici, posetioci sa svih strana od ranog jutra pristižu u Ostrog.

Teškom mukom do svetinje: Gornji manastir u steni

Ispred nove crkve mučenika Stanka, koja je podignuta na lepom uzvišenju između donjeg i gornjeg manastira, dečji plač i smeh, najavljuju - krštenja.


- Pravi je podvig stići do Ostroga - kaže nam Milorad Marković profesor iz Podgorice, koji je došao da krsti sina Dušana, koji će uskoro napuniti godinu. - Mi smo došli putem od Podgorice preko Spuža. Malo uzanim asfaltom, malo makadamom, prepunim odrona.
S druge strane, od Bogetića na putu Podgorica-Nikšić, uski put dug svega devet kilometara velike jesenje kiše su izlokale i potkopale, tako da vozila mile uz i niz strminu ispod koje u dubini preteći gleda Glava Zete. O sanaciji tog najkraćeg puta do svetilišta Ostrog, priča se poodavno, ali opština Nikšić, kojoj on pripada, nema novca. Nemaju ga ni u opštini Danilovgrad, iz državne kase ne izdvajaju ništa da bi se put popravio.


- Zbilja je podvig ovde stići - smeši se Nedeljko Popović iz Herceg Novog, koji je došao s porodicom da krsti kćerku Anastasiju. No za strah nije bilo vremena: krenuli smo tamo gde moramo i stigli smo na vreme. Poranili smo jer znamo da je loš put. Čuva nas sveti Vasilije. I nas i druge.

Parking uvek pun: Ulaz u Donji manastir
 


Ispred pomenute crkve i između dva manastira brojni automobili raznih registracija. Autobus beogradske Laste doveo je grupu vernika, stigli posetioci iz Republike Srpske, Makedonije, iz raznih krajeva Crne Gore.


- Prvi put sam ovde. Punih trideset godina slušao sam priče o Ostrogu i čudotvorcu Vasiliju koji je pomogao mnogima. I evo, došao sam sa suprugom. Zbilja je jezivo ići ovim uskim i iskidanim putem od Bogetića dok prete rupe i stene iznad njih. No, ljubav i vera pobeđuju i sretan sam - priča nam Borislav Vuković, koji je iz Doboja krenuo svojim automobilom u subotu da bi stigao na nedeljnu liturgiju u gornji manastir.


Krštenje u crkvi mučenika Stanka počinje u deset časova, pošto su se sa liturgije vratili sveštenici. Anastasija, Dušan, Luka, Branko, izlaze sa roditeljima, kumovima, rodbinom pošto su svetu tajnu krštenja primili u svetilištu koje pohode iz dana u dan sa svih strana. I to pripadnici sve tri vere. Osveštavaju se lanci i privesci sa likom svetog Vasilija, daju prilozi, a onda svi kreću u gornji manastir. Tamo gde počivaju mošti velikog sveca. Potom sledi osveženje u Tvrdošu i drugim lepim restoranima, koji se nalaze ispred kapija manastirskih. Da se nazdravi kumovima, veri, životu.
 

Referendum za izgradnju?

- Samo da ove puteve poprave. Ne treba mnogo novca, ali volje je potrebno mnogo više. Ja sam ovde krstio i starijeg sina Jovicu pre tri godine, danas i Dušana. Dolazimo često i putevi su samo gori. Verujem da se kojim slučajem raspiše referendum za izgradnju prilaznih puteva Ostrogu da bi se sakupilo mnogo novca. I u ovoj besparici - rekao nam je Milorad Marković.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 06:47
slava mu i milost
Sreda 30.03.2011. 17:22
SLAVA MU I MILOST.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online