Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.06.2018.
05:30
dw.com, Vestionline A

Zvuči nestvarno: Gradovi bez privatnih automobila?

Da li budućnost saobraćaja u gradovima isključuje privatne automobile?

EPA/Ronald Wittek
Za sada se gradovi ne mogu zamisliti bez automobila (Stutgart, Foto: Arhiva)

Tim pitanjem se u Njemačkoj bave od izbijanja skandala sa dizel-motorima i zabrane vožnje koja je stupila na snagu u Hamburgu.

Za mlade koji žive u velikim gradovima posjedovanje automobila nije tako važno – to je najvažniji rezultat studije stručnjaka Štefana Bracela sa fakulteta za ekonomiju u Bergiš Gladbahu. Među mladima između 18 i 25 godina sve više opadaju značaj automobila kao privatnog vlasništva i emotivna vezanost za automobil. Vrijeme kao da je zrelo za veliki proboj alternativnih saobraćajnih koncepata. 

- To otvara vrata za javni saobraćaj i alternativne saobraćajne koncepte kao što su carsharing, bikesharing i drugi projekti", kaže Bracel za DW. No, on dodaje da je to tako samo u urbanim sredinama. "Na selu je situacija drugačija, tamo će se ljudi teško odreći automobila." 

Lajpcig predstavlja integrisanu mobilnost 

Veliki grad na istoku zemlje Lajpcig namjerava da digitalno poveže autobuse i vozove sa biciklima i automobilima. Na čitavom području grada se nalazi 28 „stanica za mobilnost" u blizini centralnih gradskih stanica, sa idejom da one olakšaju presijedanje iz jedne u drugu vrstu prevoznog sredstva. Bicikl ili automobil u sharingprogramu se nalaze u blizini i mogu se aktivirati pomoću specijalne kartice - tako se i plaća usluga. 

Firma MOIA koja pripada Folksvagenu namjerava u Hamburgu pokrenuti novi koncept - autobusi bez vozača, na električni pogon, u kojima se mjesto rezerviše preko aplikacije za mobilne telefone. U autobus se ulazi na stanicama do kojih mora da se hoda maksimalno 250 metara. U toku je faza testiranja projekta. 

Carsharing je koncept kojim se ozbiljno bavi i njemačka železnica Dojče ban, vlasnik firme IOKI. Ova raspolaže samovozećim automobilima različitih kapaciteta i veličina. Njihova integracija u sistem gradskog saobraćaja trebala bi početi do kraja ove godine. 

U manjim mjestima se takvi projekti već uveliko provode - na primjer, u bavarskom Bad Birnbahu, gdje je jedan električni minibus bez vozača do sada prevezao više od 10.000 putnika. 

BMV i Dajlmer 

A u Minhenu se upravo testiraju specijalni automobili koji su spremni da dođu na poziv preko aplikacije za mobilni telefon. Uskoro bi trebalo da počne pilot-projekat sa tim vozilima – riječ je o Folksvagenovim Kedijima sa pogonom na gas. 

Veliki njemački proizvođači automobila već godinama investiraju dosta novca u nove servise za prevoz. U martu ove godine su Dajmler i BMV spojili svoje ponude u jednu koja bi sa 40 miliona korisnika trebalo da bude u istoj ravni sa spornim američkim Uberom. Riječ je i objedinjavanju carsharing-koncepata Car2go, Drive-now, Mytaxi, Moovel, Park-now i Parkmobile u zajedničku platformu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online