Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2009.
19:01
Vestionline A

Za blistav i zdrav osmeh

Strah od zubara muči skoro trećinu ukupne svetske populacije, pa tako mnogi u posetu stomatologu odlaze tek kada više ne mogu da trpe bol. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se kod stomatologa idema najmanje dva puta godišnje, ali statistike pokazuju da jedva 45 odsto populacije odlazi samoinicijativno na kontrolne preglede, i to jednom godišnje, iako ih oko 70 odsto ima problema sa zubima i desnima.

Tradicionalni stomatološki pristup odbija većinu pacijenata ali prirodni preparati, u sprezi sa mikroinvaznim instrumentima i tehnikama, svakome mogu da podare očaravajući osmeh bez patnje. I to bez anestetika, antiupalnih lekova i antibiotika, inače nužnih u lečenju okorelih infekcija.

Kako se ovim neagresivnim metodama leče neke od najraširenijih problema usne duplje? Pogledajte sledeća rešenja:

Oralna higijena

Perite zube ujutru i posle svakog obroka jer će pravilna higijena usne duplje pomoći u očuvanju zdravih zuba i desni, a neophodna je i za uklanjanje zubnog plaka, glavnog uzroka razvoja karijesa i bolesti desni.

U homeopatskim i biljnim apotekama možete kupiti zubne paste na bazi nevena, mirte ili kamilice, koje čiste zube i usnu šupljinu na prirodan način. Ove paste ne sadrže salol i mentol, inače prisutne u standardnim zubnim pastama, koje mogu da ponište učinak homeopatskih sredstava. U bolje opremljenim biljnim apotekama može se naći i prirodna pasta za zube na bazi čiste ventilirane, bele i zelene gline (ima dvostruko dejstvo - čisti i dezinfikuje) sa dodatkom eteričnih ulja koja pružaju osećaj svežine i čistoće.

Efekat pranja zuba postiže se prvenstveno četkicom, a najefikasnije su električne, koje kružnim pokretima detaljno čiste i uklanjaju naslage i ostatke hrane. Koristite i zubni konac, dok vodice za usta treba upotrebljavati samo ako ih preporuči stomatolog: ne koristite ih bez potrebe jer često sadrže alkohol koji narušava prirodnu pH ravnotežu sluzokože.

"Jedna jabuka na dan, i zubar vam nije potreban " - ta stara poslovica nosi podosta istine u sebi. Jabuka osigurava fiziološko čišćenje zuba, masira desni i, zahvaljujući salicilnoj kiselini, ima blago izbeljujući efekat. Za antiupalno i antibakterijsko delovanje, dobro je zube ispirati mešavinom pola čaše vode i žlicom sitne soli.

Gingivitis

Crvene i bolne desni prvi su simptomi gingivitisa, upale sluzokože usne duplje koja, ako se ne leči, može uzrokovati progresivno povlačenje desni, bolne apscese pa i ispadanje zuba. Prema mišljenju prirodne medicine, najčešći uzrok gingivitisa je stres, koji narušava normalnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj šupljini i slabi imunitet.

Za smirivanje upale, treba uzimati granule arnike, po jednu ujutru i uveče, tokom 20 dana. Lokalno nanositi gel na bazi aloje vere, takođe 20 dana. Odlično rešenje za smirivanje upale desni je morska so u homeopatskom obliku. Blago i efikasno rešenje je i lekovita tinktura na bazi žalfije, kamilice i tormentile, koja pomaže kod upale zubnog mesa, i u nekim slučajevima može da zameni antibiotik. Korisna je i kod parodontoze i uopšte za negu usne duplje.

Obogatite ishranu probiotskim jogurtima jer štite zube i desni, pokazali su rezultati istraživanja na Univerzitetu u Fukoki, u Japanu. Jedan jogurt dnevno poboljšava zdravlje usta.

Karijes

Počinje jedva vidljivom crnom tačkicom na zubu, a posle nekog vremena se javlja jak i uporan bol: to je karijes, degenerativni proces koji zahvata tvrdo zubno tkivo, a izazivaju ga kiseline nastale kao posledica bakterijskog plaka, ishrane bogate šećerima ili nedovoljne higijene.

Za uklanjanje karijesa, moderna stomatologija ima nežnije rešenje od klasične zubarske bušilice, a to je laser. Najbolji izbor je erbij laser, koji ima i baktericidno delovanje i smanjuje rizik od infekcija. Prilikom tretmana, laser selektivno pogađa karijes pretvarajući ga u prah - tiho, bezbolno i bez potrebe za anestezijom. Osim toga, zahvaljujući visokoj preciznosti lasera, rupe posle uklanjanja karijesa su znatno manje, pa ostaje sačuvan veći deo zdravog zubnog tkiva nego kod klasičnog metoda. Za zatvaranje rupa se koriste bezmetalne restauracije.

Za ublažavanje upale nastale posle zubarskog zahvata, može pomoći arnika u obliku granula - po jedna tableta ujutru i uveče.

Afte

Afte su mikrooštećenja u sluzokoži usne duplje, a ako se pojave, izazivaju jak bol i intenzivno peckanje. Uzroci mogu buti raznorazni i nisu potpuno razjašnjeni. Ipak pretpostavlja se da su stres i hormonski poremećaji ključni faktori rizika stoga ne čudi što češće pogađaju žene.

Afte obično prolaze same od sebe za četiri do pet dana, ali fitoterapija može ublažiti bol - na bolno mesto treba naneti gel na bazi aloje vere. Neki su uvideli da je vrlo efikasno rešenje nanošenje propolisa - ako podnesete kratku bol pri dodiru tekućine s aftama, afte već drugi dan nestaju.

Velika pomoć je i hidralat od čajevca za ispiranje usne duplje, koji je efikasan protiv virusa, a ima i antibiotski učinak. Uopšte, za njegu i održavanje zdravlja usne duplje preporučljivi su hidralati ili cvetne vodice na bazi lavande, ruže ili ruzmarina, koji ne sadrže veštačke dodatke, a nakon ispiranja usta mogu se progutati jer dobro djeluju na ceo organizam.

Halitoza

Ako vam je dah nepodnošljiv, verovatno je za to kriva bakterija Solobacterium moorei. Reč je o bakteriji koja se ugnezdi na jeziku, proizvodi tvari na bazi sumpora i izaziva neugodan dah. Takođe, neugodan dah može ukazati i na poremećaje koji narušavaju prirodnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj duplji. Jedan od najčešćih uzroka je spavanje otvorenih usta, što isušuje sluzokožu, a time stvara i halitozu.

Potrebna je prvenstveno dobra higijena usne duplje, koja uključuje upotrebu četkice za jezik i fitoterapijske vodice za usta na bazi žalfije ili limuna, ali bez alkohola.

Preosetljivost

Ponekad šoljica vruće čokolade ili kugla sladoleda mogu da izazovu jak bol u zubima. Razlog je preosetljivost zuba i zubnog mesa, urođeni problem koji se može pogoršati ili naglasiti usled hormonskih poremećaja. Njegovoj pojavi doprinosi i trošenje ili povlačenje zubnog mesa.

Vrlo efikasan homeopatski preparat koji lokalno uklanja bol su granule koje deluju na nervna vlakna i pružaju veliko olakšanje i pomoć kod prekomerno osetljivih zuba, posebno posle zubarskih zahvata, vađenja zuba i sl. Najčešće je dovoljno uzeti tri puta dnevno po tri granule kod akutnog bola, a prema potrebi ponoviti istu dozu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online