Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.02.2016.
22:48
S. Đurić - Vesti A

Rok elementi sa narodnjačkim pevanjem

Basista YU grupe Žika Jelić (72) član je najdugovečnijeg rok benada na našim prostorima. Kako kaže, nije uvek bilo lako, nije ni danas, ali oni su uspeli da opstanu i da sviraju sa istim žarom kao i kada su počinjali profesionalnu karijeru.

V. Sekulić
Nisam jugonostalgičar: Žika Jelić

- Oscilacije tokom naše karijere bile su jako velike. Bilo je veoma teških trenutaka. Ja sam imao 20, a Dragi 15 godina kada smo počeli profesionalno da se bavimo muzikom. U YU grupi smo 45 godina i bilo je tu svega i svačega. Od euforije na početku, turneja, želje da se pokažemo i dokažemo u svakom kutku tadašnje Jugoslavije, pa do trenutaka kada nije moglo da se radi. Rokenrol je inače imao euforiju koja je trajala do '80-ih godina, '90-ih smo polako sklanjani u stranu da bi se propagirala neka druga muzika - kaže Žika Jelić.

Zašto je to tako?
- Pa ne znam. Valjda zato što smo danas jako mala zemlja. Recimo, u Americi je zastupljena njihova kantri muzika, ali ima prostora i za sve ostale koji se bave drugom vrstom muzike. Kod nas to ne može. Ima ljudi koji vole neki drugi zvuk, ali je njih malo u odnosu na ove koji su orijentisani ka narodnoj muzici. Bar da je to prava narodna muzika ili nastavak izvorne tradicionalne muzike. Ovo je mešavina svega i svačega, čak i sa puno elemenata rokenrola. Ali, pevanje je tipično narodnjačko, tako da je to neka čudna simbioza. Ali, to prolazi kod publike i dokle će trajati ne znam.

Vlada sunovrat

Da li je teško biti uzor današnjoj omladini?
- Neki lagani sunovrat vlada, ne znam kako i zbog čega. Vlada Srbije se bori za prosperitet zemlje, ali po pitanju kulture, nekulture, morala, nemorala jako malo se radi. Naprotiv, sve ono što ne bi trebalo na neki način se promoviše, propagira u odnosu na ono što je vredno. A to nikako nije u redu - smatra Jelić.

Da li ste jugonostalgičar?
- Bio sam možda u početku, ali sam vrlo brzo ukapirao da su svi pobegli nekako od nas, svi su otkačili Srbiju. Jednostavno tražili su da beže, ne znam od čega, kao od neke kuge. Međutim, ja ne vidim ništa loše u srpskom narodu i ne vidim ništa loše ni u drugim narodima sada već drugih država. Ali, ne znam zašto i ko je to pokrenuo do te mere da napravi razdor i takvu mržnju. I s obzirom na to da su nas svi napustili i na neki način pobegli od nas uopšte nisam jugonostalgičan, ali vidim da oni bez Srbije, Beograda ne mogu. Jer, svi muzičari žele da dođu u Beograd. A, naša publika je dobronamerna i uvek rado sve prihvata odlazi na njihove koncerte, što se ne dešava sa grupama iz Srbije kada treba da se ode u te neke bivše republike.

Zašto je nekada rokenrol u bivšoj SFRJ bio slušaniji nego danas?
- Imalo je sve svoje mesto. Danas, zbog komercijalnih razloga urednici i vlasnici privatnih medija, bar kad je TV u pitanju, gledaju da što više profitiraju, a briga ih je za kvalitet. Nekada postojala je veća odgovornost, postojali su i časopisi koji su bili orijentisani prema rok muzici, moglo se saznati šta se dešava u svetu, ali i kod nas. Danas u Srbiji ne postoji nijedan list koji obrađuje temu rokenrola. Koliko vidim Radio Beograd i Radio 202 propagiraju rokenrol, ali se u nekim sitnim satima više se pušta hrvatska i bosanska muzika nego srpska, kao i stari rok hitovi. Ja ih uveravam da u Srbiji i danas ima kvalitetnih mladih grupa koji imaju svoje pesme, ali ne i prostor da ih predstave i da pokažu šta sve znaju.

Nove pesme posle deset godina

Posle deset godina pauze YU grupa objaviće novi album.
- Sve pesme su snimljene odavno, ali smatramo da neke od njih treba još doraditi da se izvuče maksimum. Očekujem da će se album pojaviti krajem februara u izdanju PGP RTS - kaže Žika Jelić i dodaje da će se u novim pesmama videti i neke promene.
- Promenila se Dragijeva boja glasa. On sad žešće peva i malo više koristi taj neki promukli glas. Možemo da sviramo sve i svašta, ali kad su naše pesme u pitanju tu smo rigorozniji. Po prvi put na albumu i ja sam zastupljen sa dve moje pesme.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online