Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2012.
17:46
telegraf.rs A

Princeza Jelisaveta bila verena za Ričarda Bartona

Na današnji dan, pre tačno godinu dana umrla je filmska diva Elizabet Tejlor, jedna od najlepših žena sveta. Ovim povodom o Elizabet priča glumica Katarina Oksenberg, ćerka srpske princeze Jelisavete Karađorđević, koja iznosi do sada nepoznat podatak o ljubavnoj vezi njene majke i Ričarda Bartona, bivšeg muža Tejlorove.

Jelisaveta Karađorđević i Katarina Oksenberg (sleva)
 

- Sećam se da je bilo jutro i da sam prvi put u životu poželela da sa svojom ćerkom Indijom porazgovaram o Elizabet Tejlor, mojoj majci i Ričardu Bartonu – počinje priču Katarina Oksenberg. - Tako da možete da zamislite moje čuđenje kada je nakon samo sat vremena zazvonio telefon i kada sam saznala da je ona preminula – dodaje Katarina.

To se sve desilo pre tačno godinu dana. Katarina kaže da je, ni sama ne znajući zašto, tog dana imala potrebu da sa ćerkom priča o Elizabeti i da podeli sa njom sve detalje u vezi sa njihovim susretima. A sada, godinu dana nakon što Elizabet nije više sa nama, Katarina otkriva kakva je ona zaista bila u privatnom životu.

- Nikada neću zaboraviti njene ljubičaste oči, milozvučan glas i zločest smisao za humor. Elizabet je bila jedna od najzabavnijih i najbistrijih žena koje sam ikada upoznala. Posebno me je odušeljavalo to koliko je stajala čvrsto na zemlji i koliko je bila otvorena i iskrena - kaže ona.

Katarina je jednu od najlepših svetskih glumica upoznala sa samo sedam godina.

- Joj, i sada sve to deluje kao da se desilo juče. Baš pred taj božićni raspust ostala sam bez dva prednja zuba. Mama, tata, sestra Kristina i ja otišli smo te zime u Gštad, u Švajcarsku, mada mi ti zajednički odmori nikada nisu bili jasni, jer su mama i tata (Hauard Oksenberg) već uveliko bili razvedeni. Stoga mi je to poziranje pred ljudima i izigravanje srećne porodice pred ljudima izgledalo pomalo bizarno – priča ona, i dodaje:

- Tek što smo doputovali, odmah smo se spremili i otišli do planinske kolibe koju su imali Elizabet Tejlor i njen muž Ričard Barton, jer smo imali dogovorenu večeru sa njima. Tada sam bila premlada da bih mogla da naslutim koliko su njih dvoje bili poznati i slavni, ali nikada neću zaboraviti njenu siluetu pored kamina sa čašom vina u ruci. Ta slika ostaće mi zauvek urezana u sećanje.

Dok su Jelisaveta, Hauard, Ričard i Elizabet večerali, Katarina je sa sestrom bila na donjem nivou kolibe u sobi njenih sinova.

- Majkl i Kris Vilding su me opčinili istog trenutka kada sam ih upoznala. Upravo zbog toga je nedostatak mojih prednjih zuba predstavljao neopisivu agoniju za mene. Želela sam da se smešim, a nisam smela, jer me je bilo sramota, nisam imala prednje zube! Da sve bude gore, pri tom sam se zaljubila do ušiju! Nikada kasnije nisam upoznala tako opasan i šarmantan dvojac kao što su bili njih dvojica – priseća se Katarina.

Soba mladih Vildinga bila je prepuna rupa od metaka. Njih dvojica su tom prilikom Katarini i Kristini pokazali svoje pištolje, našta su dve devojčice preplašene skočile na nenamešten krevet.

- Ovo je život, pomislila sam! To je bilo detinjstvo kakvo sam ja želela: Dečji Divlji zapad, gde je sve bilo dozvoljeno, meci i nered. Šta bi dete moglo da poželi više od toga?! Njihovo odrastanje nije bilo ni nalik mom tradicionalnom engleskom vaspitanju koje sam imala. I zbog toga sam se pitala ko li su ti fantastični roditelji koji dozvoljavaju svojoj deci da se ponašaju tako. Po mojoj proceni, ta deca su dobila roditelje na džek potu. I tada je, verujem, bilo prvo veče kada je seme iz zemlje čuda posađeno duboko u moju podsvest. Tako da možete da zamislite koliko je bila ironična situacija kada su se moja majka i Ričard Barton verili šest godina kasnije - navodi Katarina.

Ričard Barton i Elizabet Tejlor su se razveli u junu 1974. godine, a Ričard Barton i jugoslovenska princeza su se verili septembra te iste godine. Nakon samo godinu dana Ričard je opet oženio Elizabet Tejlor.

- Čitava priča je pomalo zamršena. Ja sam tek kasnije saznala da Elizbet Tejlor nije bila baš presrećna zbog poznanstva sa mojom majkom - iskrena je Katarina.

Ona navodi da je Ričard bio čaroban čovek i da je zbog njegovog magičnog uticaja i sama poželela da istražuje Holivud i postane deo sveta na filmskom platnu. Katarina kaže da iako nije bio dugo u njenom životu zauvek ga je obeležio u najpozitivnijem mogućem smislu.

- Između svojih pijanih sesija, koje su na kraju i navele moju majku da ga ostavi, bio je najdivnija, najbrižnija i najposvećenija očinska figura u mom životu. Naučio me je Šekspira, zajedno smo slagali gigantsku slagalicu od skoro dva metra. Išli smo da se kockamo u kazinu, a kako sam bila maloletna krio me je ispod ekrana. Dozvoljavao mi je da se kladim, nestajao bi, a onda bi se vraćao sa gomilom kesica čipsa i govorio da sam pobedila. Dozvoljavao mi je da vozim Mercedes po autoputu, a na mesto vozača mi je stavljao jastuke kako bih mogla da dohvatim volan i kočnice. Srećna sam jer je udahnuo magiju u moj život – priča ona.

Katarina kaže da je Bartona poslednji put videla kada je imala 16 godina. Tada je bio na Brodveju u predstavi Ekus.

- Sećam se da sam sedela u prvom redu. Na kraju predstave kada su se glumci klanjali publici, on je odjednom sišao sa scene, došao do mene, uhvatio me za ruku i bukvalno me odvukao na pozornicu da se poklonim sa njim. U tom trenutku me je bilo strašno sramota. Ali sada sa ove distance uviđam i veoma poštujem simboliku njegovog gesta. On je tada štafetu preneo na mene. Iako ne verujem da ću ikada dostići njegovu genijalnost, niti da ću biti tako odlična u glumi kao što je on bio, sada znam da me je upravo on usmerio i pomogao mi da ostvarim svoju sudbinu. Što se Elizabete tiče, nju sam srela mnogo godina kasnije dok sam živela u Los Anđelesu, sećam se da mi je jednom prilikom prišla i rekla: – Bilo je perioda kada sam strašno mrzela tvoju majku Jelisavetu Karađorđević, ali ne mrzim je više! Molim te pozdravi je u moje ime i reci da je volim - dodaje ona.

Sada godinu dana nakon smrti Elizabet, Katarina se nada da je ona, njena zamalo maćeha, konačno pronašla mir na nebu i da se sjedinila sa svojom velikom ljubavlju Ričardom Bartonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online