Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 11.06.2012.
08:00
klix.ba A

Erupcija Jeloustona dovodi do smaka sveta?

Prema gruboj proceni baziranoj na geološkim zapisima, šansa za erupciju vulkana u Jeloustonu, za vreme našeg životnog veka, iznosi jedan prema deset hiljada. Međutim, ako se uzme u obzir nestabilnost vulkana, taj broj ne predstavlja neku sigurnu informaciju.

Nacionalni park Jelouston i njegov supervulkan koji spava već mnogo godina
 

A šta bi se desilo kada bi došlo do erupcije? Da li bi to značilo kraj života na Zemlji kakav poznajemo?

Prilikom svake od prošle tri supererupcije u Jeloustonu, na površinu je izbačeno više od 1.000 kubnih kilometara magme. Prema rečima Džejkoba Lounesterna, naučnika koji vodi vulkansku opservatoriju u Jeloustonu, to je dovoljno velika erupcija da većinu Severne Amerike prekrije slojem pepela različite debljine.

"Sloj pepela bi bio debeo oko 30 centimetara u blizini izvora erupcije, a 3.200 kilometara dalje bi bio debeo delić milimetra. Sa sigurnošću mogu reći da bi se tragovi pepela mogli naći u celim Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je Lounstern.

Uz pravovremeno upozorenje, države u blizini Jeloustona bi mogle da budu evakuisane, što bi značilo izbegavanje velikog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih padanjem pepela. Pepeo bi danima bio u vazduhu i bilo bi teško disati pri takvi uslovima. Sloj pepela, koji bi se stvorio na tlu, ugušio bi vegetaciju i zagadio izvore vode.

Vrlo je moguće da bi strane vlade poslale pomoć. Morala bi da se pokrene velika akcija čišćenja pepela. Bez takve operacije, uslovi za život u središtu i na zapadu SAD-a bi bili nemogući u narednih deset godina.

Ostatak sveta bi u toku nekoliko godina osetio blage klimatske promene uzrokovane oblakom pepela, koji bi promenio hemijski sastav atmosfere.

"Velika količina izbačene magme znači da bi određena količina sumpora otišla u atmosferu. Međutim, sada znamo da postoji granica za količinu aerosola koja se može dobiti iz sumpornog gasa. To znači da naše ranije pretpostavke o velikim promenama temperature nisu tačne", kazao je Stephen Self, direktor Grupe za dinamiku vulkana sa Otvorenog univerziteta Velike Britanije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.06.2012. 09:46
Ako treba ceo svet da izgine, mislim da mi neće teško pasti da to prvo budu Ameri!
Ponedeljak 11.06.2012. 10:25
Inace kada su negde pocetkom proslog veka naucnici poceli da istrazuju Jelouston nikako nisu mogli da nadju krater. Znali su da je u pitanju vulkan koji je ranije eruptirao ali nisu mogli da ga nadju. Na kraju su mislili da se krater urusio i poravnao sa tlom. Medjutim tek kasnije su shvatili da su sve vreme stajali u njemu. Krater Jeloustona je negde oko 100km.
Ponedeljak 11.06.2012. 12:52
Nemojte plasiti ljude, ima realnijih opasnosti...mada u principu, ovo i ne bi bilo toliko lose.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online