Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.03.2015.
21:15
B. Đokić - Vesti A

Kandidat za direktora javnog servisa: Vratiću rokere na RTS

Godine davljenja srpske kulture turbo-folkom možda će doživeti svoj kraj ukoliko Mioljub Krsmanović postane novi direktor Radio-televizije Srbije.

N. Đurović
Ploče ponovo u modi: Mioljub Krsmanović

Ovaj čuveni muzički producent konkurisao je za upražnjeno radno mesto, nameravajući da ukoliko postane generalni direktor medijskog javnog servisa vrati rokenrol na mesto koje zaslužuje.

Već gotovo godinu i po dana najveća medijska kuća u Srbiji nema generalnog direktora. Na konkurs koji je pre oko mesec dana raspisan za ovo mesto, prijavio se i 49-godišnji Mioljub Krsmanović. Ovaj rok entuzijasta, vlasnik Metropolis Music Company, želi da, kako kaže, pravu srpsku muziku vrati na svoje mesto.

Izađi na crtu

Kako bi avangardne grupe preživele turobne devedesete godine, Krsmanović je bio prinuđen i da koketira sa politikom.

- Kako bih promovisao grupu Džukele, uspeo sam preko političkih veza da organizujem sastanak sa čuvenim voditeljem Vojkanom Milenkovićem, koji je uređivao Leto na Adi na RTS-u. On im je valjda zbog toga dao da otpevaju čak tri pesme tokom emisije. Problem je bio što oni i nisu imali tri pesme snimljene, pa smo morali da improvizujemo. Nismo imali većih problema sa političarima, čak i pred sam 5. oktobar, kada su po Srbiji organizovani koncerti pod nazivom "Izađi na crtu". Od 15 bendova, osam je bilo mojih - priseća se Krsmanović.

- Počeo sam karijeru u Radio Podrinju u Loznici, potom na Studiju B kao tonac, gde sam radio na čuvenoj emisiji Ritam srca. Bio sam jedan od osnivača Radija B92 i Radio Indeksa. Potom sam bio na Radiju S, a onda osnovao Televiziju Metropolis, muzičku televiziju od koje sam želeo da napravim srpski MTV. Međutim, ta namera mi nije uspela - kaže u razgovoru za "Vesti" Krsmanović.

Tokom devedesetih godina kada su se svi utrkivali ko će objaviti više turbo-folk izdanja, Krsmanović je u svojoj muzičkoj kompaniji rešio da objavljuje pravi srpski rok i alternativu, koja je tada bila gotovo pred izumiranjem.

- Objavljivali smo rok i pop izdanja. Posebno smo promovisali nove mlade bendove u vreme kada je Srbijom vladao turbo-folk. Ja nisam planirao da se bavim samo njima, međutim put me je poveo upravo u tom smeru. Tako su mi jednom prilikom došli i doneli snimak garažnog pank benda iz Šapca. Dopao mi se snimak i odlučio sam da sa njima napravim album. U pitanju su bili Goblini, sada već legendarni rok-pank bend u Srbiji - kaže Krsmanović.

Tokom burnih devedesetih godina prošlog veka izdavao je albume Goblina, Van Goga, Dža ili Bu, Bjesova, Sanšajna i Džukela. Objavio je "Grin rozis", album Ortodoks Keltsa koji ih je proslavio, i to u 50.000 primeraka.

- U početku smo autobusima nosili kutije sa kasetama i tako ih distribuirali. Prvi albumi tih grupa su se prodavali u 500 kaseta, da bi taj broj kasnije narastao i na desetak hiljada kaseta i CD-ova. Najbolji prodavac bio je čuveni četnik Dragan Džolić, koji je na početku Knez Mihailove ulice imao štand gde je prodavao kokarde i četničke kasete. I dan-danas ne znam otkud mi ideja da četnik prodaje rok-pank kasete. Međutim, on je stvarno prodao mnogo albuma Goblina, Ortodoks Keltsa i ostalih - priseća se tih dana Krsmanović.

Tako je rokenrol u Srbiji uspeo nekako da opstane i preživi poplavu turbo-folk muzike.

- Znao sam da nema tu mnogo para, ali sam istrajao. Uspeo sam da prepoznam prave bendove, koji su danas legendarni. Za taj posao je važno da ne postaneš pravi pajtos sa njima, jer tako vidiš da li vrede. Ja uopšte nisam znao ko su članovi tih bendova, ali sam sa saradnicima prepoznao vrednost muzike. Jednom prilikom u čuvenom KST-u sam prišao i čestitao gitaristi grupe Dža ili Bu na odličnoj svirci. A on mi kaže: "Pa ja uopšte i nisam svirao večeras" - kroz osmeh se priseća Krsmanović dana kada je rokenrol preživljavao i preživeo.

Spot bez dekoltea

Krsmanović se snalazio kako je znao i umeo da snimi spotove za rok i pank grupe.
- Trebalo je da snimimo spot za Džukele, pank bend iz Subotice. Daju mi u Pinku, na 19. spratu zgrade CK, njihov studio, ali samo noću da snimam. Tu je napravljen spot "Ne mogu da pobegnem". Spot, međutim, nije bio neki, pošto je režiser navikao da ih pravi sa pevačicama, malo grudi, malo zadnjica i to je to. Ipak, onda se potrudio i dva meseca je još radio na njemu, pa je na kraju ispao ekstra - kaže Krsmanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online