Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.12.2010.
08:00
Lisa rs A

Nirnberg - grad stakla i srebra

U središtu drugog po veličini grada u nemačkoj Bavarskoj smestila se četvrt Handverkhof, okružena tornjevima i srednjevekovnim zidinama koje su nekada opasavale ceo grad. U Handverkhofu i danas posetioci mogu da vide kako se prave torbe, staklo, grnčarija, voštane figure...

Nirnberški nacionalni muzej jedan je od najvećih u Evropi. Osnovan je 1853. godine, a čuva 3.000 godina staru nemačku istoriju. Među ostalim eskponatima, ovde možete da razgledate slike Albrehta Direra, kipove nemačkih vajara Vajta Štosa i Tilmana Rimenšnajdera.


Tu je i zbirka srednjovekovnog oružja i oklopa, kolekcija igračaka i zbirka muzičkih instrumenata. Otvoren je od 10 do 18 sati. Sredom od 18 do 21 sat ulaz je besplatan.


Izgradnja bazilike Svetog Lorenza započela je 1270. godine, a trajala je više od dva veka. Izgrađena je u stilu kasne gotike, s dva šiljata tornja. Skulpture iznad ulaza u crkvu prikazuju biblijske teme. Tokom Drugog svetskog rata ta je bazilika veoma oštećena.


U četvrti Burgfirtel naći ćete antikvarijate, rukom rađeno staklo (limitirana izdanja), te ručno rađen srebrni nakit (više na www.optatia.com).


Smeštaj

"HOLIDAY INN“ hotel sa 4* smešten je između srednjovekovnih gradskih zidina i crkve Sv. Jakoba. Svih 260 soba i 40 apartmana moderno su opremljeni, s mnogo svetla. U hotelskom restoranu „NitriBizz“, sređenom u kubanskom stilu, služe razne vrste egzotičnog pića na bazi ruma i ekskluzivne cigare.


Hotel „Vosteen“ idealan je za porodični odmor, a svaka soba nosi žensko ime - tako možete odsesti u sobi Sofi, Ketrin, Odri, Vajolet...


Romantični hotel „Na Josifovom trgu“ smešten je u istorijskoj zgradi iz 17. veka, prepun je romantičnih detalja: ruža i starinskih vitrina, drvenog nameštaja i raskošnih svećnjaka. Ovde ćete se osećati kao u bajci „Uspavana lepotica” (više na www.hotel-am-josephsplatz.de).


Hotel „Direr“ na najlepšem nirnberškom trgu, u blizini Direrove rodne kuće, ima 106 soba sa šarenim nameštajem i velikim plakatima ovog umetnika. Kuća u kojoj je Direr živio (1509-1528.) pretvorena je u muzej. Tu su i reprodukcije njegovih portreta, bakroreza i drvoreza („Apokalipsa“, „Melanholija“, „Velika muka“, „Četiri apostola“). Muzej je otvoren od 10 do 15 sati. Želite li da zavirite u Direrovu kuću pretvorenu u muzej, kliknite na www.museen.nuernberg.de


Zabava
Geslo restorana sa specijalitetima od kobasica „Kod zlatne zvede” glasi: „Ako niste bili ovde, niste bili u Nirnbergu”. Ponosni su na ponudu svojih tradicionalno pripremljenih jela (goveđa supa, salata od krompira, kiseli kupus dinstan na domaćoj masti) i na juneće kobasice koje sami proizvode. Restoran je otvoren 1419. godine (više o ponudi na www.bratwurstkueche.de).


Albreht Direr (1471-1528.), nemački renesansni umetnik, karijeru je započeo baš tu sa svojim ocem, kovačem mađarskog porekla koji je 1455. emigrirao u Nemačku. Uprkos siromaštvu, već sa 14 godina počeo je da slika, preselio se i u Italiju, gde se školovao.


Nirnberška Operska kuća jedna je od lepših na svetu. Ima nekoliko koncertnih dvorana i dom je Nirnberške filharmonije, koja svake godine u septembru priprema veliki operski bal.

Šoping
Centar grada pravi je doživljaj za ljubitelje šopinga. Od 1966. jedna je od prvih pešačkih zona u Nemačkoj i jedna od najvećih u Evropi. Ovde ćete pronaći brojne robne kuće za obožavaoce visoke mode, restorane, hotele i zanimljive suvenirnice. Prodavnice se nižu do reke Pegnic; najjeftinije su najudaljenije od reke, dok su one skuplje tik uz šetalište pored reke. S obe strane reke nalaze se kiosci u kojima možete da kupite voće i povrće, piće, te jeftine suvenire.


Tradicionalni nirnberški specijalitet su kolači sa cimetom i od đumbira koji se tradicionalno proizvode za Božić, a slični su našim medenjacima. Popularna je i Božićna pijaca koja svake godine privuče oko dva miliona posetilaca. Čak 180 drvenih štandova nudi sve potrebno za praznike.


Po ovoj pijaci, Nirnberg je prozvan„božićnim gradom” (više na www.christkindlesmarkt.de).


U ulici Albrehta Direra nalaze se prodavnice karikatura. Ovde možete da naručite svoju karikaturu ili pak Geteovu ili Šilerovu karikaturu kao suvenir.
Kliknite na www.nuernberg.de, gde ćete naći sve o aktualnim događanjima u gradu

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online