Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.02.2013.
13:43
S. Đurić - Vesti A

Klošari golih zadnjica

Trend pocepane odeće vlada svetskim pistama, pa su tako kreatori visoke mode iskoristili da kreacije "nošene garderobe" približe običnom čoveku, a zvezde šou biznisa su ih prihvatile sa oduševljenjem. Takozvani klošarski stil je odavno prisutan u svakodnevnom odevanju mladih, avangardnih ljudi širom sveta.

Vulgarni Deda Mraz: Kristina Agilera

Iscepani džins koji je bio hit osamdesetih, ove sezone je dočekao drugi talas slave. Pocepane farmerke i čarape i dva broja veće majice danas su trend koji je zarazio i Hajdi Klum, Lindzi Lohan, Kristinu Agileru, Saru Džesiku Parker...


Svetski poznata zvezda Kristina Agilera odavno je poznata po nesrećnim odevnim kombinacijama, ali za Novu godinu je stvarno prevazišla samu sebe. U skladu sa praznicima stavila je Deda Mrazovu kapicu uz koju nikako nije išla pocepana majica iz koje su izvirivale grudi.

Na sveopšte čuđenje, brojni svetski modni kritičari klošarski stil su nazvali rok šik u kombinaciji s neo-grandžom, a čak je i francuski "Vog" objavio editorijal u kojem manekenka Nataša Poli pozira u pocepanim farmerkama. Međutim, iako se nekom čini da ovakva odeća nije skupa, komad pocepane garderobe koji nose svetski džet-seteri košta i po nekoliko hiljada evra.

Čarape sa rupama

Naša kreatorka Ana Leković kaže da su se u vreme krize pogubile sve granice:

- Nekad je granica između pristojnog i vulgarnog bila jasna na svim poljima, pa i u odevanju. Danas te granice nema. Masmediji nas bombarduju nepojmljivim odevnim kombinacijama i žene nisu uvek u stanju da se snađu. Traži se originalnost po svaku cenu, a da li će ona preći u banalnost, zavisi od ličnosti koja bira. Tako je u celom svetu, i na Balkanu i u Americi. Jedna od posledica tog trenda je ukidanje školskih kecelja, pa deca idu u školu svakako obučena - kaže Ana.

Protesti zbog mode

Džon Galijano

Ekscentrični dizajner Džon Galijano zaprepastio je svetsku modnu scenu 2000. godine kada je predstavio kolekciju "Klošar". Dizajner je top-modele upakovao u večernje haljine od 50.000 dolara, koje su izgledale kao da su šivene od starih novina, a francuska javnost burno je odreagovala.

 

Ispred Galijanove kuće organizovani su protesti jer je napravio pravi presedan i usudio se da izgled beskućnika prilagodi ženama čiji je budžet za garderobu jednak godišnjim prihodima neke omanje države. Tako da se ovaj kreator može nazvati i začetnikom klošarske mode.


Lepotica sa Barbadosa, Rijana, pozirala je za naslovnu stranu popularnog magazina "Rolling Stone" u teksas šortsu i običnoj majici. Pevačica je poznata po tome da voli da neguje klošarski stil, pa je tako jednom prilikom sa slušalicama na ušima obučena u dugu crnu suknju, crvenu majicu i sa starkama stigla na aerodrom Hitrou. Da ne odustaje od svog stila Rijana je pokazala u jednom njujorškom restoranu, gde se pojavila u crnoj majici, helankama, ogromnoj teksas košulji sa rupama i vunenoj prugastoj kapi.
 

Bred Pit

I glumac Bred Pit se jedno vreme oblačio poput klošara, pa je nosio čak i bradu. Sara Džesika Parker, koja se proslavila ulogom novinarke Keri u seriji "Seks i grad", u poslednje vreme svojim klošarskim izgledom iznenađuje mnoge modne magove.


U klošarskom stilu pojavljuje se i Madona. Ona se jednom prilikom sa ćerkom Lurds Leon na dobrotvornoj joga večeri u Njujorku pojavila u pocepanim čarapama. Viktorija Bekam, bivša pevačica, modna kreatorka, vežba se i na svojoj deci. Tako je nedavno svojoj 14-mesečnoj ćerki Harper obukla pocepane čarape, sa velikom rupom.
Na nedavnoj dodeli Gremi nagrada američka TV mreža CBS javno je zatražila od zvezda da ne pokazuju previše gole kože, to jest da zadnjica i grudi žena budu pokrivene tokom uručenja nagrada.

