Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.11.2010.
13:26
D. Janojlić - Vesti A

Žitaricama "slika" srpske svetitelje

Aleksandar Trajković iz Smederevske Palanke izabrao je neobičnu tehniku da izrazi svoje likovno umeće. Ovaj nastavnik, fizičke kulture, na zabavan način ispunjava svoje penzionerske dane. Četrdeset jednu godinu proveo je u prosveti i sve to vreme gajio je veliku ljubav prema likovnoj umetnosti. U poslednje vreme sav se posvetio slikarstvu, preciznije ikonopisanju. To je sticajem okolnosti izabrao za svoj hobi čija se posebnost, bolje reći specifičnost, ogleda u tome što umesto boje koristi zrnevlje žitarica.

SA IKONOM BOGORODICE: Aleksandar Trajković

- U meni se ta umetnička klica začela još dok sam živeo na Kosmetu - podseća Trajković.


- Po obrazovanju sam fiskulturni radnik, ali sam imao priliku da vidim kako koleginica, nastavnica likovne kulture u jednoj školi u Kosovskoj Mitrovici radi pa sam se i sam okušao u tome.

Od pre dve godine intenzivno plodovima pšenice, kukuruza, ječma, suncokreta, ovsa, raži, pa i zrnevljem kafe i bibera "slikam" crkve, manastire i naše svetitelje. Za sve to potrebno je malo dobro volje, umetničkog dara i strpljenja.


Trajković veli da nema saznanja da još neko na ovaj način i ovim materijalima stvara svoj umetnički svet.

Crtao vozove i krokodile


Trajković je sklonost ka likovnom izrazu ispoljavao još kao učenik Osnovne škole u Kosovskoj Mitrovici.


- Tada sam mnogo voleo da crtam vozove, ribe i krokodile - naglašava on.

I sam je neko vreme oslikavao boce raznih oblika prikazujući na njima, pre svega, likove svetaca. Flaše su tako, uz upotrebnu, dobijale i umetničku vrednost, a poklanjao je raznim povodima prijateljima, rođacima i poznanicima.


I plodovi njegovog rada su vidljivi. Deo toga, kao malu izložbu, stavio nam je na uvid.

Tako smo imali priliku da vidimo kako je raznovrsnim zrnevljem "naslikao" Pećku patrijaršiju, Gračanicu, Visoke Dečane, Sopoćane, Žiču, manastir Sv. Vasilija Ostroškog...

Tu su i likovi svetitelja: Svetog Nikole, Bogorodice trojeručice, Svetog Vasilija... "Slika" i istorijske ličnosti, Vožda Karađorđa, na primer. Na kućnoj izložbi zapazili smo i besmrtnog Njegoša.


Trajković naglašava da njegovi prijatelji, rođaci i poznanici imaju pozitivan odnos prema ovome što radi i dodaje:


- Neki me otvoreno pitaju kako sam se setio ovoga. Svima odgovaram onako kako stvarno i jeste da nemam uzor kad je u pitanju izbor slikarskog materijala, u ovom slučaju zrnevlja. Moguće je da neko stvara na isti način kao ja, ali to nisam video - priča Trajković.

Planira izložbu u školi


Moguće je da ću na kraju školske godine prirediti izložbu u školi "Heroj Ivan Muker" u kojoj sam radio do penzionisanja. Voleo bih da te moje radove vide đaci i kolege. Radovao bih se, takođe, kad bi još neko prihvatio ovu moju slikarsku tehniku. Mogli bi u tome da se oprobaju i đaci - veli Aleksandar.

 

Unuk naslednik


Aleksandar Trajković kaže da se likovnom umetnošću u njegovoj porodici niko pre njega nije bavio. Danas je srećan što njegovim putem kreće unuk Andrija. Veli da ima puno smisla.


- Usmeravaću ga koliko mogu - obećava. - Darovit je i ima šansu da uspe - kažeTrajković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online