Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.07.2010.
08:00
Vestionline A

Trikovi za izbeljivanje zuba

Blistavobele zube i lep osmeh priželjkuje svako, ali ne može svako da odvoji 150 evra, koliko u našim privatnim stomatološkim ordinacijama košta profesionalni tretman izbeljivanja. Otkrivamo nekoliko trikova kojima ćete postići odlične instant rezultate.

Iako mnogi stomatolozi tvrde da profesionalno izbeljivanje zuba nije štetno, ima savesnih lekara koji priznaju da taj postupak ipak nosi neke rizike:
– Može da ošteti gleđ i desni.
– Nakon tretmana zubi su skloniji tamnjenju. Samo gutljaj crnog vina ili kafe momentalno će izazvati pigmentaciju.
– Ta boja, srećom, nije trajna, ali je nije ni zgodno ni moguće prati zube svaki čas.

Pravilno pranje zuba

 

 

1. Zubnim koncem očistite svako veče ostatke hrane između zuba.
2. Uvek koristite četkicu srednje tvrdoće, dovoljna je za temeljno pranje zuba, a pri tom ne oštećuje desni.
3. Zube perite posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče.
4. Četkicu postavite sa spoljašnje strane zuba delom na zube, a delom na desni. Zatim je laganim vibrirajućim pokretima pomerajte levo-desno. Tako će vlakna četkice proći između zuba. Potom, ako perete gornje zube, povucite četkicu nadole, odnosno nagore ako perete donje zube.
5. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite uspravno postavljenom četkicom u odnosu na zube i povlačite je gore-dole.
6. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći četkicu nagore kod donjih zuba, odnosno na dole kod gornjih zuba.
7. Četkicu za zube menjajte na tri-četiri meseca.

1. BELJENJE U KUĆNOJ VARIJANTI


Zube možete da izbelite za dve nijanse i sami metodom koja funkcioniše slično kao profesionalna, ali je mnogo blaža, pa samim tim i manje štetna. Potrebni su vam karbamid-peroksid jačine od 10 do 16 odsto u obliku gela i splint, spravica koja liči na protezu i koju prave zubni tehničari. Izrada splinta u našim ordinacijama košta oko 3.000 dinara. U nju se sipa gel, stavi se na zube i drži se celu noć. Ukoliko imate osetljivu sluzokožu, nemojte na ovaj način beliti zube.


2. ŠTO ČEŠĆE ISPIRAJTE USTA


Kad god ste u prilici, neposredno posle jela grgljajte vodu u ustima. Pomaže da se ostaci hrane i pigmentacija odmah isperu. Uvek imajte pri ruci vodicu za ispiranje usta s fluorom. Njome ćete istovremeno očistiti zube i rešiti problem zadaha posle jela.

3. JEDITE PRESNO

Što češće jedite jabuke, kruške, jagode, celer ili šargarepu. Bilo koje sirovo voće ili povrće koje izaziva lučenje pljuvačke pomaže uništavanju bakterija i održava belinu vaših zuba.

4. TRIK ŠMINKA


Usne mažite ruževima i sjajevima koji vizuelno stvaraju efekat beljih zuba. U tom smislu najbolji su ruževi s plavim podtonovima – ružičasti, crveni, boje burgundca i šljive. Ako imate žute zube, nemojte usne mazati karminima s narandžastim podtonovima, uz njih će vam zubi izgledati još žućkastiji.

5. ŽVAKE SU PRVA POMOĆ


Kad vam četkica za zube ili vodica za ispiranje usta nisu pri ruci, a vi žvaćite žvake s ksilitolom. On uništava bakterije u usnoj duplji čak i u veoma malim koncentracijma, a u žvakama zamenjuje šećer.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online