Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
04:00
Vesti A

Nele Karajlić: Druženje uz kazan i rakiju

Posle zdravstvenih problema koje je imao pre neku godinu, Nenad Janković (54) poznatiji kao Nele Karajlić, potpuno je promenio život i navike. Kupio je kuću u Koraćici podno Kosmaja i uživa okružen prirodom, a svake jeseni sa prijateljima peče rakiju.

M. Karović
Volim rakiju: Nele Karajlić

- Nije bilo šanse da kupim kuću ako gazdu ne ubedim da mi uz nju da i kazan jer me je pečenje rakije zanimalo. Kuća bez kazana nije prava kuća, tvrdile su moje komšije iz sela, i poverovao sam im. Rakija je božansko piće čiji sam veliki obožavalac, a volim i voće. Od svake voćke koja ovde raste može da se naprave kompot, slatko i džem, a ostatak ubacim u džebru, pa u kazan i s komšijama pečem rakiju - kaže Nele.

Nova knjiga

Nele je, kako kaže, razapet između poljoprivrede i književnosti.
- Završavam priču o jednoj beogradskoj kući u Solunskoj ulici, izgrađenoj s kraja 19. veka. To nije obična kuća, već grada koja je delila sudbinu Beograda i prošla sve ono što se dešavalo u 20. veku - ratove, promene društvenih i vrednosnih sistema, načina razmišljanja. Ona je nemi svedok najuzbudljivijeg veka u istoriji Beograda - otkriva Nele.

On ističe da mu je ovaj ritual veliko zadovoljstvo i prilika da okupi prijatelje.

- Društvo je spontano počelo da se skuplja, a sad više i ne zovem, jer svi znaju kad treba da dođu. Ja to doživljavam kao slavu, jer osim pripreme pića, napravimo i roštilj, i eto uživancije. Dođu mi i prijatelji iz Beograda i Arilja, neka moja raja iz detinjstva iz Sarajeva, komšije... Bili su mi prijatelji iz Kenije, Francuske, Italije. Njima je sve zanimljivo, jer nemaju prilike da vide tako nešto. Kažu mi da neću moći tako kad uđemo u Evropsku uniju, pa se meni i ne žuri tamo.

Iako ne žive stalno u Koraćici, Nele sa suprugom Sanjom, ćerkom Janom i sinom Srđanom često dolazi.

- Zaista obožavamo Koraćicu u koju sam se zaljubio na prvi pogled. Pronašli smo ga slučajno tragajući za brdom u blizini Beograda. Sanja i ja smo rođeni i odrasli u Sarajevu, niko nam nije živeo na selu, pa smo želeli da imamo nešto svoje van grada. Radimo i u bašti, gajimo povrće. Ali ove godine nije bilo baš ukusno, jer je bila suša. Dok sam bio mlađi nisam bio svestan koliko je zapravo važan taj odnos čoveka i prirode. Ja sam dete sa ulice, iz centra grada, i o svemu tome nisam imao pojma, pa mi se povratak prirodi veoma svideo.

Muzika u drugom planu

Legendarni rok muzičar, karijeru je počeo kao frontmen sarajevske grupe Zabranjeno pušenje. Muzici je tokom tridesetogodišnjeg rada u potpunosti ostao veran bez obzira na oscilacije kroz koje je prolazio. Uprkos razdvajanju benda na zagrebački i beogradski deo, do koga je došlo početkom '90-ih, Nele je i dalje popularan širom regiona zahvaljujući hitovima uz koje su odrastale mnoge generacije. Prijateljstvo sa rediteljem Emirom Kusturicom uticalo je zaokret u karijeri koji je napravio sa No smoking orkestrom. Nakon što se Kusta priključio bendu koji je dobio novo ime Emir Kusturica & No smoking orkestra obišli su planetu. Nakon problema sa srcem koje je imao pre nekoliko godina povukao se iz grupe, i muziku stavio u drugi plan. Napisao je knjigu "Fajront u Sarajevu", a kao i scenario za "FBI - dosije Tesla", koju je i režirao.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online