Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.07.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

U Srbiji se još svira dobar rok

Čuveni sastav "YU grupa" uskoro slavi 40 godina postojanja. Preživeli su ratove koji su potresali prostor bivše Jugoslavije i postali jedan od najdugovečnijih bendova koji nosi isto ime, iako se u međuvremenu raspala zajednička država po kojoj su nazvani.

- Rokenrol je izuzetno živ. Rok scena u Srbiji je jako razvijena, postoji veliki broj grupa po svim većim mestima Srbije koji sviraju. Međutim, mediji ne obraćaju pažnju na njih i ne dobijaju dovoljno medijskog prostora. Ali, to njih nije obeshrabrilo i nastavljaju da se bore za svoje mesto pod muzičkim suncem - kaže Žika Jelić, jedan od osnivača benda.

On smatra da domaći bendovi nisu dovljno zastupljeni na "Egzitu", pa je pravo predstavljanje srpskog roka na "Bir festu". Iako se mnogi žale na krizu i manjak posla "YU grupa" radi punom parom, posebno preko leta.

Život posvećen rokenrolu: "YU grupa" u Prijedoru


 

- Letnja sezona je vreme kada imamo najviše nastupa. Osim svirki pripremao se i za obeležavanje 40 godina postojanja. Proslava počinje 29. novembra i trajaće narednih godinu dana.
 

Deca uče od roditelja
 

Da li Vam imponuje što na vaše koncerte dolaze predstavnici tri, pa možda i četiri različite generacije?
- Često čujemo priče da su naše pesme naučili uz roditelje.Ne mislim da je samo muzika "YU grupe" već celokupna rok scena sedamdesetih i osamdesetih godina bila uspešna. Vidimo da omladina to rado prihvata i na mnogim koncertima nam to pokazuju, pevajući u ritmu naše muzike koja im je očigledno poznata - kaže Žika Jelić.

Zašto ste odabrali baš 29. novembar nekadašnji Dan republike za rođendan grupe?
- To je dan kada je grupa dobila ime. Iako je to bilo pre 40 godina, u pitanju je čista slučajnost, nismo bili vođeni nikakvom revolucionarnom idejom.

Svirajući u zemunskoj diskoteci "Sinagoga" dobili smo to ime, kao novo jugo rok-čudo i već tada imali kompozicije koje su bile u nekom folk maniru. To je bio putokaz kumu, koristili smo te neke folk motive na rokenrol način i tako smo dobili to ime - priseća se Dragi Jelić.


Da li ste tokom ovih četiri decenije razmišljali da okončate karijeru i napustite muziku?
- Bilo je situacija kada smo razmišljali da prekinemo, raznorazne nezgode koje smo imali, ali eto izborili smo se i opstali.

Nama se pripisuje da smo začetnici etno zvuka u rok muzici i to se jeste desilo, ali nenamerno. Dogodilo se slučajno u određenom trenutku i ispalo uspešno. Niko nije imun na zvuk prave narodne pesme. Sve je bilo slučajno i naših 40 godina je u stvari, slučajno.


Šta je ključ vašeg uspeha i dugotrajnosti na sceni?
- Dragi i ja smo ceo život posvetili rokenrolu. Počeli smo da sviramo iz ljubavi, oberučke ga prihvatili i nismo računali da će ispasti baš ovako. Tajna je u iskrenom odnosu prema poslu kojim se čovek bavi, u našem slučaju muzika, ne razmišljajući pri tome da li će se to isplatiti.

Mnogi muzičari već na početku karijere shvate da od muzike ne može lagodno da se živi i napuštaju je, što je dobro jer se na taj način filtrira rok scena. Opstaju samo oni koji dušom i srcem rade taj posao, a materijalna strana se kad-tad vrati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online