Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2011.
08:00
Mondo A

Transformersi na Sajmu automobila u Tokiju

Sajam automobila u Tokiju (Tokyo Motor Show) predstavio je "jato" električnih i drugih "zelenih vozila", ali i robote, utičnice i komjutere koji sve više postaju neizbežni delovi auotmobila.

Japanci ne prestaju da iznenađuju sa tehnološkim dostignućima
 
 
 

Oko 180 izlagača pokazaće koncepte automobila sa telima koja se mogu "transformisati" i vozilama sa komjuterima povezanim sa pametnim telefonima, kao i energetski efikasna vozila sa električnim, hibridnim i motorima koji poseduju tehnologiju "gorive ćelije."

Izloženi su kompaktni, energetski efikasni automobili, kompresori, od kojih japanski proizvođači očekuju da pokrenu umrtvljenu domaću proizvodnju i prodaju u sektoru koji se još opravlja od katastrofalnih posledica martovskog zemljotresa i cunamija, kao od globalnog privrednog posrtanja.

Na Sajmu, koji se održava 42. put, biće pokazano najmanje 45 svetskih premijera vozila, u poređenju sa 39 na prethodnoj smotri 2009. godine.

Udruženje japanskih proizvođača automobila (JAMA), koje sponzoriše izložbu kola, nada se da će privući 800.000 posetilaca u Međunarodni kongresni kompleks Makahuri Meše, u Ćiba prefekturi, na prestižnu svetsku smotru najnovijih dostignuća autoindustrije.

Japanski proizvođači nastoje da na Sajmu koji se održava svake druge godine, pokažu tehnološki napredak i sposobnost da se bore protiv prirodne katastrofe kao što je bio martovski zemljotres, koji je prekinuo lanac snabdevanja, zaustavio proizvodnju i uništio infrastrukturu zemlje.

Pod sloganom "Mobilnost može da promeni svet", vodeći proizvođači izbacili su koncepte električnih vozila manjih od lakih kola i većih od motocikla, kao i studije ekološki-prijateljskih vozila koja čekaju da se lansiraju na tržištu.

"Nisan", na primer, pokazao je koncept električnog vozila "pivo 3", sa tri sedišta i sa funkcijom automatskog parkiranja. Ostali proizvđači takođe su izneli mala električna vozila, kao "Honda" sa konceptom "majkro komjuter" koji ima obezbeđenu sinhronizaciju "pametnog telefona" i automatskog paralelnog parkiranja.

Najveća japanska auto-kuća "Tojota" predstavila je njen najnoviji hit, "prijus" hibrid, čija se cena kreće oko 35.200 dolara, zahvaljujući subvencijama japanske vlade. Kompanija koja je prodala više od 3,4 miliona hibrida u svetu, računa na izporuku do 60.000 "prijusa" sa utičnicom. "Tojota" je takođe pokazala električno vozilo i prototip automobila sa tehnologijom "gorive ćelije."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online