Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.12.2011.
08:00
blic A

Prvi zeleni automobil iz "Renoa"

"Reno" je pre dve godine na Salonu automobila u Frankfurtu obećao da će već od 2012. početi s prodajom električnih modela. Prvi na red je došao "fluens Z.E.", izgledom baziran na aktuelnoj maloj porodičnoj limuzini iz "Renoove" game.

Reno fluens ZE - nova "zelena" lepotica
 

U pitanju je klasičan primer nečega što bi za koju godinu lako moglo da postane normalna pojava u saobraćaju, a trenutno je i sjajan radni poligon francuskim inženjerima, koji u hodu razvijaju koncept ispravljajući sve mane i nedostatke koji su neminovni s trenutnom tehnologijom.

Konkretno, radi se o glavnoj stvari kada je ovaj profil automobila u pitanju. Baterije su, naime, te koje određuju autonomiju vozila, koja u slučaju "fluensa" iznosi do 200 kilometara u idealnim uslovima vožnje, ili 185 po NEDC standardima.

Ona, naravno, u oštrijem ritmu može da padne i do 80 kilometara (sportska vožnja, loše vreme, mnogo uzbrdica...), ali to je već stvar vozača. Tokom našeg testa, nekim uobičajenim režimom, uz povremena snažnija ubrzanja, kompjuter u "fluensu Z.E." izračunao je da bi autonomija trebalo da iznosi stotinak kilometara, što je i najrealnija računica kada je ovaj model u pitanju.

Drugi izazov koji "Reno" intenzivno rešava jeste dužina punjenja, tačnije želja da električni automobili što češće budu na raspolaganju vozaču, pošto, trenutno, preporučena dužina punjenja litijum-jonskih baterija na stanicama iznosi između šest i osam sati. Korišćenjem konvencionalne utičnice sa 220-voltne mreže ta procedura povećava na 10 do 12 časova, što smanjuje praktičnost vozila.

Kao rešenje ovog problema, "Reno" predlaže klasičnu zamenu baterije bez kaucije na kvik-drop stanicama. Proces traje manje od pet minuta, što je vreme današnjeg punjenja rezervoara i ovaj sistem deluje najrealniji, pod uslovom da sama baterija u budućnosti dozvoli veću kilometražu.

Baterija ne ulazi u cenu automobila i ona ostaje "Renoovo" vlasništvo, a vozač električnog "fluensa" je, u stvari, samo iznajmljuje. "Fluens", tako, košta oko 25.000 evra, što je procenjena cena za zemlje u kojima je odobrena subvencija države u iznosu od 5.000 evra.


Arhitektura električnog "fluensa" nije puko prepisana sa standardne verzije s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, već se dobila bolja distribucija težine samim tim zato što je električni motor 40 kg lakši od najmanjeg dizela, dok su pozadi instalirane baterije koje teže 280 kg.

U prilog balansu ide i produžavanje automobila za čak 13 centimetara u odnosu na standardni "fluens", čime se dobila i atrativnija linija, kao i identična zapremina prtljažnika od 317 litara.

U kabini, "fluens Z.E." je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na standardnog, a razliku čine uglavnom pokazivači na instrument-tabli, koji pokazuju kapacitet baterije, trenutnu iskorišćenu snagu, autonomiju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 01:11
Mogu samo da ga sanjam..ajte laku noc.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online