Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.09.2011.
17:37
tportal A

Hoking dobio najluđu opkladu u istoriji fizike?

Pre nekoliko godina svetski mediji su objavili provokativnu vest da se slavni britanski fizičar Stiven Hoking javno kladio u 100 dolara da Veliki hadronski kolajder (LHC), ali i drugi akceleratori nikad neće uspeti da pronađu Higsov bozon, koji se smatra nosiocem mase većine elementarnih čestica.

Čuveni britanski fizičar izgleda da će doboto opkladu: Stiven Hoking
 

Kako je Hoking uvredio Higsa i njegov bozon?

Njegova je tvrdnja izazvala pravu uzbunu u naučnoj zajednici, a škotski fizičar Piter Higs, po kojem je bozon dobio ime (istraživanja Higsa i njegovih kolega 1960-ih udarila su temelje ideji o postojanju misteriozne čestice) provokaciju je doživeo kao ličnu uvredu. Higs se tada požalio da bi odgovor na Hokingov izazov bio poput "kritikovanja princeze Dajane", ali konačno mu je ipak uzvratio 2008. godine, nakon što se Hoking u jednom intervjuu našalio rekavši da bi zapravo bilo zanimljivije kada LHC ne bi pronašao bozon.

Tom prilikom Higs je izjavio da Hokingovi proračuni na kojima je utemeljio svoje tvrdnje nisu tačni i da ideja kojom je vođen nije dobra jer je "pokušao da objedini teorije fizike čestica i gravitacije... na način na koji to nijedan teorijski fizičar ne bi smatrao ispravnim".

Ni traga od "božje čestice"

Neslužbena ispitivanja javnog mnenja fizičara u poslednjoj deceniji pokazala su da velika većina njih veruje da tajnoviti bozon postoji te da je samo pitanje vremena kada će ga LHC otkriti. Svima se uglavnom činilo da se Hoking, poznat po kontroverznim izjavama, samo razmeće svojim idejama i autoritetom.

Ali iako su od pokretanja LHC-a 31. marta 2010. do danas prikupljeni i analizirani petabitovi podataka pri dosad neviđenim energijama od sedam triliona elektronvolti, Higsovom bozonu i dalje ni traga. Obeshrabreni i razočarani rezultatima, naučnici su konačno prošli ponedeljak, 22. avgusta, na konferenciji "Biennial International Symposium on Lepton-Photon Interactions" u Mumbaiju objavili da se sa 95-odstotnom sigurnošću može reći da Higs nije pronađen u području u kojem je tražen - od 145 do 466 milijardi elektronvolti.

Fizičari u CERN-u ne odustaju potrage

Veliki hadronski kolajder

Ipak, fizičari u CERN-u (koji upravlja LHC-om) nisu još sasvim odustali. Naime, postoji mogućnost da Higs postoji na nižim energijama, u pojasu između 114 i 145 milijardi elektronvolti (u kojem su ga tražili stručnjaci LHC-ova prethodnika LEP-a i još uvek traži tim Fermilabova Tevatrona), te petopostotna mogućnost da se sakrio negde u pojasu koji je već pretražen u CERN-u. Dakle, rad LHC-a će se nastaviti, bozon će i dalje tražiti, ali svakim danom sve je manje nade da će biti pronađen, a sve verovatnije da će Hoking dobiti okladu protiv svih fizičara ovog sveta.

Ako bozona ipak nema, od čega je nastao svemir?

Ipak, ključno pitanje koje sada počinje da brine naučnike, nije hoće li izgubiti opkladu, već odakle masa u svemiru ako Higsov bozon ne postoji? Moguće je da će nam za odgovor na ovo pitanje trebati teorije koje će ići dalje od postojećih.

Prema standardnom modelu, elementarne čestice na visokim temperaturama iznad 10 na 15 Kelvina, kakve su vladale nakon Velikog praska (na kojima elektroslaba simetrija još nije bila razbijena, odnosno elektroslaba sila se još nije razdvojila na elektromagnetsku i slabu), nisu imale masu. Nešto kasnije, na spomenutoj kritičnoj temperaturi simetrija se spontano raspala pa su W i Z bozoni dobili masu.

Jedna od retkih već postojećih alternativa standardnom modelu jest tzv. teorija "Tehnikolora" fizičara Stivena Vejnberga prema kojoj bi se izvorna simetrija u svemiru mogla poremetiti i nekim drugim mehanizmima, a ne samo delovanjem Higsovog bozona. Ali za njeno dokazivanje trebaće tolike količine energije kojima čak ni LHC nije dorastao, kao i gomile novca za astronomski skupe uređaje.

Valja istaknuti da će, ako LHC ne uspe da pronađe Higsov bozon, uz Hokinga  i njegove retke istomišljenike, likovati još jedna grupa ljudi premda nije učestvovala u opkladi. Naime, ruke bi zadovoljno mogli da trljaju i američki kongresmeni koji su se 1993. godine izjasnili protiv izgradnje američke verzije Velikog hadronskog kolajdera u SAD-u.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2011. 18:13
Hehe, nije spomenuto koliko puta su bili u neverici pred njegovim tvrdnjama i SVAKI put se ispostavi da je u pravu... Ipak, dobro je da se istrazuje, da se radi... samo nauka.
Ponedeljak 05.09.2011. 21:15
razlog zbog koga nikad nece eksperiment uspeti jer je utemeljen na fizici "svetskog lobija" na cijem celu je marketinski hrcak Ajnstajn... Da su hteli stvarno da eksperiment uspe onda bi se proracuni vodili na osnovu Tesline fizike... Medjutim danas je sve profit, od nauke je ostala gola ljustura. Fizika kao jedna od stubova je otisla u corsokak onog trenutka kada je "vladarima iz senke" dozovljeno da poguraju Ajnstajna, Tesla i njegova "filozofija" Faradeja je gurnuta pod tepih, jer nije zeleo da se elektricna energija i svi njeni vidovi naplacuju, jer je svojim pronalascima mogao 100% da svima omoguci njeno koriscenje besplatno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online