Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.07.2011.
08:00
Vestionline A

"Nisan“ osvaja kinesko tržište

Japanski "Nisan" i njegovi kineski partneri objavili su plan ulaganja osam milijardi dolara i lansiranje 30 modela vozila u Kini u narednih pet godina, u naporima da se skoro udvostruči prodaja na najvećem tržištu automobila na svetu.

"Nisan" traži svoje mesto pod kineskim suncem

"Nisan" i kineska grupa "Dongfeng" nameravaju da grade nove fabrike i da tržištu ponude električno vozilo do 2015. godine izrađeno u kineskim pogonima.Kompanije su saopštile da je njihov cilj da godišnja prodaja kola u Kini do 2015. godine dostigne 2,3 miliona, u odnosu na prošlogodišnjih 1,3 miliona.

"Novi plan, sa ulaganjima u kapcitete, proizvodnju i inovacije, trebalo bi da obezbedi da Kina i dalje bude ''Nisanovo'' najveće globalno tržište," izjavio je izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon.

Kina je najveće trzište automobila na svetu po broju prodatih vozila, sa isporučenih više od 18 miliona kola minule godine, 32 odsto više nego 2009.Svetski proizvojači automobila računaju na Kinu i njenu privredu sa visokom stopom rasta da bude najveći kupac novih kola, u situaciji kada slabi potražnja za vozilima u SAD, Evropi i Japanu, ističu analitičari.

"Nisan" planira širenje proizvodnje izgradnjom novih kapaciteta u istočnoj Kini za izradu lakih komercijalnih vozila. Nova "Nisanova" fabrika za izradu putničkih automobila trebalo bi da bude otorena naredne godine u Guangdžou na jugu Kine, a planira se da se pogon za montažu komercijalnih vozila pokrene ove godine na jugozapadu zemlje u Šangaju, saopštila je kompanije.

Planirano električno vozilo prodavaće se pod oznakom robne marke "Venucija", koji je "Nisan" osanovao za kinesko tržište. Direktor kompanije Gon sredinom jula predstavio je ambiciozan plan rasta "Nisana", koji uključuje povećenje udela na svetskom tržištu automobila na osam odsto. Kompanija "Nisan motor" nada se da će postići cilj povećanja tržišnog udela u fiskalnoj godini koja završava u martu 2017, fokusiranjem na rast u zemljama poput Kine, Brazila, Rusije i Indije.

"Nisan" je obezbedio rekordan tržišni udeo od 5,8 odsto u fiskalnoj godini koja je završena u martu 2011. U planu se naglašava da se "Nisan" priprema da proširi poslovanje uprkos poremećajima u proizvodnji zbog japanskog zemljotresa i cunamija 11. marta, koji će verovatno smanjiti dobit firme za 15,4 odsto, na 270 milijardi jena (3,4 milijarde dolara) u fiskalnoj godini 2011/2012.Kada je "Nisan" prošle godine predstavio svoj električni "lif", postao je prvi veliki proizvođač automobila koji je ušao na tržište čisto električnih vozila.

Nakon najave da će kompanija uložiti više od pet milijardi dolara u električne automobile do 2013. godine i tako postati najveći proizvođač električnih automobila, "Nišan" je predstavio svoj najnoviji model "nisan esflou". Zasnovan na sličnom akumulatoru i motoru kao i "lif", "esflou", zahvaljujući činjenici da ima dva motora od 107 konjskih snaga, postiže preko 190 kilometara na sat i u stanju je da bez punjenja baterija pređe oko 250 kilometara, što je dosta efikasnije od vozila američke kompanije "Tesla", modala "rodster."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online