Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.12.2012.
08:00
Moj auto A

Može vas skupo koštati ako ne pazite svoj auto

Da li znate da, ako nepotrebno držite nogu na pedali kvačila, skraćujete vek automobilu i do 7.000 km? Znate li na koji način sami povećavate potrošnju goriva i šta se dešava kada odlažete servis? Da li zbog neiskustva, lenjosti ili zaboravnosti, ali mnogi vozači prave kardinalne greške u odražavanju i vožnji svojih četvorotočkaša....

Pazite svog ljubimca na četiri točka....da bi vam što duže trajao
 

Neke od najčešćih grešaka vozača su:

Odlaganje servisa - Osnova za pravilno funkcionisanje automobila jeste redovan servis. To je ujedno i glavni uslov da životni vek motora bude što duži.

Nepoštovanje fabrički propisanih servisnih intervala može dovesti do skupih kvarova koji su mogli biti rešeni da je automobil bio pregledan na vreme. Servis ne služi samo za zamenu ulja i filtera već se tada pregledaju sve ključne tačke i dijagnostikom se proverava elektronika.

Neredovna zamena ulja - Mnogi vozači ovo sami obavljaju. Zato je to možda jedan od najčešćih propusta, iako svi znaju da je upravo motorno ulje glavno za normalan rad i dug vek motora. Posle određenog vremena, a usled taloženja nečistoća u gorivu, ulje gubi svoja mazivna svojstva i potrebnu viskoznost pa se motor ubrzano haba.

Zapušen filter – Vožnja sa neočišćenim ili starim filterom vazduha je još jedna od čestih grešaka. Filter je tu da spreči nečistoće da dospeju u motor, pa se posle određenog vremena one nagomilaju na ovaj deo. Tada manje vazduha stiže do motora, što direktno utiče na njegove performanse koje znatno oslabe, a poveća se i potrošnja goriva.

Vodite računa o njegovoj redovnoj "kontroli"

Pritisak u gumama – Neodgovarajući pritisak u pneumaticima loše se odražava na njihove performanse, povećava potrošnju goriva i utiče na ubrzano i neravnomerno trošenje guma, a samim tim i na loše držanje vozila na putu.

Poluprazan rezervoar – Kada duže vreme koristimo domaće gorivo, dno rezervoara prekriveno je naslagom nečistoća. Kada se upali lampica rezerve, pumpa će sa preostalim gorivom povući i nečistoće što će imati posledice po motor i sistem ubrizgavanja.

Čuvajte kvačilo: Vozači svojom nemarnošću mogu skratiti vek trajanja ovog dela i do 7.000 km! Navika vozača da odmaraju nogu na pedali kvačila ili da prečesto koče motorom, kao i da na semaforu i/ili na uzbrdici drže automobil u prvoj brzini sa nogom na kvačilu.

Pazite na kočnice – Još jedna od grešaka koju vozači čine tokom vožnje jeste prekasno, a zatim i naglo kočenje. Imajte na umu da se pri svakom naglom kočenju pločice ubrzano troše. Ukoliko često naglo kočite, moraćete češće da menjate ove delove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online