Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2015.
22:51
S. Đurić - Vesti A

Briju obrve i bruse zube

U Holivudu postoje glumci koji su spremni da urade sve, kako bi njihove uloge bile što uverljivije i zapaženije a filmovi postali hitovi. Goje se, skidaju kilograme, spremni su na preobražaj svake vrste. Među onima čije su transformacije bile najuverljivije su En Hatavej, Natali Portman, Kris Hemsvort, Kristijan Bejl, Džerald Batler, Hilari Svonk, Džordž Kluni, Rene Zelveger, ali i mnogi drugi.

Reuters/C.A.
En Hatavej spada među glumice koja je zbog uloge uradila najveću transformacija

Džejk Džilenhol smatra da neke od njegovih kolega preuzimaju opasne rizike kako bi se spremili za ulogu koju treba da tumače. On je za BBC rekao da ga je jedan glumac pitao da li bi trebao da proba drogu pošto u filmu igra narkomana, na šta mu je Džilenhol rekao da to ne radi. Međutim, on sam je morao drastično da smrša zbog jedne uloge, ali kako kaže to je bilo pod kontrolom eksperata. Glumac je morao da promeni izgled svog tela za ulogu boksera u filmu "Levoruki". Neumorno je trenirao svaki dan po šest sati tokom šest meseci kako bi oslabio sedam kilograma, dok je za ulogu Lu Bluma u filmu "Noćne hronike" morao da smrša 13 kilograma.

Muke sa holesterolom

Jednom od najvećih zavodnika Metjuu Mekonahu nikada nije bio problem da od svog tela uradi šta god treba da bi izgledao baš onako kako uloga zahteva. Tako se prilikom snimanja filma "Dobri dileri iz Dalasa" toliko izgladnjivao da se pričalo da mu je i vid oslabio. Menjao je i frizuru toliko da je bio neprepoznatljiv u potpunosti. Kristijan Bejl je po svojim neverovatnim fizičkim transformacijama stekao status jednog od najtalentovanijih i najkreativnijih glumaca u Holivudu. Za dramu "Mašinista" izgubio je neverovatnih 30 kilograma. Kako bi što uverljivije prikazao Trevora Reznika koji pati od hronične nesanice, počeo je da puši i jeo je jednu konzervu tunjevine. Do kraja snimanja imao je 55 kilograma. Međutim, u roku od pola godine ugojio se 50 kilograma za ulogu Betmena.

Džared Leto se za svoju ulogu narkomana u kultnom ostvarenju "Rekvijem za snove" pripremao tako što je živeo na ulicama Njujorka, apstinirao od seksa i izgubio oko 14 kilograma. Ali ono što je impresivno jeste njegov višak od 35 kilograma za ulogu ubice Džona Lenona u filmu "Poglavlje 27". Šest godina kasnije njegova kilaža se drastično srozala kako bi glumio zajedno sa jednako bolesno mršavim Mekonahijem u ostvarenju "Dobri dileri iz Dalasa".
Za svoje dve uloge u filmovima "Insajder" i "Telo od laži" Rasel Krou se ugojio u početku 18, a potom 33 kilograma! Popularni glumac je za to vreme imao poteškoća da izađe iz kola, patio je od visokog holesterola, i bilo mu je potrebno dve godine da se reši neželjenog viška. Ni ženama u ovom poslu nije uvek lako. Mara Runi je po svaku cenu želela da što uverljivije predstavi hakersku heroinu Lizbet Salander u filmu "Muškarci koji mrze žene". Za tu ulogu je izbušila obrvu, uši na četiri mesta i desnu bradavicu, ofarbala je kosu u crno i šišali su je nekoliko sati dok nisu postigli odgovarajući izgled.

Najbolja transformacija je ipak bila ona Šarliz Teron u filmu "Čudovište". Kako bi se pripremila za ulogu serijskog ubice, muškobanjaste Ajlin Varnos, glumica je nabacila 15 kilograma tako što je jela čips i sladoled, obrijala je obrve i stavila veštačke zube. Za sve to nagrađena je Oskarom za glavnu žensku ulogu.

Kobna nesanica

Ejdrijen Brodi želeo je da se što više približi liku Vladislava Špilmana, koncertnog pijaniste koji je preživeo ratnu dramu u getu u Varšavi. Glumca je pre svega reditelj Roman Polanski nagovorio da nekoliko sati dnevno vežba klavir. Tako je na snimanju mogao da sam odsvira neka od dela koje Špilman svira. Osim što je spao na samo 60-ak kilograma, Brodi je odlučio i da se odrekne svega što je imao u životu i odseli se u skroman smeštaj u Evropi. Ostavio je udoban dom, automobil, i skoro sve što mu je bilo drago. Uključujući i devojku, pošto je mislio da ne može da bude srećan u vezi i da igra očajnog Špilmana.

Lepotice bez mane

I dok danas mnogi menjaju lični opis zbog uloga, u zlatnom dobu Holivuda to nije bila praksa. Svi glumci su bili onakvi kakvi su u prirodi. Ava Gardner je bila je jedna od najseksepilnijih žena svih vremena. Američki pisac Li Server, u biografiji je čuvenu filmsku divu opisao kao divlju i razuzdanu s jedne, ali i damskog izgleda i lepih manira s druge strane.
Odri Hepbern opisana je kao personifikacija prirodne lepote. Imala je redak šarm i unutrašnju lepotu, koja je posebno dolazila do izražaja kada se smejala. Njena koža izgledala je sveže u svim filmovima i njen personaliti je stvarno sijao, rekla je direktorka časopisa "El" Rozi Grin. Uloge koje je dobijala bile su kao stvorene za nju, tako da joj nije bila potrebna nikakva transformacija.

