Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.11.2009.
14:55
Vestionline A

Pobedite neprijatan zadah

Neprijatan zadah iz usta i dalje je jedna od tema o kojima se izbegava razgovor, iako prema istraživanjima ovaj problem ima svaka druga osoba.

Najbolje rešenje za neprijatan zadah je odlazak kod stomatologa radi provere stanja zuba. U međuvremenu možete radi provere uraditi i brze testove.

Jezikom poližite dlan ruke i pustite 15-ak sekundi da se osuši. Nakon toga pomirišite kožu – ako je miris neprijatan, verovatno je takav i vaš zadah.


Drugi način je mirisanje daha. Duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos kako bi pomirisali sopstveni dah. Ukoliko postoji sumnja da loš zadah dolazi iz nosa, to isto možete da uradite i izdisanjem kroz nos.


Često uzrok lošeg zadaha može biti i zubni plak koji se nakuplja na površini zuba. Dobra oralna higijena, što uključuje pranje zuba najmanje dva puta dnevno i ispiranje usne šupljine, nužna je kako bi se rešio problem s naslagama.


Kada se iščetkaju zubi, posao nije gotov. Na jeziku se nalazi najveći broj bakterija uzročnika neprijatnog zadaha – njega takođe možete iščetkati najobičnijom četkicom za zube i pastom.


Žvake bez šećera podstiču lučenje pljuvačke, koja je sama po sebi dobra u borbi protiv neugodnog zadaha. Što je usna šupljina suvlja, razvija se više bakterija i zadah postaje neprijatniji.


Piće takođe pomaže u sprečavanju sušenja usta, a zeleni čaj je vrlo dobar izbor. Bogat je antioksidansima koji leče oštećeno zubno meso.


Žvakanje svežeg peršuna je velika pomoć kod neugodnog zadaha. On je bogat zelenim pigmentom, hlorofilom, koji je moćan osveživač. Kao pomoć može da posluži i ulje mente. Nekoliko kapi tog ulja treba nakapati na jezik. Osim što je prijatnog ukusa, vrlo je dobro i za uništavanja bakterija.

Međutim, postoje određene vrste namirnica kao što su beli luk ili kupus koje će, nezavisno od zubne higijene, prouzrokovati neugodan zadah jer će se sastojci kroz krvotok preneti do pluća i svaki izdah učiniti neprijatnim.

I na kraju, koliko god da se trudite da održite dah svežim, ukoliko pušite – nema pomoći. Pušenje i alkohol uništavaju gleđ zuba čineći ih podložnijim infekcijama i truljenju. Sve što smanjuje količinu pljuvačke, stimuliše rast anaerobnih bakterija, a isto tako i preduga upotreba antibiotika takođe može poremetiti ravnotežu mikroflore i izazvati zadah.

I još nekoliko korisnih saveta:
- Nemojte propuštati doručak jer jutarnja glad može izazvati izuzetno neprijatan zadah.
- Koristite četkicu, zubni konac i pastu koja sadrži hlorid-dioksid.
- Idite redovno na kontrole kod stomatologa i pijte dosta vode.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online