U memorandumu poslatom učesnicima se upozorava i da ne treba nositi prozirnu odeću, izlagati pogledima genitalni region, a ukazuje se da je problematična odeća kao što su tange. Ova televizija je 2004. bila kažnjena zbog prikazivanja golotinje, pa su vlasnici rešili da stanu na put modi i problemima koje ona donosi.

Šik podočnjaci

Na reviji za kolekciju 2010/2011. modeli britanske dizajnerke Vivijan Vestvud izgledali su kao skitnice, što je odmah nazvano "šik beskućnika". Na pisti su bile stare kutije, kosa modela bila je raščupana, svi su imali neuredne brade i kosu s belim pramenovima, a išlo se toliko daleko da su manekeni imali i našminkane podočnjake.
- To je zato što smo želeli da mladi muškarci izgledaju kao da se nisu dobro naspavali jer su spavali napolju - objasnila je svoju viziju Vivijan. Uz sve to poslala je jednog manekena na pistu u narandžastom kombinezonu, gotovo identičnom kakve imaju zatvorenici u Gvantanamu.

Nemamo za katalog

Aljona Dolecka

Aljona Dolecka, glavni urednik ruskog "Voga", tvrdi da je američka moda u panici zbog krize, dok se Rusi još nekako drže.


- Kriza je pogodila sve oblasti, pa i modnu industriju, koja u celom svetu beleži pad u prodaji. Na svakih pola godine dobijamo veoma lepe kataloge o novim kolekcijama svih dizajnera. Odlično su urađeni, odštampani na finom papiru i važe šest meseci.

 

Poručivali smo kolekcije američkog dizajnera Aleksandra Vanga, a posle pola godine rekli su nam: "Znate, nismo zaboravili da vam pošaljemo nov katalog, jednostavno ga nemamo, ali ako vam je potreban, uplatite na naš račun i poslaćemo vam." Nečuveno - rekla je Dolecka.


Ni naše javne ličnosti ne zaostaju za klošarskim trendom, pa tako folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović obožava da nosi iscepane farmerke. Marijana Mateus došla je na proslavu 41. rođendana u haljini golih leđa, koja joj se već na početku večeri pocepala.

Plemstvo i štikle

Modni časopis iz 1801.

Moda je uvek igrala veliku ulogu u razvoju svakog društva i predstavljala klasni status. U srednjem veku cipele na štiklu bile su znak da osoba koja ih nosi pripada aristokratskim krugovima.

 

Skupoceni krzneni kaputi i kožne tašne bili su nedostupni srednjim i nižim klasama. Krojači na dvorovima širom Evrope šili su i pravili odeću po ličnim zahtevima plemstva. Veruje se da je prvi modni časopis objavljen oko 1586. godine u Frankfurtu. Ti "modni časopisi" su bili obični leci sa crno-belom ilustracijom haljina ili cipela.

 

Sredinom 18. veka, počela je štampa modnih časopisa, u kojim su bile obojene ilustracije haljina, šešira, cipela, jahačke odeće.

Neki nisu krivili haljinu, ni stilistu, već višak kilograma modne kreatorke. Namerno ili nenamerno pocepana bivša supruga "kralja šećera" Miodraga Kostića Koleta je bila u trendu. I Nataša Bekvalac se nalazi na listi pocepanih. Rupe i pocepani šavovi često se nađu u kombinaciji sa kratkom haljinom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Jelena Karleuša nakon što nam je otkrila zadnjicu na fotografiji za snimanje spota za pesmu "So", ne brine koliko će to puta ponoviti. Naime, na jednom od koncerata Karleuša se pojavila u mrežastim čarapama koje su bile pocepane na stražnjici.

Dama po rođenju

Odri Herbern

Simbol prefinjenog izgleda i manira svakako je holivudska lepotica Odri Hepbern, koja je davnih dana postavila merila kako treba da izgleda jedna dama. Uvek je nosila odeću koja joj pristaje, nikada nije kupovala veću ili manju odeću.

 

Iako su cipele sa visokom štiklom oduvek bile simbol ženstvenosti, Odri je pokazala kako i u baletankama može da se izgleda prefinjeno. A, čuvena izreka Odri bila je: "Ako želiš da imaš divne usne, govori samo ljubazne reči.

 

Za blistav pogled presudno je da tražiš samo dobro u ljudima. Vitak stas imaćeš, ako deliš hranu sa gladnima. Ako želiš kvalitetnu kosu, pusti neka je češljaju tvoja deca."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online