Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2015.
01:30
B92 A

Ovi hakeri pokušavaju da sruše ID

Na jednom Tviter nalogu povezanom sa Islamskom Državom (ID) u julu se pojavila pretnja koja je aludirala na teroristički napad u Tunisu. Mesec dana pre toga u jednom takvom napadu na plaži u toj zemlji ubijeno je 38 ljudi. Pretnju niko ne bi primetio da nije bilo hakerske grupe poznate kao Goust sekjuriti grup (Ghost Security Group).

youtube.com/vimeo.com
Shvatili su da svako može da bude žrtva islamista, pa žele da ih barem uspore

Goust sekjuriti grup čine kontraobaveštajci i stručnjaci za računare pratila je taj Tviter nalog mesec dana. Dok su bili pod prismotrom, imali su samo nekoliko pratilaca, od kojih su neki bili visoko pozicionirani u ID. 

Hakeri su odmah počeli da traže kontakt u bezbednosnim agencijama koji će preneti informaciju vlastima. Pronašli su analitičara terorizma Majkla S. Smita takođe preko Tvitera. Smit je već savetovao mnoge članove Kongresa i odmah je reagovao na upozorenje. 

Prema Smitu, istražitelji su koristili podatke Goust sekjuriti kako bi pronašli ključni sajt i srušili ga. Istraga je završena hapšenjem više od desetorice osumnjičenih. 

- Bez sumnje, ova grupa je spasila živote. Mnogi ljudi koji rade u zajednicama nacionalne bezbednosti u SAD, Evropi, Bliskom Istoku, nikad neće dobiti priznanje za to - rekao je Smit za CNN.

Teroristi aktivni na društvenim mrežama

Direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Koumi više puta je ponovio da Islamska država koristi društvene mreže vrlo aktivno i da se agresivno nameće ljudima na Zapadu. Članovi preplavljuju sistem, kaže Smit, što znači da grupa poput Global sekjurit postoji s razlogom. 

Gost sekjurit se izdvaja iz mase sličnih grupa poput Anonimusa koji su takođe objavili rat Islamskoj državi. Svega nekolicina članova je nekada bila deo Anonymousa, uključujući i jednog od lidera koji je poznat po imenu Digitašadou. On kaže da je Goust sekjurit manja i bolje fokusirana grupa. Međutim, da bi efikasno funkcionisala, mora da bude sinhronizovana sa onima “koji imaju mandate... da pronađu, dokrajče i poprave neprijatelja”, rekao je Smit. (FBI nije želeo da komentariše o učešću Goust sekjuritija u digitalnom praćenju terorista). 

- Imamo strukturu i vođstvo. Imamo i mnogo iskustva u antiterorizmu. Imamo prevodioce, lingviste, analitičare koji rade na svim podacima koje dobijemo - kaže on. 

"Bar da ih usporimo..."

Digitašadou je imao ulogu izvršnog direktora i pomogao je da se organizuju i odrede zadaci 14 članova Goust sekjuritija koji su rasuti širom sveta. On takođe obezbeđuje elektronsku opremu. Goust sekjurit sarađuje i sa grupom CtrlSec koja prati društvene mreže terorista. Rade u proseku 16 sati dnevno, iako su volonteri. 

- Shvatili smo da neko može da vas napadne na ulicama Pariza, kao i u Americi. Svako može postati žrtva. Želeli smo da učinimo sve što možemo da ih barem usporimo - ističe Digitašadou.

On dodaje da je Goust sekjuriti grupa oborila 149 sajtova ID, 110.000 naloga na društvenim mrežama i više od 6.000 propagandnih video snimaka. Trenutno rade na tome da otkriju digitalni trag koji su možda ostavili napadači u Parizu. 

Grupa je napravila automatizovani softver koji prepoznaje naloge povezane sa Islamskom Državom i navodno se infiltrirala u komunikaciju članova, srušila im naloge i povukla IP informacije, kako bi locirala pripadnike. 

Goust sekjuriti primarno je fokusiran na rušenje ID, ali prati i druge islamske ekstremiste. 

- Ako sada stanemo, životi će biti ugroženi. To nije stvar izbora, to je sada za nas način života - kaže on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online