Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.02.2014.
08:00
Vesti A

Lepota je stvar navike

Lep izgled se ne postiže samo uz pomoć vrhunske kozmetike i raznih tretmana, već i zahvaljujući svakodnevnim navikama. Dermatolozi i kozmetičari sa svih strana upozoravaju da je jedna od najvećih grešaka spavati našminkan.

Sve je u navikama i kontinuitetu
 

Dame koje ne očiste lice i ne uklone šminku rizikuju da im se lice zacrveni i da im se pojave bubuljice. Jedna studija je pokazala da čak svaka treća žena dva puta tokom nedelje ode u krevet sa šminkom na licu.

Novinarka "Dejli mejla" je napravila eksperiment. Punih mesec dana nije skidala šminku pre spavanja. Lice je svakoga jutra letimično prala pod tušem, ali nije koristila uobičajene kreme za čišćenje. Naravno, svakodnevno se šminkala. Potražila pomoć stručnjaka koji su analizirali njeno lice uz pomoć posebnih 3D kamera. Nakon 30 dana ti isti stručnjaci su ponovo utvrdili činjenično stanje.

Gledajte rok trajanja

Veoma je rizično koristiti kreme i dekorativnu kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja. Treba redovno održavati četke za šminku, odnosno prati ih i blagovremeno menjati. Korišćenje prljavih četkica dovodi do brojnih kožnih problema. Nikada ne nanosite dodatni sloj šminke u toku dana, savetuju stručnjaci. Nanošenje novog sloja pudera ili rumenila preko jutarnje šminke će zapušiti pore i izazvati iritaciju, bubuljice i akne. Bolje je da kupite kozmetičke maramice koje čiste kožu i uklanjaju višak ulja da se ne sija.

Ispostavilo se da se kvalitet kože pogoršao na čelu i desnoj strani za oko 10 odsto, a na levoj strani za oko 20 procenata, što je verovatno posledica spavanja na levoj strani. Pošto nije dva puta dnevno nanosila hidratantnu kremu, koža se prilično isušila. Bore su postale izraženije, a stručnjaci su zaključili da je lice bilo isušeno i zbog zagađenja vazduha, što je izazvalo takozvani oskidativni stres.


Koža novinarke "Dejli mejla" i pre eksperimenta je bila ostetljiva i sklona crvenilu, a posle 30 dana stanje se pogoršalo za dva odsto. Crvenilo je bilo znak iritacije na koži. Pore su joj se proširile za oko pet procenata, što je delimično izazvano začepljenjima. Na kraju su dermatolozi došli do zaključka da je njena koža ostarila za 10 godina!


Naravno, ona se uplašila da će posledice biti dugotrajne, ali dermatolozi su je utešili i rekli da šteta može da se ispravi, ali da bi dugoročno spavanje sa šminkom ostavilo teže tragove.


Mnoge dame često greše kada žele da izigravaju kozmetičara, pa cede mitesere i na taj način naprave pravi masakr na koži. Ni u trenucima najveće nervoze ne treba to raditi, jer ćete izazvati crvenilo i ožiljke. Istiskivanje bubuljica može da bude veoma opasno, upozoravaju stručnjaci. Naime, taj "ručni rad" na licu može izazove infekciju. Vene se nalaze u području nosa, usta i očiju, pa bakterija koja na taj način uđe u organizam može biti veoma opasna po zdravlje...  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online