Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.04.2015.
01:30
jutarnji.hr A

Ispovest balkanskog lopova: BMW krademo po porudžbini

"Prišao mi je poznanik i pitao da li želim da zaradim 500 evra za pola sata. To mi je zazvučalo toliko dobro da sam rekao ‘da’, ne pitavši ni kako ni gde. Odmah sam pristao. Sve što mi je rekao bilo je da bi trebalo da prezem jedan auto od tačke A do tačke B", ispričao je za Jutarnji.hr jedan kradljivac kola iz Karlovaca, koji "operiše" luksuzna vozila, uglavnom za poznate kupce.

police.hu
Ceo BMW spakuju u kombi. Ovaj je išao za Mađarsku, gde je i otkriven

"Dovezli su me u Draganić, nedaleko od raskrsnice starog karlovačkog puta i puta prema Krašiću. Nekoliko minuta kasnije iz pravca Zagreba stigao je BMW X6. Poznanik mi je rekao da sednem za volan i pratim ga. Uradio sam to, vozio sam 200, 300 metara iza njega. Tada mi je postalo jasno ono što sam slutio, da se ovde radi o kriminalu. Bio sam strašno uzbuđen, ali me je u jednom trenutku obuzeo strah. Mislio sam: Najmanji mi je problem u ovom trenutku ako je auto ukraden, ali šta ako je u gepeku droga ili leš? Ali, bilo je kasno za odustajanje. Napokon smo došli u meni nepoznato dvorište porodične kuće u Krašiću, tamo je čekala nova ekipa. Prišao mi je jedan od njih i dao 500 evra. Kolega me je vratio nazad, a oni su odvezli auto", priča sagovornik Jutarnjeg. 

Kaže da ekipa za koju je obavio "poslić", radi to već godinama, jednom do dva puta mesečno, zavisno od potražnje. Najaktivniji su u zimskim mesecima kada mrak duže traje, ali se neki poslovi odrađuju i tokom leta kada vlasnici skupe automobile ostave u garažama i avionom odlaze na daleka letovanja.

Ovaj izvor otkriva i da dobar deo "ukradenih automobila" uopšte nije ukraden već samo odvezen u dogovoru sa vlasnicima. Radi se o luksuznim i skupim vozilima koji su kasko osigurana. Vlasnici ostave ključeve u vozilu, lopovi ga odvezu i reše ga se. Vlasnici prijave krađu, kasko im isplati štetu, lopovi rasture auto ili ga prodaju i još dobiju proviziju... svi su na dobitku osim osiguravajućeg društva.

Na osnovu svedočenja ovog lopova i dokumenata hrvatske policije rekonstruisana je krađa jednog BMW X5. Naručilac je iz Banjaluke, koji u svojoj automehaničarskoj radnji ima isto vozilo, a bivši vlasnik je imao saobraćajku i od osiguranja naplatio štetu. Vlasnik je za "male pare" prodao automehaničaru razlupani BMW. Za 10.000 evra automehaničaru iz Zagreba stiže isti "novi" terenac, naravno u delovima, koji će na tržištu ponuditi tri puta skuplje.

Snimanje navika vozača

Auto je markiran na jednom zagrebačkom parkingu. Desetak dana traje snimanje navika vlasnika. Utvrđeno je da je vozilo vikendom posle 18 slobodno i nečuvano. U subotu oko 21 sat stiže karlovačka ekipa. Iz auta izlazi haker s “kutijom”, 5.000 evra vrednim dekoderom kojim će probiti zaštitu, a onda će "ruskim" ključem obiti bravu. Njegov posao je tu gotov. Auto preuzima prvi "pilot" i vozi ga do Draganića. Ispred njega je prethodnica. U Draganiću ekipa dobja novac na ruke.

Ne zanima ih šta će dalje biti s vozilom, jer ga tu preuzima druga ekipa, iz koje je i sagovornik Jutarnjeg. Prevozi ga do Krašića, a tamo ga preuzima treći pilot. Posle obavljenog posla takođe su isplaćeni na licu mesta.

Vozilo je u radionici oko 23 sata. Tamo čekaju četvorica. Uigrani su i specijalizovani svako za svoj deo, dvojica rastavljaju motor, a druga dvojica podele enterijer i skidanje spoljnih delova. Do zore od automobila ostaje samo kostur, koji se seče i biva bačen na obližnju divlju deponiju.

Metal sa deponije pokupiće Romi istog dana. Vredni delovi kombijem kreću na put prema Ilovcu. Ekipa ima svog čoveka u policiji pa im je put čist. Sledi utovar u kamion poznatog prevoznika za BiH. Godinama prevozi robu široke potrošnje pa carinici ne sumnjaju i ne proveravaju svaku kutiju.

Korumpirani carinik

Carinjenje i plombiranje prolazi bez problema. Vozilo kreće na put. Policija ga ne zaustavlja jer ima carinsku plombu, mogu da ga zaustave samo inspektori Ministarsva finansija, ali mogućnost za to je mnogo manja. Dok vlasnik vozila iz Zagreba ujutru shvait šta se dogodilo, njegov automobil je već u delovima prešao granicu i bosanski carinik, sa 500 evra mita u džepu, već ga propušta u svoju zemlju. U popodnevnim satima je u Banjaluci, sledi istovar i slaganje vozila.

Izgubljen trag

Već sutradan, 48 sati od krađe, isto vozilo se nudi na tržištu BiH, doduše, s drugim serijskim brojevima, odnosno identičnim onima slupanog bosanskog vozila. Od tog trenutka nemoguće mu je ući u trag.

Osim iz Zagreba, deo automobila u BiH na isti način stiže i iz Slovenije, ulazeći u Hrvatsku na graničnim prelazima kod Rijeke. A isti ti automobili, ili na isti način, na kraju stižu i do Srbije. Ili iz Srbije idu ka BiH i Hrvatskoj.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online