Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.11.2010.
01:11
G. Plazinić - Vesti A

Policajac slika na tavanu stanice

Policajac Boško Stamatović (27) iz Ivanjice, kada nakon napornog radnog dana preda smenu kolegama, odlaže naoružanje i penje se stepenicama na tavan policijske stanice u varoši pod Golijom. U maloj prostoriji, u tišini osvetljene mansarde, čeka ga štafelaj i prazno slikarsko platno. Na njegovim platnima nema ni traga potresnih scena koje su kao deo policijske službe neminovnost.

- Ivanjički policajci zaslužni su što njihov kolega danas u slobodno vreme stvara bajkovite pejzaže na platnu. Za njegov talenat i hobi saznali su slučajno. Pre nekoliko godina na adresu policijske stanice stigao je poziv iz Kamenice za učešće mladog policajca na likovnoj koloniji. Kako Boško sa svojom suprugom i ćerkicom u Ivanjici živi kao podstanar, u svom stanu nije imao mogućnosti da razvija svoj talenat.

Na platna prenosi slike iz svakodnevice

Zahvaljujući razumevanju kolega on je pronašao svoj kutak za rad, pušta mašti na volju, "otključava" talenat i na svoja platna verno prenosi slike iz svoje svakodevice i bogatu prirodu podgolijske varoši.


- Mnogi ne veruju čime se bavim, ali to traje samo toliko dok ne vide moja platna. U ateljeu sam dobio mirno mesto gde mogu da stvaram, odlične uslove gde mogu da razvijem inspiraciju i prenesem je na sliku. Kao što pesnik ne može uvek da piše, već kada proradi duša, tako i ja slikam kada me četkica pozove - priča policajac Boško Stamatović.


Policajac i slikar svoj talenat je pokazao još u osnovnoj školi kada je osvojio nekoliko prvih nagrada, a slikarstvo je počeo da uči uporedo s pozivom koji je odabrao za svoje životno zanimanje. Kad je postao pitomac Srednje policijske škole u Kamenici, uključio se u rad tamošnje likovne kolonije i uz pomoć stručnih predavača usavršio samouko slikarstvo.

Slika za dušu: Boško Stamatović

Boško tek planira da se zahvali kolegama što su mu omogućile da stvara u miru policijskog tavana tako što će svojim delima oplemeniti prostor ustanove u kojoj rade. Boško u šali voli da kaže da u prvoj smeni radi za platu, a u drugoj za svoju dušu.
 

- Kao poklon svojoj policijskoj stanici naslikaću ono što mi najviše leži, a to su pejzaži i mrtva priroda. Mali problem su finansije jer je pravo platno skupo, a i boje se brzo potroše. Nekako usklađujem te potrebe jer od plate treba izdržavati i malo dete.

Vremena su teška i za mene i za sve ostale, a ne mogu da naplatim portrete koje slikam svojim kolegama i prijateljima. Naplaćujem jedino specijalne porudžbine i to tek da pokrijem troškove - kaže Boško čiji slikarski opus već broji oko 60 oslikanih platana.
Na ovogodišnjoj "Nušićijadi" na grupnoj izložbi ivanjičkih slikara Boško se uspešno predstavio sa tri svoja pejzaža.

Kolegama poklonio po sliku

Od strogih policijskih pravila prvi je odstupio komandir stanice, a ostale kolege su ga podržale da se tavan policijske stanice preuredi u atelje. Policajci su znali da od svoje plate ne može da izdržava porodicu i plaća kiriju i za stan i za atelje.


- Boško je vredan i pouzdan kolega i zato smo ga podržali u tome da razvija svoje slikarsko umeće. U znak zahvalnosti skoro svim kolegama poklonio je po sliku - kaže Boškov kolega Miro Jakovljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online