Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2015.
14:34
Vestionline A

Drvo, kamen, munje i gromovi na festivalu "Hrast"

Festival "Hrast" biće održan u subotu, 7. novembra, u Domu omladine Beograda, u organizaciji "Route 011", sa idejom da okupi umetnike koji se bave duhovnim i kulturnim nasleđem iz svih perioda slovenske istorije. Od 20 časova, u Sali Amerikana, u delu programa nazvanom "Munje i gromovi", nastupiće bendovi metal muzike DESPOT, RUNE, WOLF'S HUNGER i ESHATON.

Takođe, specijalni gost biće Saša Trajković - Big Sale, nekadašnji učesnik emisije "Ja imam talenat", čiji poduhvat "Serbon" predstavlja specifičan spoj rock'n'roll-a  i tradicionalne balkanske muzike. Tokom popodnevnih sati, u delu programa pod imenom "Drvo i kamen", svi zainteresovani će moći besplatno da učestvuju u muzičko-scenskoj radionici i da pogledaju izložbu inspirisanu slovenskom mitologijom.

Nastup u subotu biće ostvarenje višedecenijskog sna za Despot, a član ovog benda Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic, frontmen grupe Orthodox Celts, poziva sve da dođu na mesto za koje ga vezuju uspomene.

- Ponovo ćemo biti u Domu omladine Beograda, na mestu odakle je sama ideja Despota potekla i gde se otelotvorena ponosno vraća, u senci Hrasta. Za munje i gromove, kakve zaslužuje ova svirka, biće zadužena braća Branković (bend AlogiA), a ja ću se već nekako snaći. 

Za Rune, čiji tekstovi su inspirisani evropskom mitologijom, ovo će biti prvi nastup, iako je to bend koji čine iskusni muzičari (članovi "Mortal kombata" i Rastko Rašić), koji zovu na "paklen provod na vatrenom krštenju u Amerikani". Takođe, Wolf's Hunger obećava "dobru svirku, provod i druženje", a iz Eshatona pozivaju na okupljanje "na navečerje Svetog Dimitrija" i poručuju: "Ko ima uši da čuje, neka čuje".

Tokom popodnevnog dela programa, koji je besplatan za sve posetioce, od 15 časova u Malom klubu Doma omladine Beograda, biće održana interaktivna muzičko-scenska radionica posvećena tradicionalnim srpskim instrumentima - gajdama, diplama i guslama. Voditelji radionice biće guslar dr Radovan Furtula, major srpske vojske i Milan Vašalić, naš renomirani gajdaš. On poziva sve da se susretnu sa tradicijom i čuju priču o pet različitih vrsta gajdi, ali i da ih zasviraju.

- Za mnoge će to biti prvi neposredan susret sa magičnim zvukom gajdi i dipala. O raskoši gajdaškog nasleđa našeg i drugih balkansko-slovenskih naroda najbolje svedoči čarobni mozaik različitih vrsta gajdi, međusobno srodnih, a ipak izuzetnih i jedinstvenih ponaosob.

Takođe, posetioci će na festivalu moći da vide unikatne radove kreativne radionice "Rod", čiji umetnici inspiraciju pronalaze u slovenskoj mitologiji. Posebna atrakcija, prema rečima Jelene Petrović, biće šah. 

- Ekskluzivno za ovu priliku biće izložena šahovska garnitura sastavljena od skulptura bogova i bića  iz naše mitologije, delo vajara Jovana Petronijevića. Ovaj jedinstven projekat je izazvao veliku pažnju javnosti. 

Cena ulaznice za večernji program, nastupe bendova, u pretprodaji je 600 dinara, a može se kupiti na prodajnim mestima Eventima (www.eventim.rs), u Cigla & Krigla pabu (Dalmatinska 44), Felix Shopu (TC Sremska), Žila Shopu (Belgrade Design District) i prodavnici Bunker (Dragoslava Jovanovića 13), dok je cena  karte na dan koncerta 700 dinara. 

Dodatne informacije se mogu pronaći na sledećim adresama: www.route011.rs, www.facebook.com/route011 i www.facebook.com/events/764918846968827 (FB event).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online