Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.10.2010.
00:51
Tanjug A

Otvoren 42. Bemus

Atraktivnim trominutnim nastupom učenika Muzičke škole "Stanković" na sceni "Ljubivoje Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u subotu uveče je svečano otvoren najveći festival umetničke muzike u zemlji, 42. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus).

Britanski duo "Maraca 2" oduševio publiku
 

U više koncertnih sala u gradu do 24. oktobra, pod sloganom "Open This Door Now" nastupiće brojni ugledni domaći i inostrani umetnici a čast da otvore festival dobili su najmlađi.

Mladalački razdragani, vedri i nasmejani, perkusionisti MŠ "Stanković", mali orkestar bubnjara, svojom snažnom svirkom vrlo brzo su uveli publiku u dobro festivalsko raspoloženje.

 

Mlade bubnjare na sceni JDP-a zamenili su nešto starije kolege, duo udaraljki "Maraka tu" (Maraca 2) jedan od vodećih britanskih perskusionističkih ansambala koji nastupa širom sveta.

Tim Palmer i Džejson Hakstejbl izveli su kompoziciju jednog od najuspešnijih izraelskih kompozitora Avnera Dormana (35) "Udacrep Akubrad" iz 2001.godine, povodom 200.godišnjice rođenja Frederika Šopena "Fantaziju - Imprompti, u cis molu, op.66" aranžman za dve marimbe i vibrafon i kompociju iz 2006.godine "Blue Motion", za duo udraljki mladog britanskog kompozitora i perkusioniste Stivena Viblija (35).

U drugom delu svečanog koncerta otvaranja 42. Bemusa Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije sa dirigentom Bojanom Suđićem premijerno je izveo porudžbinu ovogodišnjeg Bemusa, novo delo kompozitora Stevana Kovača Tikmajera "Skamenjeni odjeci", za simfonijski orkestar.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.10.2010. 23:52
Postovanje, Prisustvovao sam otvaranju 42 Bemusa i osnovno je da mi se događaj dopao! Međutim moram da primetim,da mi nije jasno kako niko od politickih ili profesionalnih vođa ove drzave nije se udostojio prisustvu otvaranju Bemusa.Zato i nije cudo kakav odnos ova država ima prema kulturi naroda! Dopao mi se i repertoar mladih bubnjara muzičke škole "Stanković",perkusionista"MARAKA2" i solidnog Simfoniskog orkestra Radio-televizije Srbije sa dirigentom g.Bojanom Suđićem.Ipak mi se čini da je Simfoniski orkestar RT Srbije bio malo neubedljiv u izvođenju i po načinu oblačenje i celokupne disciplina pomalo neozbiljan! Sve u svemu čovek ima čast da prisustvuje ovakvim događajima.Pozdrav!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online