Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.06.2014.
20:00
Blic A

Loše dizel uništava pumpu za gorivo

Nekvalitetan dizel, kakav je najčešće na našim pumpama, može da uzrokuje otkazivanje pumpe goriva. Reparacija je realnija opcija od zamene, a s obzirom na popularnost polovnih dizelaša kod naših kupaca, odlučili smo da vam predstavimo kako izgleda ceo proces.

Zbog kvalitetnijeg goriva u Evropi su ovakvi kvarovi retki
 


Na domaćem tržištu polovnih automobila dominiraju vozila sa komon-rejl dizel agregatima, pa se veliki broj kupaca odlučuju upravo za ove modele. Zbog ove činjenice odlučili smo da vam predstavimo kako izgleda proces reparacije pumpe goriva.

Automobili sa dizel motorom već godinama su popularniji od benzinaca kod kupaca polovnih vozila u Srbiji. Razlog - manja potrošnja, odnosno ušteda. Problem je u tome što su ta vozila, mahom dok su još bila u inostranstvu, prešla najmanje 150-200 hiljada kilometara. Naravno, kao posledica tolike kilometraže javljaju se kvarovi pa pojedini delovi otkazuju. Među njima je i pumpa za gorivo.

Pumpa se rasklapa kako bi se utvrdilo da li je problem u regulatoru pritiska, senzoru ili nekom drugom delu.

Ovaj problem dešava se doduše i na automobilima koji su prešli daleko manje kilometara. Razlog? Pogađate – naše gorivo koje je daleko lošijeg kvaliteta u odnosu na ono iz razvijenih evropskih zemalja.

– U drugim zemljama se kvarovi ovakvog tipa dešavaju veoma retko. Sa druge strane, kod nas često dolazi do kvarova vitalnih delova vozila, od reuglatora pritiska, senzora ili ventila - kažu majstori u Beogradu.

Nedovoljna količina masti dovodi do oštećenja metala, koje za posledicu može imati stradanje injektora.

Najveći broj polovnjaka sa dizel motorom koji se mogu naći na našem tržištu ima komon-rejl tehnologiju, odnosno sistem ubrizgavanja goriva zajedničkim vodom. U praksi se često dešava da zbog nedovoljne količine masti u dizelu dođe do lošijeg podmazivanja osovine koja polako počinje da „grize“ metal što može dovesti do stradanja injektora.

Trošak od najmanje 100 evra

Provera pumpe za gorivo, odnosno njeno rasturanje i ispitivanje elemenata naplaćuje se oko 100 evra. Cena, naravno, može biti i veća u zavisnosti od kvara, a u nekim slučajevima je čak isplativije kupiti novu pumpu jer bi više koštala zamena svih delova. Inače, kvar pumpe ne vezuje se za određene modele automobila, jer kako nam je rečeno, usled lošeg goriva na reparaciju dolaze pumpe gotovo svih proizvođača koji koriste komon-rejl tehnologiju.

Mogu se takođe javiti problemi tokom vožnje uzrokovani nedovoljnim pritiskom. Ovi problemi ipak ne zahtevaju uvek pražnjenje novčanika jer se pumpe u većini slučajeva mogu reparirati. Reparacija u ovom slučaju praktično znači zameniti deo pumpe koji ne radi po „Bošovim“ standardima. Zato se po dolasku u servis pumpa prvo rasklapa, a svi delovi, od ventila, preko kućišta, osovine do regulatora pritiska se analiziraju. Kada se utvrdi koji deo treba zameniti, pumpa se ponovo sklapa, a zatim testira na specijalnoj mašini.

Kad se kvar sanira, na mašini se proverava da li se ubrizgava dovoljna količina goriva i kako radi regulator pritiska.

–Proverava se da li sama pumpa ima kapacitet propisan standardima proizvođača. Takođe proverava se količina ubrizgavanja goriva i regulator pritiska - objašnjava nam majstor. Ukoliko su svi propisani kriterijumi ispunjeni, pumpa se vraća na automobil.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online