Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.06.2014.
20:00
Vijesti A

Deset zlatnih pravila vožnje motocikla

Mnogi vlasnici dvotočkaša uveliko uživaju u vožnji. Pošto je upravo ova kategorija vozača najranjivija prilikom saobraćajnih nezgoda, podsećamo na deset zlatnih pravila.

Voziti 200 na sat u majici i bez kacige po lokalnom izlokanom putu - jedino ako ste ludi
 

Brzina - Prevelika brzina je uzrok velikog broja saobraćajnih nesreća. Pad sa skutera i pri brzini od samo 50 km/h može da bude tragičan, a da i ne pominjemo jurnjavu preko 100 na sat, koja može da ima smisla jedino na profesionalnim motodromima, uz odgovarajuće iskustvo i opremu. Zato prilagodite vožnju uslovima saobraćaja.

Kaciga - Kao što iz kuće izlazite u cipelama, kao što po kiši koristite kišobran, tako morate da naviknete da uz motocikl koristite kacigu, i vi i vaš saputnik. Naravno, kaciga bi trebalo da bude prilagođena klasi motocikla, a ne da se nosi samo da bi se ispoštovali zakonski propisi.

Sirena - Zvučni signal je vrlo bitan deo vožnje skutera i motocikala. Prilikom preticanja ili obilaženja vozila, prilikom nailaska na neopreznog pešaka, koristite je što više, da bi ostalim učesnicima u saobraćaju skrenuli pažnju na vaše prisustvo.

Kočnice - Proverite kod majstora kakve su vam i prednje i zadnje kočnice, i da li ih treba promeniti. Takođe vodite računa kako kočite, jer naglo kočenje može dovesti do pada.

Pneumatici - Pre prvog izlaska na ulicu treba da prekontrolišete pneumatike na vašem dvotočkašu. Proverite kada su proizvedeni, da li su izlizani i jesu li propisno napumpani. Pritisak u pneumaticima treba redovno kontrolisati.

Podloga - Za sve učesnike u saobraćaju, posebno za vozače na dva točka, vrlo je bitno sagledavanje podloge po kojoj se vozi. Nažalost, naši putevi su daleko od idealnih, ima dosta rupa i kolotraga koji mogu biti izuzetno opasni i dovesti do padova. Takođe se čuvajte plastične horizontalne signalizacije, kao što su oznake pešačkog prelaza i svih ofarbanih delova na putu, jer su plastificirani i klizavi. Pažnju obratite i na klizav kolovoz, na pesak i šljunak.

Retrovizori - Vožnja bez gledanja u retrovizor je veliki hendikep. Naviknite se da povremeno pogledate u ogledalo, da bi bili svesni situacije u saobraćaju i iza sebe, a ne samo ispred.

Oprema - Svaki motociklista koji je savestan prema sebi trebalo bi da osim kacige koristi rukavice, jaknu, naočari, čizme, a takođe i zaštitu za leđa i donji deo kičme. Izbor opreme na tržištu je dosta dobar, pa će svako naći nešto što mu odgovara cenom i kvalitetom.

Saputnik - Ako imate saputnika, naučite ga kako da se ponaša u vožnji, da se ne pomera na sedištu u toku vožnje, prilagodite brzinu uslovima opterećenja motocikla, i naravno - obezbedite i za suvozača kacigu.


Žmigavci - Na kraju, da vas podsetimo na korišćenje žmigavaca. Obavezno ih uključujte blagovremeno, i istovremeno gledajte u retrovizore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online