Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.09.2018.
01:30
b92.net, Vestionline A

Klasična "ručna" polako odlazi u istoriju. Da li će vam nedostajati?

Elektronska parking kočnica, koja je do pre desetak godina bila prava retkost u novim modelima automobila, sada preti da potpuno potisne klasičnu, mehaničku ručnu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za tradicionalne zaljubljenike u automobile mehanička ručna kočnica je neizostavni deo opreme vozila, baš kao što motor sa unutrašnjim sagorevanjem nema alternativu. 

Ipak, stvarnost je drugačija. Proizvođači automobila sve češće se odlučuju da u svoje nove automobile ugrađuju elektronsku parkirnu (ručnu) kočnicu. 

Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo CarGurus, svega 37% novih automobila opremljeno je tradicionalnom, mehaničkom ručnom kočnicom. 

Isti izvor navodi da samo dva velika proizvođača (Dacia i Suzuki) nude klasičnu ručnu u svim

svojim modelima. Većina proizvođača automobila mehaničku ručnu ima u ponudi samo u bazičnim verzijama najjeftinijih modela. 

Istovremeno, mnogi premijum auto-brendovi potpuno su napustili ovaj tip ručne kočnice i prešli na elektronsku, mada neki i dalje koriste takozvanu nožnu parkirnu kočnicu. 

Proizvođači kao što su Audi, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes i Porsche nemaju ni jedan model u prodaji sa tradicionalnom ručnom. 

- Svedoci smo "umiranja" mehaničke ručne kočnice, s obzirom da se auto-kompanije sve više odlučuju za elektronsku - kaže Kris Nepmen iz CarGurus. 

"U narednih nekoliko godina očekujemo dalje smanjenje broja automobila koji imaju u ponudi tradicionalnu ručnu, pa će ona biti dostupna samo u određenim specifičnim modelima". 

Mnogi mladi vozači verovatno neće uopšte biti u prilici da se upoznaju sa jednim od najprepoznatijivijih sadržaja u automobilu. Sa druge strane, to će onemogućiti mlade vozače da izvode vratolomije okretanja automobila pod ručnom.

Elektronska kočnica ima brojne prednosti u odnosu na mehaničku. 

Najpre, zahteva znatno manje snage da bi se aktivirala, bolje obezbeđuje automobil od neželjenog pokretanja kada je parkiran na nizbrdici i ne treba je povremeno štelovati, kao što je to slučaj sa tradicionalnom ručnom. 

Povrh toga, većina elektronskih kočnica automatski se deaktivira kada krećete, a često ima integrisanu "hill-hold" funkciju asistencije prilikom polaska na usponu, što dodatno unapređuje bezbednost u vožnji. 

Elektronska ručna donosi prednosti i na polju dizajna i ergonomije putničke kabine, jer se uklanjanjem glomazne ručice oslobađa koristan prostor između vozača i suvozača koji može da se upotrebi za odlaganje raznih sitnica. 

Ipak, nekim vozačima će nedostajati konstruktivna jednostavnost i osećaj mehaničke povezanosti sa automobilom koji je pratio klasičnu ručnu. Da li ste i vi među njima?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online