Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2013.
08:00
Vestionline A

Policija ubija Ferarija i Lamborginija

Italija je domovina superautomobila, zemlja u kojoj se na svega nekoliko desetina kilometara udaljenosti proizvode neki od najpoželjnijih automobila današnjice - Ferari, Lamborgini, Pagani i Maserati.

U Dubaiju nema zime za Lamborginija. Ovaj primerak je u vlasništvu saobraćajne policije
 

Ceo svet luduje za ovim proizvodima, a ni Italijani nisu imuni na njihove čari. Međutim, od kako je počela finansijska kriza uzrokovana recesijom u Evropi, najveći pad prodaje zabeležen je upravo u Italiji.

Za razliku od Italijana, koji uništavaju sopstvene legendarne brendove, policija Dubaija radi na promociji superluksuznih automobila, što dokazuje i njihov vozni park. Više pročitajte OVDE.

Ferari je 2010. u Italiji prodao 685 automobila, a prošle godine tek 248. Maserati je u istom periodu sa 499 automobila spao na samo 115, a u Lamborginiju mesečnu prodaju svojih vozila mogu da izbroje na prste jedne ruke. Stope pada su veće nego u drugim vropskim zemljama, a glavni krivac je, prema rečima prvog čoveka Ferarija Luke di Montezomela, vlada.

Ferarijev direktor optužio je italijansku vladu za niz negativnih mera, između ostalog za davanje prevelikih ovlašćenja finansijskoj policiji. Prošle zime poreznici su upali u mondeno skijalište i tamo zaustavili više od 240 luksuznih automobila. Proverom podataka ustanovili su da je svaki šesti vozač u poreskoj prijavi naveo mnogo manje prihode od nužnih za posedovanje skupocenog vozila.


Ovakva taktika pozitivno se odrazila na rejting vlade među biračima, pa su tokom prošle godine poreski inspektori postavili kontrolne tačke pred većim gradovima, a čak su upali i u klub vlasnika Ferarija. Tako je, između ostalog, uhvaćen i vlasnik retkog F40 s više od 10 miliona evra poreskog duga.

Kao rezultat, bogati Italijani mahnito su se rešavali svojih egzotičnih ljubimaca, a nove im nije palo na pamet da kupuju. Od ovog proleća, ipak, situacija bi trebalo da se promeni nabolje budući da će hajdučke prepade zameniti zakon prema kom će se, prilikom kupovine luksuznog proizvoda, automatski proveravati poreska istorija vlasnika.

Beskrupulozniji Italijani navodno su već pronašli način kako da doskoče ovoj politici. Automobile kupuju za gotovinu u inostranstvu i tamo ih registruju kako ostali ispod radara. Igra mačke i miša se nastavlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online