Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.10.2013.
08:00
net.hr A

Ne budite ubica baterije na laptopu

Ako poput većine ljudi laptop držite uključen u struju većinu vremena, prestanite to da radite. Kako biste dobili što više energije iz baterije, čim je napunite 100% isključite kabl iz struje.

Rad na suncu dok vam je laptop u krilu jedan od odealnih načina da uništite bateriju
 

Prema rečima nekih stručnjaka, idealno bi bilo da bateriju napunite 80 odsto, a zatim je pustite da se isprazni do 40 odsto. Ovo će produžiti život baterijama, u nekim slučajevima za čak četiri puta!

Razlog je što se svaka ćelija u litijum-polimerskoj bateriji puni do naponskog nivoa. Što je veći procenat napunjenosti, viši je i nivo napona. Što više napona ćelija treba da skladišti, to je više pritiska. Ovaj stres dovodi do manjeg broja ciklusa pražnjenja.

Na primer, sajt Battery University tvrdi da će baterija koja se puni do 100 odsto imati samo 300-500 ciklusa pražnjenja, dok će baterija napunjena do 70 odsto imati 1.200 do 2.000 ciklusa pražnjenja.


Međutim, nije samo neprestana električna energija ta koja skraćuje život baterijama. Baterije prirodno degradiraju, ali i toplina takođe ubrzava tu degradaciju. Velike vrućine mogu uzrokovati da se baterija raširi i eksplodira.

Ovo možete da izbeći tako što će vam prenosni računar biti otvoren, a izbegavaćete da ga držite u krilu dok radite i tako dodatno zagrevate.

Iako je reč o jednostavnim uputstvima, stručnjaci kažu da je pravilo "od 40 do 80 odsto" lakše objasniti nego sprovesti u praksi. Stalno pratiti nivo napunjenosti baterije dok nešto radite za računarom može biti itekako frustrirajuće.

Petak 25.10.2013. 10:38
NOVOST NA SVETSKOM TRZISTU IZ SRPSKE UREDJAJI KOJI FAVORIZUJU UPOTREBU I ELEKTRO VOZILA U EVROPI I SVETU TESLA PARS MB UREDJAJI su namenjeni za kompletan tretman svih vrsta i tipova baterija. UREDJAJ URADJEN NA ZAHTEV PD TESLA IZ BANJA LUKE PUNI NAJMODERNIJE BATERIJSKE MODULE LiFePO4 120V/40Ah ZA SAMO 20 MINUTA BEZ BALANS ELEKTRONIKE I TO NA 125% ZA ELEKTROMOBILE IZ REPUBLIKE SRPSKE PARS MB su univerzalni uredjaji namenjeni za moderan, efikasan i kompletan tretman svih vrsta, podvrsta i tipova baterija. Uredjaji poseduju PARS MB CPU modul u kome su implementirane relevantne funkcije koje ostvaruju UNIVERZALNOST, MODERNOST, EFIKASNOST I KOMPLETA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online