- Najviše mi je, što se izgradnje lika tiče, pomogla glad. Postoji ta stravična praznina koja se otvori u vama kada umirete od gladi. Do tada sam poznavao bol, gubitak drage osobe, tugu, ali ne i očajanje koje donosi glad - rekao je glumac, koji je za ovu ulogu dobio Oskara.
Hit Ledžer u "Mračnom vitezu" je bukvalno bio neprepoznatljiv u ulozi poremećenog, čas ledenog, čas histeričnog Džokera. Ekipa filma ispričala je da je Ledžer ulogu spremao tako što je mesec dana sedeo zatvoren u hotelskoj sobi, navodno da bi proučio kako je to biti sam sa svojim "nenormalnim" mislima. Pisao je i dnevnik iz ugla Džokera, u kom je opisao kako po ceo dan zuri u slike Betmena, scene iz filma "Paklena pomorandža", igraće karte i slike klovnova.

Zvezda u kolicima

Danijel Dej Luis se smatra modernim gospodarom transformacije na filmskom platnu. Za film "Moje levo stopalo", u kom igra paralizovanog Kristija Brauna, glumac je insistirao da bude u kolicima. Ekipa filma morala je da ga na rukama prenosi preko bilo kakvih prepreka na setu, a insistirao je i da ga hrane kašičicom za svaki obrok, da bi se potpuno uneo u ulogu muškarca koji je mogao da koristi samo svoje levo stopalo. U "Bandama Njujorka", čija je radnja smeštena na kraj 19. veka, Danijel je odlučio da ne leči upalu pluća koja mu je bila dijagnostikovana.

- Spavao sam po maksimum dva sata dnevno. Telo mi je bilo premoreno, a um i dalje aktivan. Morao sam kompletno da se ubacim u um psihopatskog masovnog ubice, šizofreničnog klovna koji ne zna za empatiju - rekao je Ledžer u jednom intervjuu tokom snimanja filma.
Glumac je pronađen mrtav nakon što je snimanje završeno, a mnoge holivudske teorije zavere navode da je Ledžeru upravo priprema za ulogu Džokera došla glave. Njegov leš pronađen je u hotelskoj sobi, a uzrok smrti bila je slučajno uzeta prevelika doza lekova protiv nesanice, anksioznosti, bolova i simptoma prehlade.

Robert de Niro više puta je uradio sve kako bi se potpuno uneo u neku ulogu. Tokom snimanja "Taksiste" izvadio je dozvolu da taksira i u pauzama snimanja vozikao mušterije po Njujorku, a više meseci živeo je na Siciliji da bi naučio tačan dijalekat kojim govori mladi Vito Korleone. Nije tajna ni da je za ulogu u "Pobesnelom biku" nabacio više od 30 kilograma, tako da je Martin Skorseze u jednom trenutku morao da prekine snimanje jer je De Niro patio od problema sa disanjem zbog naglog dobitka težine.

Hilari kao muškarac

Hilari Svonk pobedila je mnoge druge glumice na audiciji za ulogu Brendona Tine, transrodnog muškarca koji je rođen kao žena, koji je ubijen 1993. godine. Za razliku od mnogih koleginica, Hilari je na audiciju došla obučena kao muškarac, u odeći svog tadašnjeg muža. Da bi se pripremila za ulogu Brendona, Svonk je više od mesec dana živela kao - muškarac. Ošišala se na veoma kratko, obmotavala je grudi zavojima kako se ne bi videlo da je žensko, i čak gurala smotanu čarapu u pantalone kako bi izgledalo da ima penis. Poznanicima se predstavljala kao Džejms, Hilarin brat.

Međutim, najekstremniji primer De Nirove posvećenosti je ono što je uradio da bi se spremio za "Rt straha". Za ulogu Maksa Kedija, sociopate koji je skoro deceniju i po bio zatvoren, slavni glumac je platio jednom zubaru hiljade dolara da mu uništi zube! Smatrao je da bi lik kao što je Kedi morao da ima nejednake, deformisane zube, pa se podvrgao satima bolnog brušenja i drugih intervencija kako bi izgledao što verodostojnije.

Dok je snimao film "Čovek na Mesecu" o komičaru Endiju Kaufmanu, Džim Keri se toliko uživeo u svog lika da je odbijao da se odazove ako bi ga neko pozvao njegovim imenom. Odazivao se samo na Endi ili Toni, što je bilo ime Kaufmanovog alter ega. Da bi se uživeo u Tonija, odvratnog trećerazrednog pevača, Keri je često stavljao sir limburger u džepove, kako bi smrdeo što jače.

Klošar Moma

Žarko je zarad uloge beskućnika Mome u filmu "Smrdljiva bajka" se toliko transformisao da je malo ko mogao da ga prepozna dok je snimao scenu u Knez Mihailovoj ulici, jer su glumcu ruke obmotane zavojima dok je na sebi ima garderobu klošara. Šetao je gurajući kolica iz supermarketa u kojima je bilo različitih stvari prikupljenih iz kontejnera. Društvo mu je pravio pas, dok je glumac u prljavoj jakni, vezanoj kanapima zaudarao na kanalizaciju. Na glavi je imao šlem, pa je tim pre bio manje prepoznatljiv.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online